Депутати міськради Первомайська ініціюють звернення до Зеленського з питання повернення військовим додаткової винагороди

На розгляд сесії Первомайської міської ради, що відбудеться 23 лютого 2023 року винесено звернення депутатів до Президента України та Верховної Ради щодо скасування виплат військовослужбовцям.

Про це повідомили в Первомайській міській раді.

Ініціатором звернення виступив голова фракції «Європейська солідарність» у міській раді Руслан Цимбалюк.

Згідно з проектом рішення, депутатам пропонується виступити проти скасування додаткової  винагороди в 30 000 гривень для українських військових  і силовиків, навіть, якщо вони не перебувають безпосередньо на фронті.

—  Однак,   ми впевнені, що саме скасування цієї доплати є абсолютно несправедливим. По-перше, визначення зон військових дій часто довільне, не враховує перебування під обстрілами з боку окупанта, ракетних атак і їх відбиття. Щоденне перебування наших військових на таких позиціях безпосередньо пов’язане із величезними ризиками для їхнього життя і здоров’я, – йдеться в документі.

У додатку до рішення також зазначається, що фактично ці виплати знімають з тих, хто був поранений і не може повернутися на передову та тих, хто перебуває на відновленні  перед поверненням до зони бойових дій. Також йдеться про те, що військові змушені використовувати власні кошти на забезпечення себе необхідним для виконання обов'язку.

— По-третє, значна частина згаданих доплат у 30 000 гривень витрачаються на закупівлю спорядження, форми, нормальних бронежилетів чи опальників, на ремонт авто і приміщень, в яких змушені перебувати військовослужбовці. Закуповується й інше обладнання, необхідне для несення служби, – йдеться в проекті рішення.

Натомість представники Первомайської міськради вимагають застосовувати економію коштів виключно щодо статей, які в умовах війни не є пріоритетними. Депутати запропонували зекономити на будівництві й ремонті доріг, а також фінансуванні «телемарафону», телеканалів «Рада» та «Дом/Фрідом».

— Перше, є можливість зекономити на будівництві і ремонті доріг їх можна буде відбудувати після Перемоги. Друге, пропонуємо зекономити на фінансуванні т.зв. «телемарафону», телеканалів «Рада» та «Дом/Фрідом», які давно не виконують свою функцію і лише споживають бюджетні кошти, обслуговуючи владу і її приватні інтереси. Третє, варто звернути увагу на надлишкові видатки Державного бюро розслідувань і Офісу генпрокурора України, які варто привести у відповідність з витратами інших органів влади, - зазначається в додатку до рішення.

Раніше повідомлялось, що депутати міськради Миколаєва також пропонують звернутися до Зеленського через скасування доплат для військових. На розгляд депутатів Миколаївської міської ради, засідання сесії якої відбудеться 23 лютого, винесено звернення до Президента України Володимира Зеленського та Верховної Ради щодо відновлення виплати додаткової винагороди у розмірі 30 тисяч гривень для українських військових та силовиків, навіть якщо вони не перебувають безпосередньо на фронті. 

View full version