Миколаївський журналіст запустив історичний проєкт «Далі буде»: перший випуск про декомунізацію

Колишній миколаївський журналіст «НикВести» Іван Казора запустив проєкт авторських відео «Далі буде» про історію України. Перший випуск присвячений радянським намаганням викривити українську історію та глибинним причинам декомунізації. 

Пілотний випуск проєкту опублікований на YouTube-каналі «Далі буде».

Випуск починається з теми нещодавно демонтованого памʼятника цариці Катерині ІІ та перейменування одеських вулиць, які раніше носили імена діячів російської культури та науки.

— Памʼятники стали дуже ефективним і дієвим інструментом пропаганди. Росіяни використовують ідею зносу памʼятників в Україні, як ідею, яка допомагає їм сказати: ми праві. А це ж контроль над суспільством та можливість відправляти його куди треба: хоч на мир, хоч на війну, – коментує психолог Валентин Кім

Після цього у випуску відбувається екскурс в історію для розуміння глибинних причин декомунізації. До прикладу, історик Олександр Палій розповідає про запровадження Катериною ІІ рабства на території України: «Це було абсолютне дикунство: людей продавали, розлучали сімʼї. Невже ми можемо шанувати таку людину? Ту, яка зробила рабами левову частку населення України».

Далі Іван Казора розповідає про радянські намаганням викривити українську історію. Зокрема, встановлення памʼятників Олександру ІІ та Володимиру Леніну. Автор також згадує про вивезення окупантами памʼятників російським діячам Олександру Суворову, Федору Ушакову та Григорію Потьомкіну під час відступу з Херсону у жовтні 2022 року. Психолог запевняє, що такі дії Росії пов'язані не з шанобливим ставленням до власної історії, а з тим, що пам'ятники російськими історичним постатям потрібні владі РФ у якості «палива символів минулого» для впливу на людей.

У випуску також розповідається про боротьбу більшовиків з церквою після встановлення ними влади: руйнування храмів і соборів, а також вилучення їх майна для подальшого продажу. Зокрема, йдеться про Михайлівський золотоверхий собор, Софіївський собор, а також собори у Вінниці, Миколаєві та Дніпрі. 

Коментуючи ідею створення такого проєкту Іван Казора каже, що «історія має властивість повторюватись, тому важливо говорити про минуле, сьогодення і майбутнє».

У своєму дописі в Instagram він поділився, що два роки тому був впевнений у завершенні своєї журналістської діяльності, однак з часом зрозумів, що «бажання говорити не зникло» та йому «є про що сказати». Він також подякував команді людей, які працювали з ним над пілотним випуском проєкту «Далі буде».

— Проте мої ідеї і бажання спробувати створити щось своє, так і залишились би словами, якби не одна зустріч. Ваня – мій шкільний друг. Він режисер. Саме він зібрав команду з якою ми відзняли пілотний випуск для мого YouTube каналу. І якщо під словом «команда» ви уявляєте купу людей, то це не так. Нас було всього п’ятеро, і іноді ми робили роботу за двох/трьох. Кожен з тих хто працював над відео – професіонал своєї справи, – каже Іван Казора

Він також поділився враженнями від зйомки першого випуску: «Працюючи над цим відео я вперше в житті отримував задоволення від самої роботи на усі 100%. Як на мене, у нас вийшов доволі непоганий результат, як для першого разу. Проте є й над чим працювати, особливо особисто мені».

— Якщо так станеться, що цей пілот залишиться для мене першим і останнім, я не пожалкую, що спробував. Дякую Вероніці, що вмовила мене реалізувати мою «маленьку мрію», – завершив допис словами вдячності своїй дівчині Іван Казора.

 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Іван Казора (@kazora.ivan)

View full version