Мерія Вознесенська хоче побудувати зерновий термінал на річці: потрібно ₴170 млн інвестицій

Ескіз річкового терміналу для перевалки зерна у Вознесенську, скриншот з розробленого проєктуЕскіз річкового терміналу для перевалки зерна у Вознесенську, скриншот з розробленого проєкту

У Вознесенську Миколаївської області планують збудувати річковий термінал для перевалки зерна. Наразі вже розроблено відповідний проєкт й міська рада шукає інвестора.

Відповідна інформація розміщена на сайті державної системи DREAM, пишуть «МикВісті».

Ініціатором проєкту вказується Вознесенська міська рада. Наразі, згідно даних системи, вже розроблено проєктно-кошторисну документацію для будівництва терміналу. Вартість будівництва наразі оцінюють в 170 мільйонів гривень, а тривалість робіт – 2 роки. 

Ескіз річкового терміналу для перевалки зерна у Вознесенську, скриншот з розробленого проєктуЕскіз річкового терміналу для перевалки зерна у Вознесенську, скриншот з розробленого проєкту

Проєкт передбачає будівництво річкового зернового терміналу з потужністю перевалки 10 тисяч тонн зерна на добу. Термінал має забезпечувати приймання зерна як автомобільним, так і залізничним транспортом. А далі його мають відвантажувати на баржі класу «Річка-Море» та балкери класу «Panamax». Зберігатися зерно має у металевих силосах загальним обсягом 40 тисяч тонн.

«Цей термінал значно підвищить ефективність логістичних операцій та збільшить експортний потенціал аграрного сектора регіону», – йдеться в описі проєкту. 

Балкер класу «Panamax», фото: «Вікіпедія»Балкер класу «Panamax», фото: «Вікіпедія»

Варто зазначити, що для того, щоб судна типу «Panamax» могли зайти у миколаївські порти, там довелося провести днопоглиблювальні роботи. 

У 2017 році в миколаївському порту «Ніка-Тера» провели такі роботи до позначки 11,75 метра. Після чого розпочали експлуатацію 2-ї лінії відвантаження зернових вантажів біля добудованого причалу довжиною 300 метра, на якому встановили нову погрузмашина з відповідним технологічним обладнанням.

А у 2019 році роботи з днопоглиблення завершились в порту «Миколаїв». На підхідному каналі порту досягли глибини 11,2 метра, а на акваторії порту Дніпро-Бузький – 11,5 метра. Це дозволило зняти обмеження щодо проходження великотоннажних суден і розвантажувати судна типу «Panamax» на причалах портових операторів.

Нагадаємо, що 24 вересня 2019 року у Миколаєві відбулося відкриття зернового терміналу корейської компанії Posco International та української Orexim Group у Миколаївському морському порту.

Вже під час повномасштабного вторгнення вівденнокорейський трейдер Posco International заявив, що має намір взяти участь у проєктах відбудови України після війни. 

Posco International (штаб-квартира – Сеул) – одна з найбільших корейських торгових корпорацій, торговельний підрозділ південнокорейського сталеливарного конгломерату POSCO. Розвиває бізнес у трьох основних сегментах: міжнародна торгівля, розвиток видобутку сировини та менеджмент проектів.

View full version