Життєво необхідну допомогу – ближче до пацієнтів

У Миколаївській області замісної ниркової терапії потребує більше 150 осіб. Тричі на тиждень хворі з усієї області змушені долати відстань у декілька десятків чи навіть декілька сотень кілометрів і проходити 4-годинну процедуру діалізу в Центрі нефрології та діалізу у містах Миколаєві та Вознесенську.

27 січня заступник голови облдержадміністрації Оксана Янішевська разом з директором ТОВ «Лізофарм Медікал» Ігорем Дмитрівим підписали Меморандум співпраці щодо відкриття нового відділення гемодіалізу на базі Баштанської ЦРЛ.

Місцем облаштування визначено саме Баштанку, щоб забезпечити лікуванням хворих Казанківського, Новобузького, Снігурівського та Баштанського районів. Вкладено більше 15 млн. гривень інвестицій, зроблено якісний ремонт та водовідведення, завезено два спеціальні гемодіалізні апарати, ще три – зараз на розмитненні і будуть встановлені з часом.

За умовами Меморандуму медичний та технічний персонал відділення пройшов стажування на батьківщині компанії – в Італії, а також на Херсонщині, де встановлено устаткування Bellco.

31 травня відділення гемодіалізу та нефрології при Баштанській ЦРЛ офіційно відкрито.

«Відриття такого відділення має стати стандартом для всіх лікарень. Вдячний інвесторам, які пішли назустріч громаді Баштанщини і здійснили таку життєво необхідну інвестицію», – привітав з відкриттям закладу Вадим Меріков.

Звернувся він і до представників місцевої влади: «Не бійтеся впроваджувати реформи, адже це, перш за все, підвищення якості послуг у медицині, освіті, адміністративних центрах. Давайте разом розбудовувати Баштанський район, Миколаївську область, Україну».

Заступник голови облдержадміністрації Оксана Янішевська, яка була ініціатором відкриття відділення гемодіалізу, прокоментувала, що такі життєпідтримуючі процедури обов’язково мають бути доступними незалежно від місця проживання: «Недопустимо, щоб пацієнти долали величезні відстані, аби провести процедуру, яка підтримує їх життя. Обов’язково треба працювати над розширенням мережі гемодіалізних відділень і надалі. Світовий досвід показує, що більшість європейських країн уже давно використовують переносні апарати, і люди можуть проводити процедуру, не виходячи з дому. Нам є до чого прагнути, і сьогоднішнє відкриття – наш перший крок».

Керівник проекту гемодіалізу, представник компанії Bellco Олег Піскоха гарантував, що діаліз буде якісним і відзначив, що фірма працює на медичному ринку вже протягом 40 років і входить у трійку лідерів світу.

Відкриття відділення з нетерпінням чекали 15 пацієнтів – 10 з них безпосередньо з Баштанського району і 5 – з Нового Бугу.

«Для всіх нас це справжній подарунок. Тепер нам не доведеться долати неймовірні відстані в холод та спеку тричі на тиждень. Ми бачимо дієве піклування про нас, хворих, а не порожні слова», – подякував пацієнт Юрій Пантелейчук.

У відділенні встановлено апарати «штучної нирки» і витратні матеріали до них італійської компанії Bellco, яка раніше ще не була відома на ринку Миколаївщини. Bellco активно і успішно використовується у гемодіалізних відділеннях Херсонської, Сумської, Львівської та інших областей.

За словами Вадима Мерікова, головною перешкодою у відкритті баштанського відділення став головний лікар обласної лікарні. Адже раніше була створена справжня монополія на проведення процедури діалізу, і всі кошти були сконцентровані в обласній лікарні. І нікого не турбувало, як пацієнтам з усіх куточків області добиратися до обласного центру.

«А тепер новий центр став «кісткою у горлі» у головного лікаря. Я переконаний, що не повинно бути таких людей у медицині, освіті, держслужбі. Саме тому всі головні лікарі будуть обрані на відкритих конкурсах, щоб позбутися керівників, які «приватизували посади».

Як відомо, в Миколаївській області на базі Центру нефрології та діалізу функціонує два спеціалізованих відділення – в містах Миколаєві та Вознесенську, які фінансуються з обласного бюджету через обласну лікарню. Новостворений центр у Баштанці фінансується субвенцією з обласного безпосередньо в районний бюджет.

Щоб на власні очі переконатися в якості послуг, що надаються на італійських апаратах, ми відвідали Херсонську обласну лікарню, де нам вдалося поспілкуватися з керівником центру нефрології, діалізу та перитонеального діалізу, лікарем-нефрологом завідуючою Оленою Голуб, де вже два роки поспіль, як хворі проходять процедуру діалізу на апаратах Bellco.

