Безпека, комфорт, конкурентність та партнерство: робоча група стратегії розвитку Миколаєва ознайомилась з другою моделлю бачення громади

Робоча група після завершення аналітичного етапу розробки проекту Стратегії розвитку Миколаївської міської територіальної громади до 2027 року, а також Плану заходів з його втілення, ознайомилась з другим баченням розвитку громади та розібрала в рамках цілей його конкретні завдання.

24 жовтня відбулась чергова зум-конференції засідання учасників групи, до якої долучились «НикВести».

Національна експертка ПРООН зі стратегічного планування Олена Нижник показала декілька слайдів із напрацюванням стратегії, які можуть бути складені в цілий документ, зокрема, аналітична частина: опитування, кабінетне дослідження, поглиблений аналіз. 

Також експертка нагадала, що група вже фіналізувала SWOT-аналіз з обговоренням внутрішнього середовища та його сильних та слабких сторін.

Враховуючи це було сформовано бачення, яке звучить «Миколаївська громада місто сильних та щасливих людей на хвилі безпеки, комфорту, конкуренції, партнерства».

— Мрії, які закладені в бачення, були покладені в основу цілепокладання і в основу сценарію розвитку: оптимістичного, базового, інерційного. Визначальними умовами є безпекові. Оптимістичний сценарій передбачає припинення активної фази війни друга половини 2024 року, базовий перша половина 2025 року і інерційний це довгий характер війни, — додала Олена Нижник.

Серед основних цілей: безпеки, комфорту, партнерства та конкурентності які виокремлюються на завдання та оперативні цілі, а кожна ціль складається з завдань, а завдання зі стратегії.

Безпека

До даної цілі входять: фізична безпека, безпечні дороги, екологічна безпека, інформаційна безпека, енергетична безпека.

Комфорт

В цю ціль робоча група додає якісні муніципальні послуги, забезпечення житлом, рівні можливості для всіх, мобільність, здоровее життя, якісні соціальні послуги, культурний розвиток та освіту.

Конкурентність

До конкурентності відносимо логістичний хаб, центр нових індустрій, центр бізнес-освіти, конкурентний бізнес, креативна молодь, розвиток туризму та сфери гостинності.

Партнерство

І нарешті в останню ціль входять цифровізація надання послуг, відкрита влада, партисипація, багатосекторне партнерство.

Кожна оперативна ціль передбачає завдання, каже спеціалістка Олена Нижник, наводячи конкретику на наступних слайдах.

— Якщо говорити про напрацювання на сьогодні, то стратегічна ціль №1 це 5 оперативних цілей, 15 завдань. Ціль №2 це 8 оперативних цілей, 24 завдання, №3 це 6 оперативних цілей 24 завдання, №4 це 4 оперативні цілі, 15 завдань. Далі ми їх розширимо, доопрацюємо, будемо бачити, скільки буде проектів в розрізі цілей, і будемо бачити кількість заходів та програм, — розповідає Олена Нижник.

Фіналізувати план заходів на основі структури, перелік проектів місцевого розвитку, програм, фінансове забезпечення та система моніторингу, а також забезпечення громадських обговорень даної стратегії.

В свою чергу, представник компанії COWI вислов бажання долучитись до формування системи показників-індикаторів результативності. Проте над цим питанням група працюватиме трохи пізніше на основі формування Smart-показників, зазначила Олена Нижник.

— В разі, якщо не зможемо, будемо вказувати джерела та методи формування показників, і тоді базовим роком у нас буде не 2020-2021 року, а, наприклад, 2023, як підсумковий рік. Тобто все це будет в процесі формування враховано, ми будемо дотримуватись принципів, які використовують OSD для моніторингу та оцінки. Ваша участь буде дуже корисною, — відповіла фахівцям експертка.

Головний архітектор Миколаївської міської ради Євген Поляков, коментуючи один з блоків — «безпеку», підкреслив необхідність будівництва наземних укриттів з можливістю інклюзивності для комфорту мешканців. 

— В блоці безпека громади є завдання безпечні дороги, там є захід будівництво підземних переходів та можливість використання для укриттів. Воно не доцільно. Доцільно будувати укриття наземні,а не переходи, вони менш інклюзивні. І люди користуються наземними. Усі великі міста, де 20 років тому будувались підземні, зараз роблять наземні переходи. Дороговартісну інфраструктура, яка не буде використовуватись і не інклюзивна, не доцільно будувати, — заявив Євген Поляков.

В кінці обговорення члени групи деталізовано розібрали заходи в рамках оперативних цілей, які були озвучені, та їх підпункти.

Надалі продовжуватиметься робота з представниками органів виконавчої влади, які мають вносити в матрицю стратегічних цілей заходи з усіма урахуваннями, зокрема потребами місцевих жителів. 

Аліса Мелік-Адамян, Дарія Фріч «НикВести».

View full version