Кредитка чи дебетова картка: що оформляти?

Банківська карта – неймовірно зручний фінансовий інструмент. Але коли ви приходите в банк або заходите у додаток, щоб створити собі карту, краще відразу розібратися на відмінностях. Можна оформити кредитну картку онлайн та користуватися грошима банку, повертаючи їх у пільговий період та не сплачуючи відсотки. А можна взяти дебетову для своїх нагромаджень. Обидві послуги є на Sportbank.ua. Але в чому їх відмінності?

Особливості дебетової картки

Дебетова картка за своїми характеристиками нагадує гаманець. Ви не можете витратити більше грошей, аніж туди покладете. Зазвичай із цього приводу приходять зарплата, пенсія, виплати від держави, також ви можете класти свої заощадження. З такою карткою зручно:

  • знімати готівку у банкоматах;
  • робити перекази на інші карти;
  • відраховувати частину грошей заощадження.

Ви можете відкрити окремий депозит у банку, а можете скористатись накопичувальним рахунком. Наприклад, Sportbank цю функцію виконує «Рюкзак». Ви можете відкрити через додаток окремий рахунок, куди йтиме відсоток від усіх надходжень на карту або округлена сума з залишку.

Особливості кредитки

Кредитка забрала собі практично всі переваги дебетової картки та додала кілька своїх. Нею зручно розраховуватись у магазині, переводити гроші чи здійснювати онлайн-покупки. А кредитний ліміт надає фінансову свободу.

Що відрізняє використання кредитки:

  • кредитний ліміт відновлюється, коли ви гасите заборгованість;
  • за регулярне використання кредитних грошей ви отримуєте бонуси від банку у вигляді збільшеного кешбеку чи партнерських розіграшів;
  • кешбек на кредитні кошти у 2-3 рази більше, ніж на свої нагромадження.

Розмір ліміту залежить від вашої кредитної історії та щомісячного доходу. Але потрібно акуратно користуватися кредиткою, щоб не посилити своє фінансове становище. Практично на всіх кредитках є грейс-період - проміжок часу, коли не нараховуються відсотки. Але він поширюється переважно на оплату карткою, а не на зняття готівки або поповнення телефону.

View full version