Розробка стратегії розвитку Миколаєва: триває аналітичний етап

У Миколаєві розпочалася активна робота зі збору інформації, яка потрібна для розробки проекту стратегії розвитку міста. 13 липня відбулося друге засідання робочої групи з розробки проєкту Стратегії розвитку Миколаївської міської територіальної громади на період до 2027 року та Плану заходів з її реалізації. 

Засідання проходило у форматі зум-конференції, до якої долучились «НикВести».

Скриншот з зум-конференції

Стратегія розвитку територіальної громади — документ стратегічного планування державної регіональної політики, що визначає стратегічні, оперативні цілі та завдання для сталого розвитку територіальної громади, розробляється на період реалізації Державної стратегії регіонального розвитку та відповідної регіональної стратегії розвитку, з урахуванням положень Закону України «Про засади державної регіональної політики».

22 травня розпорядженням Миколаївського міського голови була утворена робоча група з розробки проєкту Стратегії розвитку Миколаївської міської територіальної громади на період до 2027 року та Плану заходів з її реалізації.

Основні завдання робочої групи: збір даних та проведення аналізу основних тенденцій та проблем соціально-економічного розвитку громади, дослідження зовнішнього середовища та оцінка можливостей, формулювання стратегічного бачення, проведення SWOT- аналізу та розробка  SWOT- матриці, підготовка проєкту структури стратегічних напрямів, цілей та завдань Стратегії, презентація та обговорення проєкту Стратегії, збір і опрацювання пропозицій та розробка Плану заходів з її реалізації, участь у розробці інноваційних проєктів та Плану, підготовка пропозицій щодо питань, які стосуються соціально-економічного розвитку громади, розгляд, обговорення і погодження проєктів Стратегії та Плану. 

Голова робочої групи — Віталій Луков, перший заступник Миколаївського міського голови. 

Директор департаменту економічного розвитку міської ради Тетяна Шуліченко стала заступником голови робочої групи, секретар — Тетяна Криницька, головний спеціаліст відділу соціально-економічного програмування управління економіки та інвестицій Департаменту економічного розвитку міста.

До складу робочої групи увійшло 35 людей, серед яких чиновники, депутати, представники громадськості, архітектори. 

Опитування як елемент партисипації громади

Для того, щоб підготувати дані для проведення соціально-економічного аналізу територіальної громади, який є важливою частиною процесу розробки проєкту Стратегії, робоча група розробила опитувальники для мешканців, ВПО, молоді та бізнесу. Протягом двох тижнів, до 15 липня, миколаївці мали змогу пройти онлайн-анкетування та відповісти на питання стосовно якості життя та послуг в Миколаєві.

Було озвучено, що станом на 13 липня опитування пройшли 2070 людей. Остаточних даних за результатами завершеного опитування станом на час публікації матеріалу Миколаївська міська рада не надала.

Такої кількості відповідей уже достатньо для аналізу, стверджує національний експерт ПРООН зі стратегічного планування Олена Нижник. Оскільки, основна задача опитування — почути громадськість та дізнатися думку людей з питань, які допоможуть визначити стратегічний курс розвитку Миколаєва. 

— Це достатньо нормально. Ми не виконували функцію професійного соціологічного інституту, який проводить соціологічні дослідження. Ми хотіли почути думку людей з приводу питань, які нас хвилюють та є важливими з точки зору визначення стратегічного курсу розвитку громади. А по-друге - це такий елемент партисипації в умовах війни в тому числі. Коли ми зробили електронну анкету — ми таким чином запитали у людей, як ви оцінюєте ті чи інші дії, сфери, проблематику. І люди таким чином беруть участь. Хай вона поки що пасивна. Але принаймні це можливість висловитися та сказати свою думку. А наше завдання — почути її та інтегрувати в документ через визначення проблем, встановлення цілей, бачення і так далі, за ланцюжком стратегування.  Якщо хтось подумає, що це не так багато людей опитано. Ну, по-перше — війна. По-друге — ситуація складна. По-третє, навіть 2 тисячі, якщо ми вважаємо, що у нас в місті близько 300 тисяч, то і це непогано, - сказала Олена Нижник.

Окрім проведеного міського анкетування, робоча група також буде опиратися на результати досліджень, які провели компанія One Works в рамках розробки проекту генерального плану міста, та Восьмого муніципального дослідження IRI, в процесі якого були опитані і жителі Миколаєва. Відповідно до даних соціологічного дослідження, загалом було опитано 16 тисяч 800 жителів України віком 18 років і старше в 21 обласному центрі. 

Це в середньому 800 людей на кожен регіон, тобто, менше навіть ніж було опитано міською владою Миколаєва протягом двох тижнів липня.

Вона навела кілька основних показників результатів дослідження IRI щодо ситуації в Миколаєві:

  • 44% вважають, що справи в Миколаєві ідуть в правильному напрямку. 

— Є питання щодо того, хто незадоволений, є люди, з якими треба працювати та почути, що не так. Ми почуємо, коли подивимось, коли побачимо результати нашого опитування, коли будемо проводити фокус-групи та більш глибоко будемо вивчати ситуацію, - сказала Олена Нижник.

  • 56% миколаївців не збираються виїжджати навіть у разі загострення воєнної обстановки.

— Це говорить про те, що є довіра до влади та до того, що відбувається в місті. Якби не було, то люди б виїжджали далі. Населення є патріотом міста, і воно зацікавлене в тому, щоб місто розвивалось, - прокоментувала Олена Нижник.

  • 46% добре оцінюють рівень якості послуг зі збору сміття.
  • 26% жителів Миколаєва добре оцінюють якість роботи медичних закладів.

