145-й день війни: ЗСУ знищили склади росіян, окупанти вночі обстріляли Миколаїв

18 липня триває 145-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

Вночі Миколаїв знову зазнав ракетних ударів з боку російських загарбницьких військ. Інформація про постраждалих та руйнування уточнюється.

На Південнобузькому напрямку тривають обапільні обстріли із застосуванням ствольної та реактивної артилерії по лінії зіткнення.

Ворог завдав авіаудару біля Потьомкиного. Для виявлення змін у положенні наших військ та корегування вогню вів повітряну розвідку БпЛА, повідомили у Генштабі.

Разом з тим, ЗСУ вдарили по опорному пункту, складам та пунктам постачання зброї окупантів.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

22:47 Американські М777 допомогли знищити російський підрозділ на острові Березань.

Про це пишуть нідерландські журналісти, посилаючись на джерела серед морпіхів Миколаївщини. 

Один з українських капітанів розповів виданню Volkskrant, що завдяки західним легким гаубицям були винищені росіяни, які робили спроби обстрілювати Очаків.

22:20 Головнокомандувач Валерій Залужний вважає, що ситуація на фронті стабілізувалася і знаходиться під повним командуванням Генштабу.

Про це він розповів в розмові с американським колегою Марком Міллі.

— Вона складна, напружена, але повністю контрольована. Важливим чинником, що сприяв утриманню нами оборонних рубежів і позицій, є вчасне прибуття М142 HIMARS, які завдають прицільних ударів по ворожим пунктам управління, складам зберігання боєприпасів та палива, — акцентував генерал.

21:50 Українські військові грамотно використовують усі сили західної зброю в наступальних операціях на південному напрямку.

Такої думки притримується колишній бригадний генерал Бундесверу Еріх Вад.

Екс-радник Меркель вважає, що ЗСУ на високому рівні опанували західну військову допомогу (артилерію, РСЗВ та інше) і «мудро» воюють із нею. 

Не дивлячись на важкі умови війни та домінування російської армії у різних сферах, захисники України поступово переламлюють ситуацію на херсонському напрямку, вважає генерал.

— Українці вже проводять обмежені регіональні успішні контрнаступи, — акцентував Еріх Вад, додавши, що росіяни не оптимально розташовані на південному узбережжі, оскільки більшість їх резервів кинуті на Донбас.

21:33 Миколаївський громадський активіст Денис Жело увійшов у керівний склад Бюро економічної безпеки на посаду заступника голови Ради Громадського Контролю (РКГ) при БЕБ.

Про це він повідомив на своїх офіційних ресурсах.

Перестановки в державному органі відбулися через недовіру колишньому керівництву БЕБ.

— Відбулись перевибори керівного складу РГК БЕБ. Мене було обрано на посаду заступника РГК БЕБ, а Тараса Котова — головою Ради. Дякую колегам за довіру!  Також, на засіданні обрали 3-х представників РГК у Дисциплінарну комісію та прийняли низку важливих рішень, — написав Денис Жело.

21:15 Президент Словакії Зузана Чапутова легально дозволила чотирьом громадянам своєї країни стати до лав української армії.

Про це повідомляє агентство DPA.

За законом словацьким громадянам забороняється воювати на боці іншої держави, але президент у кожному випадку може індивідуально дозволити це зробити.

— В цих чотирьох випадках пані президент послідувала рекомендації міністерств внутрішніх справ, оборони та іноземних справ, — акцентувала пресс-секретар президента Словакії.

20:55 Працюючи в Червоному Хресті, Яна Моравінець допомогла виїхати з прифронтових сел Миколаївської области понад 2500 людей.

Про це пишуть німецькі ЗМІ.

Медволонтерка до війни працювала фотографом і відеооператором, а з початком вторгнення почала переконувати населення Миколаївщини виїжджати до безпеки.

— Першою людиною, яка спробувала переконати Яну Моравант покинути рідну домівку біля лінії фронту, була молода жінка на п’ятому місяці вагітності. Вона не хотіла відмовлятися від своїх корів, свого теляти та собаки. Пані Моравінець сказала, що вклала сили та гроші в будівництво свого будинку поблизу міста Миколаєва на півдні України, який вона боялася втратити, — пишуть журналісти.

