В Україні заарештували на понад ₴17 млрд активи трьох російських олігархів, наближених до Путіна

ОНОВЛЕНО 9 жовтня, 2023, 09:50 додано коментар компанії «Київстар»

Суд наклав арешт на всі корпоративні права в Україні, що належали підсанкційним російським олігархам Михайлу Фрідману, Петру Авену та Андрію Косогову.

Про це повідомили в СБУ.

Як зазначається, вони входять до оточення президента РФ Путіна та причетні до "схем" масштабного фінансування російської збройної агресії.

Рішення суду стосується 20 компаній та фінансово-кредитних установ, якими кремлівські олігархи володіють як кінцеві бенефіціари або через підконтрольні офшорні компанії. Вартість арештованих корпоративних прав становить понад 17 мільярдів гривень.

Серед заблокованих активів – фінансові та страхові компанії, підприємства мобільного зв’язку та сфери ІТ, а також заводи мінеральних вод. Арешт цього майна не дозволить російським власникам «переписати» його на підставних осіб, щоб уникнути подальшої передачі активів в дохід України.

За даними джерел «Економічної правди», серед арештованих активів – 100% ПрАТ «Київстар», які контролюються олігархами через нідерландську компанію VEON Ltd., а також ТОВ «Хелсі Україна», у розпорядженні якої медичні дані більшості українців, що уклали декларацію з сімейним лікарем.

У «Київстар» відреагували на інформацію. Там зазначили, що компанія працює у звичному режимі.

«Компанія Київстар працює у звичному режимі, надає 24 мільйонам абонентам високоякісні послуги цифрового електронного зв`язку, і є надійним партнером держави і суспільства, сплативши тільки під час повномасштабного вторгнення понад 15 мільярдів гривень податків та зборів, а також 1,4 мільярда допомоги для подолання наслідків війни і наближенні перемоги», — йдеться у повідомлені.

В компанії додали, що підсанкційна особа не є кінцевим бенефіціарним власником «Київстар» та жодним чином не впливає на діяльність компанії і не отримує ніякої фінансової чи іншої вигоди. 

«Зазначена підсанкційна особа є міноритарним акціонером люксембурзької компанії LetterOne, яка є міноритарним акціонером міжнародної телеком групи VEON. Ще в лютому 2022 року його було усунуто від будь яких управлінських чи бізнесових процесів у LetterOne і VEON, а його активи в компанії LetterOne заморожені відповідно до фінансових санкцій США та Великобританії», — зазначили представники «Київстар».

Нагадаємо, що на початку вересня цього року слідчі Служби безпеки повідомили Фрідману про підозру за частиною 3 статті 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України).

Наразі підозрюваний разом зі своїми бізнес-партнерами перебуває за межами України. Тривають комплексні заходи для встановлення всіх обставин їхньої підривної діяльності для притягнення винних до відповідальності.

Нагадаємо, що влада Італії наклала адміністративний арешт на 11 вілл російського олігарха, власника компанії «Акрона» В’ячеслава Кантора.

View full version