Розпорядники коштів не надали депутатам пооб’єктний розпис витрат ₴1 млрд з бюджету Миколаєва, які пропонують розподілити

Головні розпорядники коштів Миколаївської міської ради не надали депутатам інформації, на які об'єкти вони планують витратити 1 мільйон вільного залишку з бюджету Миколаєва.

Про це стало відомо на засіданні постійної комісії з питань економічної та інвестиційної політики, планування, бюджету Миколаївської міської ради, пишуть «НикВести».

На розгляд бюджетної комісії було винесено питання щодо внесення змін до бюджету міста. Видатки бюджету міста пропонується збільшити на 999 мільйонів 992 тисячі гривень за рахунок вільного залишку коштів, що склався станом на 1 січня 2023 року. 

Депутат Миколаївської міської ради Дмитро Січко поцікавився, де члени комісії можуть побачити пооб'єктний розпис розпорядників коштів. 

Як зазначила директорка Департаменту фінансів міськради Віра Святелик, об'єкти або напрямки використання надавалися їм головними розпорядниками коштів. Проте безпосередньо на розгляд комісії вони не потрапили.

Голова бюджетної комісії Федір Панченко додав, що у головних розпорядників коштів наразі є лише попереднє бачення щодо того, на які об'єкти будуть розподілені кошти. 

— Ми обговорювали, що до департаменту фінансів подаються загальні суми, вони ж не взяті зі стелі, якесь бачення у розпорядників коштів є, але це все можна обговорювати з розпорядниками. Зараз у нас є час на опрацювання пропозицій. Будемо запрошувати представників розпорядження коштів і опрацьовувати або обговорювати з ним питання. У розпорядників є попередні плани на ці гроші, але якщо ви з розпорядниками обговорите, що в рамках фінансування потрібно робити щось інше, будемо змінювати, – сказав Федір Панченко. 

Депутат Максим Коваленко поцікавився, чому депутатам пропонують проголосувати за розподілення коштів на конкретні об'єкти, але розпорядники коштів не надали депутатам деталізацію своїх витрат.

– Я так розумію, ми розподіляємо конкретні кошти під конкретні об'єкти, тож яким чином можна побачити ці об'єкти по розпорядниках? Ви сказали, що ми можливо щось десь будемо змінювати, але фактично на зараз, як ми можемо оцінити пооб'єктний розпис? – наголосив Максим Коваленко.

На що голова комісії пояснив, що директорка департаменту фінансів Віра Святелик володіє інформацією тільки про загальні напрямки того, куди будуть розподілені кошти. 

— Фактично, бюджетні розпорядники подають тільки суми, які ідуть без пооб'єктного розпису. Розпорядники беруть ці суми не зі стелі, авжеж у них є якесь бачення, що потрібно робити у напрямку, яким їх довірено. Я вже запропонував заслухати розпорядників, яких ми хочемо заслухати. У нас 21 розпорядник бюджетних коштів чи потрібно всіх запрошувати? – сказав Федір Панченко.

– Чи можна попередньо отримати їх бачення  про перерозподіл бюджету? – запитав депутат Максим Коваленко.

– Я не знаю, чи взагалі воно існує. Немає такого документа «попереднє бачення», – відповів Федір Панченко.

 – Так у нас є конкретні цифри, то ми голосуємо за конкретні проєкти, які будуть виконувати розпорядники, – зазначив Максим Коваленко. 

Після обговорень, депутати погодили винесення цього проєкту рішення на розгляд сесії Миколаївської міської ради, але за умови, що в найкоротший термін головні розпорядники коштів нададуть членам бюджетної комісії розпис напрямків фінансування в рамках збільшення обсягу бюджету. 

Слід зазначити, що проектом рішення про перерозподіл найбільше коштів буде розподілено на Департамент житлово-комунального господарства, а саме 600 мільйонів гривень. З них по загальному фонду — 339,8 мільйона гривень та по спеціальному фонду – 260,1 мільйона гривень.

Зокрема, 69,9 мільйона гривень направлять  на «забезпечення функціонування підприємств, установ та організацій, що виробляють та надають житлово-комунальні послуги», ще 149 мільйонів гривень спрямують у якості внесків у статутні капітали суб’єктів господарювання. 245 мільйонів виділять на утримання та ремонт доріг міста. 87 мільйонів гривень — на організацію благоустрою міста.

Щодо розподілу інших залишків, то планується збільшити видатки наступним головним розпорядникам коштів бюджету:

  • виконавчий комітет Миколаївської міської ради – на 62,7 мільйони гривень, з них по загальному фонду – 57,5 мільйонів гривень та по спеціальному фонду – 5,2 мільйона гривень;
  • управління освіти: на 90 мільйонів гривень, з них по загальному фонду – 79,8 мільйонів гривень та по спеціальному фонду – 10,1 мільйон гривень;
  • управління охорони здоров’я: на 26,5 мільйонів гривень, з них по загальному фонду – 4,5 мільйона гривень та по спеціальному фонду – 22 мільйона гривень;
  • департамент праці та соціального захисту населення: по загальному фонду на 21,6 мільйонів гривень;
  • управління з питань культури та охорони культурної спадщини: на 5,3 мільйони гривень, з них по загальному фонду – 4,2 мільйона гривень та по спеціальному фонду – 1 мільйон гривень;
  • управління у справах фізичної культури і спорту: по загальному фонду на 6,9 мільйонів гривень;
  • департамент енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій: по спеціальному фонду на 8 мільйонів гривень;
  • управління капітального будівництва: на 21,8 мільйонів гривень, з них по загальному фонду – 4 мільйона гривень та по спеціальному фонду – 17, 8 мільйонів гривень;
  • управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення: на 44,9 мільйонів гривень, з них по загальному фонду – 25,9 мільйонів гривень та по спеціальному фонду – 19 мільйонів гривень;
  • управління комунального майна: по загальному фонду на 150 тисяч гривень;
  • департамент з надання адміністративних послуг: по спеціальному фонду на 967 тисяч гривень;
  • управління земельних ресурсів: по спеціальному фонду на 983 тисяч гривень;
  • адміністрація Заводського району: по загальному фонду на 27,5 мільйонів гривень;
  • адміністрація Корабельного району: на 27,5 мільйонів гривень, з них по загальному фонду: 3,3мільйона гривень та по спеціальному фонду – 24,1 мільйон гривень;
  • адміністрація Інгульського району: по загальному фонду на 27,5 мільйонів гривень;
  • адміністрація Центрального району – на 27,5 мільйонів гривень, з них по загальному фонду – 7,6 мільйонів гривень та по спеціальному фонду – 19,8 мільйонів гривень.
View full version