20:34 У росіян немає відповіді на точні удари американськими системами залпового вогню HIMARS по їх тилових складах, тому вони наносять безсистемні удари по мирних містах України типу Миколаєва або Вінниці.

На цю тему у колонці для чеського видання пише оглядач Алекс Швамберк.

Військовий експерт акцентує, що як тільки окупанти зіткнулися з сучасними РСЗО HIMARS, то вони не змогли їх дістати та знищити, а тому одразу перейшли до ракетного терору.

— Перший російський удар був найруйнівнішим, ракета повністю зрівняла з землею п'ятиповерхівку в Часовому Яру. Вибух був настільки потужним, що від будинку, в якому було 48 постраждалих, у тому числі дев'ятирічний хлопчик, залишилися лише десятки тонн уламків. Проте відповідь була не такою потужною, як при удару по центру Вінниці, адже Часів Яр, на відміну від нього, лежить біля лінії фронту, одразу біля Бахмута, який росіяни намагаються завоювати. Ракети «Калібр» влучили у глибокий тил Вінниці після знищення великого російського складу боєприпасів у Новій Качовці. Загинули 24 людини, серед яких чотирирічна дівчинка та двоє хлопчиків семи та восьми років. А коли вдруге вдарили по складу боєприпасів у Кадіївці, колишньому Стаханові, пішов ракетний обстріл Миколаєва, де влучили у корпуси двох університетів, — підмічає він зв'язки

20:10 Нещодавна атака росіян на Національній університет кораблебудування імені Макарова у Миколаєві запізніла акція помсти за знищений у квітні ракетний крейсер, флагман Чорноморського флота РФ «Москва».

Про це пише італійське видання La Repubblica.

Журналісти поспілкувалися с професором вишу Олегом Дубінський, який розповів про лють окупантів від втрати свого флагману весной. Її вони вирішили вимістити в ударі по цивільному об'єкту.

— Наш університет носить ім’я Макарова, це покровитель. Я не сумніваюся, що росіяни вдарили нас, щоб помститися за потоплення їхнього крейсера, — акцентував вчений.

19:34 В Україні арештували на 400 мільйонів гривень майна, яке належало одному з російських бізнесменів.

Про це повідомили в Бюро економічної безпеки.

Співробітники БЕБ встановили нерухомість, якою володів росіянин через офшорні компанії та підконтрольних осіб. 

— Йдеться про мережу розважальних закладів та закладів громадського харчування, що розташовані у різних містах України. У ході слідства встановлено, що бізнесмен намагався уникнути можливих санкцій та вилучення прав власності, передбачених законодавством України. По удаваним угодам він планував фіктивно вивести зі своєї власності зазначені активи, – розповіли в бюро.

Суд арештував нерухомість російського бізнесмена, а саме заклад громадського харчування, земельні ділянки, багатофункціональний розважально-оздоровчий комплекс із закладом громадського харчування.

19:10 Міністерство оборони Туреччини сподівається на проведення в Стамбулі другої зустрічі у чотиристоронньому форматі щодо організації «зернового коридору» з України вже цього тижня.

Як повідомляє «Європейська правда», про це в понеділок заявив глава турецького Міноборони Хулусі Акар.

Він нагадав, що на попередній зустрічі у Стамбулі сторони узгодили план і загальні принципи вивезення зернових та іншого продовольства з України морським шляхом.

— Ми продовжуємо наші зусилля з перетворення цього на конкретний план з імплементації. Ймовірно, цього тижня відбудеться ще одна зустріч, – зазначив Хулусі Акар.

18:50 Швейцарія відмовилася лікувати поранених під час російського вторгнення українських військових, відхиливши запит НАТО.

Про це повідомляє Tages Anzeiger.

