Миколаївська облрада не підтримала звернення щодо повернення надбавок військовим начебто через конфлікт інтересів

Миколаївській обласній раді не вистачило голосів, аби підтримати звернення до президента Володимира Зеленського та Верховної Ради щодо повернення військовим додаткової виплати у розмірі 30 тисяч гривень.

На сесії 9 березня з цього питання «за» проголосували всього 25 депутатів, повідомляє кореспондент «НикВести».

На початку засідання депутатка від «Європейської солідарності» Вікторія Москаленко звернулася до колег з проханням включити це питання у порядок денний.

— Я прошу зареєструвати звернення щодо негайного повернення винагороди 30 тисяч гривень для українських військовослужбовців. Звернення я відправила усім на електронну пошту. Прошу його підтримати, тому що ми бачимо який резонанс сьогодні отримало скасування цієї винагороди. Також прошу його поставити першим питанням порядку денного у зв’язку з тим, що саме завдяки військовим ми можемо сьогодні проводити сесії, — сказала Вікторія Москаленко.

Голова облради, очільниця «Слуги народу» в області Ганна Замазєєва повідомила, що  у Верховній Раді вже зареєстрований законопроєкт з цього приводу.

Вікторія Москаленко відзначила, що депутати облради все одно повинні показати свою позицію та підтримати військових, незалежно від роботи ВРУ.

Ганна Замазєєва поставила на голосування включення звернення до порядку. Депутати більшістю голосів це підтримали. Однак питання про розгляд його першим не набрало необхідної підтримки. Зрештою звернення пішло до розділу «різне», який розглядали наприкінці засідання.

Перед голосуванням голова облради попередила колег про існування конфлікту інтересів.

— Я хочу попередити всіх присутніх про конфлікт інтересів і вас, Вікторія Вікторівна, застерегти, тому що у вас особисто теж є конфлікт інтересів. Оскільки це приватний інтерес, зумовлений сімейними відносинами. Ті, хто мають військових-близьких родичів: чоловік, дружина, діти, батько, мати, не можуть брати участь у голосуванні, — сказала вона.

Інший депутат від «Слуги народу» Віталій Порхун висловим думку, що звернення Вікторії Москаленко носить політичний характер.

— Я переконаний в тому, що на сьогоднішній день немає жодного депутата, в тому числі Миколаївської обласної ради, який був би проти підвищення винагород військовим, які зараз захищають нашу державу. Також хочу звернути увагу, що сьогодні, як уже було озвучено, зареєстрований законопроєкт, і саме Верховна Рада може вплинути на це і прийняти відповідний закон. Сьогоднішнє наше звернення, я вважаю, що тут більше прослідковується політична складова, аніж реальна дія, яка б спонукала до підвищення заробітку наших військових. І саме формулювання в зверненні до президента і до інших уповноважених осіб вимагати щось, я думаю, що на сьогоднішній день недоречно і некоректно обласній раді вимагати щось, — сказав Віталій Порхун.

Зрештою питання набрало всього 25 голосів «за» — інші депутати не брали участь у голосуванні через озвучений Ганною Замазєєвою конфлікт інтересів. 

У п’ятницю, 10 березня, депутатка від «Європейської солідарності» Алла Воробйова заявила, що Ганна Замазєєва ввела в оману своїх колег. За словами Алли Воробйової, у депутатів облради немає конфлікту інтересів, оскільки вони не є суб’єктами прийняття рішення про повернення виплат, а лише звертаються до вищих органів влади.

— На жаль, депутати не підтримали відповідне звернення, і головну роль в цьому зіграла голова облради, яка ввела депутатів в оману, наголосивши, що ті депутати, які є військовослужбовцями мають конфлікт інтересів згідно Закону Украіни «Про запобігання корупції в Україні». Хочу наголосити, що Миколаївська обласна рада не є суб’єктом прийняття відповідного рішення. Депутати лише звертаються із зверненням, а рішення має право прийняти лише Верховна рада України в частині перегляду видаткової частини Державного Бюджету України. Прикро, що коли в країні війна для нас знову головне поділити портфелі, а в цей час гинуть найкращі сини України, — написала Алла Воробйова на своїй сторінці в Instagram.

Нагадаємо, в Україні з 1 лютого відмінили доплати військовим 30 тисяч гривень під час війни. Відповідні суми пропорційно за дням виконання завдань отримають в березні лише ті, хто направлялся на бойове чергування або на виконання бойових задач.

Президент Володимир Зеленський відповів на петицію про повернення військовим премій у 30 тисяч гривень, доручивши розглянути її Кабінету міністрів.

Як відомо, на розгляд депутатів Миколаївської міської ради було винесено звернення до Президента України Володимира Зеленського та Верховної Ради щодо відновлення виплати додаткової винагороди у розмірі 30 тисяч гривень для українських військових та силовиків, навіть якщо вони не перебувають безпосередньо на фронті.

View full version