— Треба вивчати і думати, що може зробити місцева влада. Чи це залежить від неї, чи все ж таки є певні моменти, пов’язані з державною політикою, - сказала Олена Нижник.

  • 52% добре оцінюють якість вуличного освітлення в Миколаєві.
  • 36% миколаївців оцінюють якість доріг як «середньо», 25% —  «погано».

— Дороги — це біда усіх. Ми хочемо, щоб вони були класні, якісні, широкі, враховувати всі побажання по мобільності, - сказала Олена Нижник.

  • 8% оцінюють добре рівень розвитку промисловості в Миколаєві.
  • 3% миколаївців оцінили на «відмінно» ситуацію з водопостачанням у місті. Це найгірші показники по країні, але їх можна пояснити фактичною відсутністю у Миколаєві централізованого постачання питної води через руйнування навесні 2022 року водозабору на Дніпрі внаслідок російських обстрілів. Раніше «НикВести» писали, що вода у кранах миколаївців є небезпечною для споживання, оскільки містить ентерококи, синьогнійну паличку, токсичні елементи, має підвищений вміст хлоридів, сульфатів, сухого залишку та інше.

Ще одним важливим індикатором роботи місцевої влади є інклюзивність та доступність послуг та сфер у місті. Загалом 16% жителів Миколаєва оцінюють стан доступності для людей з інвалідністю як «відмінно» та «добре».  На думку Олени Нижник, для більш якісного вивчення проблеми інклюзивності, необхідно провести додатково фокус-групу за участі людей з інвалідністю.

Облаштовані бомбосховища — також важливий фактор безпеки для мешканців міста в умовах війни. За результатами дослідження IRI, 12% миколаївців оцінюють якість укриттів як «добре» та «відмінно», 16% містян дали середню оцінку, ще 40% — погано та дуже погано оцінюють якість бомбосховищ у місті. 

Також дослідження IRI показало як миколаївці оцінюють можливості в місті та перспективи обласного центру стати туристичним, економічним, аграрним чи індустріальним центром.

Ознайомитися детальніше з результатами Восьмого муніципального опитування:

Члени робочої групи з розробки стратегії визначили, що наявних даних результатів трьох досліджень буде достатньо для базового аналізу ситуації в Миколаєві в процесі розробки проекту стратегії розвитку міста.

— Дуже добре, що ми приймаємо рішення опрацьовувати всі три види опитувань. І тоді ми будемо виходити на якусь середину. Але вона буде відрізнятись. Скоріш за все, нам потрібно проводити періодично опитування, щоб ми не відійшли у бік, - сказав голова робочої групи Віталій Луков.

На це Олена Нижник відповіла, що опитування, яке проводила робоча група, важливе для того, щоб зафіксувати базовий рівень думки людей на липень.

— Коли ми розробимо систему моніторингу, багато речей ми будемо визначати через індикатори думки людей. І у нас цей моніторинг буде передбачати індикатори. Наприклад, рівень задоволення мешканців певною послугою буде індикатором виконання певних завдань. У нас базовий рівень уже є станом на сьогодні. А потім ми відслідкуємо динаміку. Для нас важлива позитивна динаміка змін, - відповіла Олена Нижник.

На її думку, такий моніторинг потрібно проводити як мінімум раз на рік.

В процесі розробки проекту стратегії, також планується проводити фокус-групи з різними цільовими аудиторіями. Зокрема, очільник Агенції розвитку Миколаєва Віктор Сікаленко запропонував провести таку фокус-групу з представниками молоді та громадськими активістами.

— Фокус-групи ми можемо проводити і в змішаному форматі, через інституційне представництво. Тобто, можуть бути громадські організації, які представляють інтереси певних цільових груп. Це можуть бути, умовно, громадські організації, які займаються людьми з інвалідністю, молодь, ВПО. Що стосується ВПО — ми можемо зробити змішану фокус-групу, де будуть представлені фахівці міської ради, які працюють з цією цільовою групою, та самі представники ВПО, щоб вони почули один одного, - сказала Олена Нижник.

Після аналізу результатів проведеного опитування буде сформовано перелік питань для фокус-груп. 

SWOT-аналіз Миколаївської громади

SWOT-аналіз — це основа будь-якого програмного, планувального документу. Оскільки стратегія Миколаєва має дати відповіді на виклики, які існують у місті, то, як зазначила Олена Нижник, завдання робочої групи — визначити проблеми та їх пріоритетність. Та на основі цих проблем перейти до формування цілей, завдань та напрямків стратегічного розвитку. 

– Ми маємо розуміти, який у нас є ресурс для того, щоб розвиватися. Який є потенціал, джерела фінансів, людські ресурси. Ми маємо налагодити комунікацію, оскільки це інтегрований документ, який має об’єднати владу, громадськість, бізнес. І сформувати довіру населення до влади та сприяти співпраці. Громадськість має бути учасником процесу, а влада має розуміти, чути та вирішувати питання, - сказала Олена Нижник.

Вона представила пропозиції для формування SWOT-матриці Миколаївської громади. Аналіз сильних і слабких сторін громади, а також зовнішніх можливостей та загроз для її розвитку — це один з важливих елементів аналізу, необхідних для розробки стратегії. 

Скриншот з частиною пропозицій по SWOT-аналізу, які підготувала Олена Нижник

Учасники робочої групи обговорили пропозиції, сформовані Оленою Нижник та вирішили протягом двох тижнів доопрацювати їх та внести свої пропозиції до документу.

Після цього робоча група з розробки стратегії збереться на чергове засідання.

Аліса Мелік-Адамян, «НикВести»

View full version