Швейцарія ще у травні отримала запит Євроатлантичного координаційного центру реагування на стихійні лиха, який працює у структурі НАТО, і координує медичні евакуації з України на міжнародному рівні. Декілька країн уже прийняли поранених, наприклад, Норвегія.

Запит було отримано Медичною службою армії (KSD). Оскільки лікарні перебувають у віданні кантонів, KSD також залучила конференцію кантональних директорів охорони здоров'я (GDK).

На своєму засіданні 19 травня рада GDK «задекларувала фундаментальну відкритість кантонів та лікарень», – каже Лукас Енгельбергер, президент GDK. Повідомляється, що цивільні та військові органи охорони здоров'я на федеральному рівні також відреагували доброзичливо.

Але рішення не підтримало Міністерство закордонних справ (FDFA) на чолі з Ігнаціо Кассісом, який зараз є і президентом країни.

МЗС три тижні вивчало наслідки цього питання відповідно до міжнародного права. У середині червня FDFA написало у заяві іншим структурам, що відхиляє запит з юридичних та практичних причин.

18:30 Україна розірве дипломатичні відносини з Білоруссю, якщо її війська перетнуть кордон і підуть на пряме вторгнення.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв'ю Forbes.

— Білорусь є співучасницею злочину агресії, ніхто не ставить це питання під сумнів, – наголосив він.

Дмитро Кулеба нагадав, що дипломатичні відносини з Російською Федерацією було розірвано одразу після початку повномасштабного вторгнення.

— Так само їх буде розірвано з Білоруссю, якщо збройні сили Республіки Білорусь перетнуть кордон України, – сказав міністр.

Разом із тим Дмитро Кулеба наголосив, що з білоруської території окупанти обстрілюють Україну. Це він сказав у контексті переговорів щодо транзиту українського зерна через територію Білорусі в порти держав Балтії.

18:13 Національний банк ввів в обіг пам’ятні монети «Ой, у лузі червона калина». Вони прикрашені зображеннями грон та листами калини, які доповнюються рядками з куплету української повстанської пісні.

Монети відкарбовані номіналом 5 гривень (із нейзильберу) та 10 гривень (зі срібла). Загальний тираж зі срібла – до 5 000 штук, з нейзильберу – до 250 000 штук.

17:38 Колишній головнокомандувач об’єднаними силами НАТО в Європі Джеймс Ставріді вважає, що війна, яку Росія розв’язала проти України, швидше за все, закінчиться через 4-6 місяців. І її результат буде схожим на той, який виник у 1950-х роках внаслідок Корейської війни.

17:02 В тимчасово окупованій Снігурівці Миколаївської області російські військові обстріляли двір однієї з багатоповерхівок на околиці міста під час знімання пропагандистського ролику. Внаслідок обстрілу загинули чотири людини.

Про це повідомив пресофіцер Миколаївської обласної військової адміністрації Дмитро Плетенчук.

За попередньою інформацією російські військові здійснювали обстріли, аби створити відеоролик та звинуватити в цьому Збройні сили України.

16:41 В окупованому Маріуполі юнак вийшов на площу біля розбомбленого росіянами Драмтеатру з прапором України на плечах.

Фото він опублікував у себе в Instagram.

16:31 Прихильника диктатора Лукашенко нардепа Євгена Шевченка присоромили у залі Верховної Ради за те, що він прийшов вдягненим у військову форму.

Колеги по парламенту змусили його покинути залу.

«Після певної перепалки Шевченко покинув зал… пішов переодягатися і не повернувся», — написав нардеп Ярослав Железняк.

16:20 У Норвегії запустили кампанію зі збору коштів для купівлі турецького ударного безпілотника Bayraktar TB2 для потреб Збройних сил України.

Про це повідомляє Аnadolu.

В рамках кампанії планується зібрати 55 мільйонів крон і передати їх до фонду допомоги при посольстві України.

15:53 Верховна Рада погодила відставку Марини Лазебної з посади міністерки соціальної політики. Про її заяву щодо звільнення стало відомо 15 липня.

Про це повідомили народні депутати Ярослав Железняк та Олексій Гончаренко.

