Байден анонсував нову військову допомогу Україні

У понеділок, 20 лютого, президент США Джо Байден в Києві  оголосив про допомогу Україні на 500 мільйонів доларів.

У своєму Твітері президент США зазначив, що прибув до Києва, щоб зустрітися з президентом Зеленським і підтвердити свою непохитну відданість демократії, суверенітету та територіальній цілісності України.

— Сьогодні у Києві я зустрічаюся із президентом Зеленським та його командою для розширеного обговорення нашої підтримки України. Я оголошу про чергове постачання критично важливого обладнання, у тому числі артилерійських боєприпасів, протитанкових систем та радарів спостереження за повітряним простором, — повідомив він.

Після перемовин з президентом України Володимиром Зеленським Джо Байден заявив, що мова йде про  передачу майже 700 танків і тисячі броньованих машин, 1000 артилерійських систем, понад 2 мільйони артилерійських боєприпасів, понад 50 сучасних реактивних систем залпового вогню та систем протиповітряної оборони.

— І це не враховуючи інші півмільярда доларів, які ми оголошуємо з вами сьогодні та завтра, — додав Байден.

Це оголошення, за його словами, включає артилерійські боєприпаси для HIMARS і гаубиць, більше Javelin і броньованих систем, радари спостереження — вони захищатимуть українців від повітряних бомбардувань.

— Пізніше цього тижня ми оголосимо про додаткові санкції проти еліт і компаній, які намагаються уникнути санкцій і поповнити російську військову машину, — сказав Байден.

Президент США також додав, що завдяки двопартійній підтримці в Конгресі цього тижня США надають мільярди прямої бюджетної підтримки, яку уряд може негайно використати для забезпечення громадян базовими послугами.

Володимир Зеленський, своєю чергою, додав, що вони з Байденом говорили про «далекобійну зброю і зброю, яка може бути поставлена в Україну, навіть якщо вона не постачалася раніше».

Нагадаємо, що Джо Байден  прибув з неанонсованим візитом до Києва.

View full version