Росія призупиняє свою участь у договорі про скорочення стратегічних наступальних озброєнь

Росія призупиняє свою участь у договорі про СНО (Договір про скорочення та обмеження стратегічних наступальних озброєнь).

Про це заявив Володимир Путін у зверненні до депутатів Федеральних зборів, сенаторів, депутатів Держдуми РФ у вівторок, 21 лютого.

За його словами, Вашингтон замислюється про випробування ядерної зброї. Тому Міноборони Росії та Росатом повинні забезпечити готовність до випробування російської ядерної зброї, якщо це першими зроблять США.

— Перш ніж повернутися до обговорення ДСНО, Росія має зрозуміти, як враховувати ядерні арсенали Франції та Британії, — додав він.

Зазначимо, що договір про контроль над озброєннями між США та Росією було підписано на 10 років у Празі навесні 2010 року. Останній варіант договору СНО-3, також відомий як New START, між двома найбільшими ядерними державами світу, передбачає скорочення розгорнутих ядерних боєзарядів, міжконтинентальних балістичних ракет, балістичних ракет підводних човнів та важких бомбардувальників.  Сполучені Штати 3 лютого 2021 року продовжили дію New Start до лютого 2026 року. Росія сьогодні свою участь призупинила.

Нещодавно США заявили, що Росія порушує договір щодо контролю над ядерними озброєннями, відмовляючись дозволити інспекційну діяльність на своїй території.

— Відмова Росії сприяти інспекційній діяльності заважає Сполученим Штатам здійснювати важливі права за договором та загрожує життєздатності американсько-російського контролю над ядерними озброєннями, — заявив представник Держдепартаменту.

У серпні Москва призупинила співпрацю з інспекціями в рамках договору, звинувативши в цьому обмеження на поїздки, запроваджені Вашингтоном та його союзниками після вторгнення російських військ в Україну, але заявила, що, як і раніше, прихильна до дотримання положень договору.

Раніше повідомлялося, що Китай хоче до 2035 року збільшити запас ядерних боєголовок до 900 штук. Країна готується до загострення зі США через Тайвань.

Також повідомлялось, що Росія розпочинає масштабні навчання стратегічних ядерних сил, повідомляють у Головному управлінні розвідки.

View full version