«Багато десятиліть на ринку України були два великі монополісти в сфері діалізу…»

Під час зустрічі Олена Володимирівна розповіла коротку історію відкриття центру нефрології, діалізу та перитонеального діалізу та поділилась досвідом користування апаратами Bellcoпацієнтами Херсонщини:

– Багато десятиліть на ринку України були два великі монополісти в сфері діалізу – Fresenius і Gambro. Кампанія Bellco вийшла на ринок для того, щоб розбавити цю монополію. Ця італійська компанія дуже відома в Європі та поза її межами.

Лікар-нефролог зазначила, що компанія протягом багатьох років виробляє устаткування та витратні матеріали (діалізатори, магістралі, розчини) для клінік Італії, Іспанії, Франції, Німеччини. Перед відкриттям херсонського відділення Олена Голуб разом з технічним персоналом відвідала завод Bellco, який розташований між Болоньєю і Вероною. Де, до того ж, знаходяться і заводи Fresenius і Gambro.

Центр нефрології, діалізу та перитонеального діалізу Херсонської обласної лікарні було відкрито 1 березня 2014 року

«Було прийнято рішення на рівні обласної влади створити єдиний центр гемодіалізу і нефрології, щоб це була спеціалізована нефрологічна допомога третього рівня. Ми забрали 63-х пацієнтів з госпіталю, які на той час проходили там процедуру, і на сьогоднішній день додалося ще 20 пацієнтів».

Відділення працює цілодобово в 4 зміни, раз на 3 місяці робляться звіти. Жодного смертного випадку не зафіксовано.

«Обладнання Bellco не гірше і не краще Fresenius і Gambro – просто інакше…»

Роботою, технічними показниками обладнання херсонці повністю задоволені. Обладнання за принципом роботи апарату однакове – проведення очищення крові, видалення шкідливих речовин і повернення крові пацієнтові.

Сьогодні в обласній лікарні функціонує 11 апаратів Bellco, процедуру проходять 83 пацієнти. У філії такого ж відділення у Новій Каховці влаштовано 6 апаратів Gambro, де проходять лікування 24 пацієнти. Порівнюючи принципи роботи, технічні показники устаткування обох відділень, Олена Володимирівна стверджує, що проблеми абсолютно однакові:

– Обладнання функціонує однаково, проблеми ті ж, нічого не відбувається екстраординарного. Обладнання Bellco не гірше і не краще Fresenius і Gambro – просто інше. Нам подобається якість обслуговування, їх сервіс, поради, технічне обслуговування.

Вона розповіла, що був випадок, коли один з апаратів повністю вийшов з ладу. Реакції від представництва Bellco в Києві не потрібно було чекати – за лічені дні устаткування безкоштовно замінили на нове.

Технічний спеціаліст центру нефрології, діалізу та перитонеального діалізу Херсонської обласної лікарні Максим Бойченко, який також був присутнім на відкритті Баштанського відділення і у якого проходили практику лікарі з Миколаївщини, поділився своїм враженням від роботи на апаратах Bellcо: «Головне для проведення такої процедури – щоб були якісні витратні матеріали, вони тут суперякісні. Тому допомога надається на високому рівні».

«Головне, що ми живі…»

Дізнавшись про технічні характеристики устаткування, важливо було почути враження пацієнтів, які безпосередньо проходять життєпідтримуючу процедуру.

На кожного пацієнта у відділенні заведено амбулаторну картку, де фіксуються аналізи, динаміка, графік проходження процедур.

Нам вдалося поспілкуватися з Юрієм, який вже 16 років проходить діаліз, і 2 роки – у Херсонській обласній лікарні, з дня відкриття:

– Мене дуже влаштовує і матеріальне устаткування, і ставлення медперсоналу до нас. Самопочуття не просто не погіршилось, а навіть покращилося після переходу до цього відділення.

Галина Іванівна також вже десятки років проходить процедуру і не заперечує, що сумніви щодо переходу на нове устаткування були і у неї: «Спочатку ми всі сумнівалися, було страшнувато. Завжди боязко переходити зі старого на нове. Але все пройшло відмінно. І умови покращилися, і жодного летального випадку за ці два роки».

Михайло Георгійович на моє запитання про різницю в медичному устаткуванні відповів, що «немає різниці, яка назва фірми. Головне, що ми живі».

Микола Крутих, Рідне Прибужжя

View full version