Компанії дружини Медведчука фінансували Росгвардію та МВС Росії, — СБУ

Компанії, кінцевим бенефіціаром яких є Оксана Марченко – дружина колишнього нардепа Віктора Медведчука, підозрюваного у державній зраді – фінансували Росгвардію та російське МВС.

Про ліквідацію схеми розповіла Служба безпеки України.

Оксана Марченко є кінцевим бенефіціаром мережі київських компаній та підприємства в Ялті, які переводили мільйонні суми на рахунки Росгвардії та МВС РФ в окупованому Криму.

— Встановлено, що ці компанії платили рашистам нібито за «охорону нерухомості Медведчука» на території півострову. Крім цього, бізнес-структура Марченко регулярно поповнювала російський бюджет у вигляді сплати «податків і зборів». Загальна сума здійснених платежів на користь країни-агресора становить більше 50 млн у гривневому еквіваленті. Для реалізації схеми Оксана Марченко зареєструвала у Ялті товариство зі статутним капіталом у понад 1 млрд російських рублів. Для його створення задіяла активи трьох підконтрольних інвестиційних компаній, які розташовані у Києві. Потім «кримська» фірма підписала відповідні «охоронні» угоди зі структурами росгвардії та МВД РФ,– розповіли в СБУ.

Правоохоронці зазначили, що компанія Марченко продовжила фінансувати російський бюджет і після початку повномасштабної війни.

У ході 11 обшуків на об'єктах нерухомості дружини Медведчука, офісах її київських компаній та за адресами проживання їхніх топ-менеджерів співробітники СБУ виявили: документи, комп'ютери, флешки та мобільні телефони з доказами угод; печатки та банківські картки, які фігуранти використали у незаконній діяльності.

Марченко та голові афілійованої фірми в Криму повідомили про підозру за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу чи захоплення державної влади, зміни меж території чи державного кордону України).

Нагадаємо, у травні 2021-го Віктору Медведчуку повідомили про підозру в держзраді та замах на розграбування національних ресурсів в окупованому Криму.

У вересні Україна повернула з полону російських окупантів 215 захисників, з них 108 – бійці Азову. Всіх їх обміняли на застриманого Віктора Медведчука. До цього він розказав силовикам все, що було потрібно знати, вивів на інших зрадників, загалом, здав усіх.

Як відомо, Віктору Медведчуку загрожувало позбавлення волі на строк до 15 років. У квітні його було схоплено під час спроби втечі з України.

Раніше Віктор Медведчук розповів, що займався питаннями виведення із держвласності частини магістрального нафтопродуктопроводу «Самара — Західний напрямок» на прохання екс-президента Петра Порошенка.

View full version