З початку року в Середземному морі затонула рекордна кількість мігрантів, — ООН

З січня по березень 2023 року Міжнародна організація з міграції (МОМ) задокументувала смерть 441 мігранта в центральній частині Середземного моря. Це найбільший показник смертей за перший квартал, що фіксується з 2017 року.

Про це повідомляється на сайті Організації Об’єднаних Націй.

Також наразі тривають розслідування кількох повідомлень про так звані «невидимі корабельні аварії» — випадки, коли човни вважаються зниклими безвісти, але немає жодних записів про тих, хто вижив, або про пошуково-рятувальні операції.

За даними МОМ, доля понад 300 людей, які могли перебувати на борту таких суден залишається невідомою.

У МОМ вважають, що зростання кількості смертей відбувається через затримки в реагуванні державних рятувальників і перешкоди операціям, які проводяться неурядовими організаціями.

Зокрема, затримки в державних операціях могли призвести щонайменше до шести інцидентів у центральному Середземномор’ї, в яких загинули як мінімум 127 людей. У сьомому інциденті повна відсутність реакції забрала щонайменше 73 життя, додають у МОМ.

Водночас є інші приклади — 11 квітня італійська берегова охорона за підтримки комерційного судна більш ніж за 200 кілометрів на південний схід від Сицилії врятувала приблизно 800 мігрантів.

Також італійська берегова охорона врятувала ще одне судно з приблизно 400 мігрантами, яке два дні дрейфувало між Італією та Мальтою. 

Однак в організації заявляють, що не всі мігранти з цих кораблів дісталися безпечного місця та висадилися в Італії.

За минулі вихідні до Італії прибуло 3000 мігрантів, що довело загальну кількість прибулих цього року до 31 192 осіб,  повідомляє МОМ.

У ООН зазначають, що центрально-середземноморський шлях міграції, що тягнеться від Північної Африки до Італії та, меншою мірою, до Мальти, є найнебезпечнішим морським переходом у світі.

Нагадаємо, повномасштабне вторгнення Росії в Україну спричинило наймасштабнішу міграційну кризу з часів Другої світової війни.

View full version