У Миколаєві затвердили порядок контролю за «гуманітаркою»

Виконавчий комітет Миколаївської міської ради затвердив Порядок контролю за гуманітарною та благодійної допомоги. Таким чином у місті планують посилити контроль над допомогою, що надходить від іноземних партнерів до Миколаєва.

Про це повідомляється на сайті Миколаївської міськради.

Відзначається, що порядок розроблено в рамках співпраці з Антикорупційною ініціативою ЄС (EUACI).

Відповідно до зазначеного порядку в Миколаєві створено спеціальний Штаб, який є єдиним представницьким органом, що контролюватиме поводження з гуманітарної та благодійної допомоги.

Вся допомога підлягає огляду та фотофіксації комісією, яка і приймає рішення про її розподіл. На всіх етапах здійснюється бухгалтерський облік допомоги, навіть на період дії воєнного стану, коли це необов’язково.

Вся інформація про надходження та використання допомоги — на офіційному сайті.

У міськраді заявили, що нововведення дозволять:

  • покращити якість та швидкість управлінських рішень щодо поводження з допомогою;
  • забезпечити прозорість та неупередженість процесу розподілу та використання допомоги;
  • усунути будь-які корупційні фактори у цій сфері;
  • збільшити довіру донорів, а також громади.
  • Відзначимо, що EUACI та Миколаїв співпрацюють з літа 2022 року по низці напрямків, пріоритетним з яких є забезпечення прозорості та підзвітності у відбудові міста.

Склад штабу, який займатиметься питанням, поки не відомий.

Нагадаємо, у грудні 2022 року ексдепутата міськради Владиславу Єнтіну, підозрюваному у заволодінні шляхом обману ємностями для зберігання та роздачі води у Миколаєві, відправили під варту з можливістю внесення застави у розмірі понад 1 мільйон гривень.

За даними слідства, у квітні-травні 2022 року підозрюваний, який є засновником благодійної організації та адвокатом, діючи за попередньою змовою з керуючим одного з місцевих комерційних, привласнив 31 ємність для зберігання питної води об’ємом 5 тисяч літрів та 12 по 1 тисячі літрів. Дані бочки були отримані від благодійної організації для допомоги мешканцям Миколаєва. Їх вартість оцінена у 800 тисяч гривень.

Як повідомлялося, 13 грудня 2022 року Центральний районний суд Миколаєва відмовив у задоволенні клопотання прокурора про застосування до підозрюваного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, обравши нічній домашній арешт. Сам Владислав Єнтін вважає себе невинним.

View full version