Наша мета – ще раз донести світу, що життя українських військовополонених щодня знаходяться під загрозою, — Замазєєва

Голова Миколаївської обласної ради Ганна Замазєєва у складі української делегації разом з представниками Координаційного штабу, військовослужбовцями звільненими з полону, членами сімей Захисників та Захисниць України, які перебувають у російському полоні взяла участь в офіційних заходах в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку.

Про це повідомили у Миколаївській обласній раді.

Делегацію очолив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Основна мета роботи представників України – привернути увагу світової спільноти до недотримання РФ зобов’язань Женевської конвенції про поводження з військовополоненими. Україна представила докази порушень державою-агресоркою міжнародного гуманітарного права в ООН.

На панельній дискусії, присвяченій порушенню прав українських військовополонених, виступив миколаївський військовий Артем Дибленко. Він захищав Маріуполь та Азовсталь, звідки потрапив до полону і пробув там чотири місяці. 

— Впевнена, що підписатися під його словами може кожен військовополонений. Коли він сьогодні мав слово, скажу чесно, не могла стримати сліз. І, я впевнена, що не тільки я. Зараз наша мета – ще раз донести світу, що життя українських військовополонених щодня, щохвилини знаходяться під загрозою. Що тисячі українських жінок і чоловіків не мають достовірної інформації про своїх близьких — українських Захисників та Захисниць, які перебувають в російському полоні, — зазначила Ганна Замазєєва.

Крім цього голова Миколаївської обласної ради відмітила, що сьогоднішнє обговорення порушення прав людини дуже важлива тема, яка перекликається з голосуванням в Генасамблеї ООН за резолюцію про українську формулу миру.

— Представники різних континентів мають переконатися, що формула миру – не наша примха, а умова виживання цивілізованого світу. Того світу, де не буде місця тортурам військовополонених, обстрілам мирних міст та іншим звичним для Росії способам поведінки, —акцентувала Ганна Замазєєва.

Нагадаємо, що Миколаївський морпіх Артем Дибленко, якого звільнили  у вересні 2022 року з російського полону, розповів про катування, які йому та його побратимам довелося пережити.

View full version