Відставку підтримали 277 народних депутатів. Кандидаткою на пост міністерки соцполітики є Оксана Жолнович — зараз вона очолює Департамент соцполітики та охорони здоров'я в Офісі президента. Її призначення парламент планує розглянути 19 липня.

15:39 Українці, які втратили близьких родичів в результаті повномасштабної війни, отримають відстрочку від призову під час мобілізації. Відповідний законопроект Верховна рада підтримала в першому читанні. За основу проголосувало 298 депутатів, повідомив нардеп Ярослав Железняк.

Підготовка до другого читання буде за скороченою процедурою. На правки дається 7 днів.

15:22 У 2021 році статки Ріната Ахметова зросли вдвічі, до 13,7 мільярдів доларів, за чотири місяці війни він збіднів утричі, до 4,2 мільярдів доларів.

Про це повідомляє Forbes.

— Важка індустрія генерує 90% виручки імперії Ахметова. Один із її стовпів – гірничо-металургійний холдинг «Метінвест» – у 2021 році отримав надприбутки завдяки високим світовим цінам на руду. Дохід компанії зріс на 72% в порівнянні з 2020 роком – до 18 мільярдів доларів; EBITDA – у 3,2 рази, до 7 мільярдів доларів, — повідомляє видання.

15:11 Війна, яку Росія розв’язала проти України, швидше за все, закінчиться через 4-6 місяців. І її результат буде схожим на той, який виник у 1950-х роках внаслідок Корейської війни.

Про це сказав колишній головнокомандувач об’єднаними силами НАТО в Європі Джеймс Ставрідіc, пише Newsweek.

— Українці дуже потужно ведуть бій. Воєнні плани Владіміра Путіна виявилися практично неефективними. Він завоював значно менше територій, ніж розраховував на початку конфлікту, — зауважив Джеймс Ставрідіc.

15:06 Слідчі Служби безпеки України встановили, що частина російських командирів, які вторглися на нашу територію в лютому, керувалися топографічними картами України 1969 року.

Про це свідчать документи загарбників, які СБУ вилучила на місці тимчасово окупованих районів Харківської області, повідомляє прес-центр відомства.

14:39 Майно народного депутата-колаборанта Олексія Ковальова, яке заарештував суд, вже було конфісковане. Парламентаря підозрюють у державній зраді та пособництві окупантам.

Про це повідомила радниця з комунікацій Державного бюро розслідувань Тетяна Сапьян в етері телемарафону, передає «Укрінформ».

— Це означає, що вже найближчим часом це майно, я сподіваюся, вже працюватиме на державу. Воно наразі вже конфісковане, – сказала Тетяна Сапьян.

14:30 Наслідки нічного обстрілу Миколаєва ракетами РФ

14:23 Російські окупаційні війська знову обстрілювали Дніпропетровщину. Цього разу – Синельниківський район, де ракети влучили в елеватор, шкільне подвір'я, а також у приватний будинок.

Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

— Наша область знову під російським вогнем. Ворог обстріляв Синельниківський район. Ракета поцілила у елеватор. Там зруйновані склади з більш ніж п’ятьма тисячами тонн зерна. Ще один удар прийшовся по шкільному подвір’ї. Пошкоджені фасад та покрівля місцевого ліцею, вибито понад 50 вікон. І є влучання у приватне обійстя місцевих мешканців, – написав він.

14:10 У парламентському комітеті з питань аграрної та земельної політики відреагували на обшуки СБУ у Держпродпосживслужбі, які відбулися цього тижня.

Про це повідомляється на сайті Верховної Ради України. 

Депутати висловили недовіру заступнику голови ДПСС, на якого тимчасово покладені обов'язки голови. Зазначимо, що за даними СБУ, може йти мова про незаконну схему використання керівництвом служби понад 650 мільйонів гривень з державного бюджету.

14:04 Україна офіційно передала документи про ратифікацію Стамбульської конвенції заступнику генерального секретаря Ради Європи Бьорну Берге.

Про це повідомила генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович Бурич.

— Я тепло вітаю передачу сьогодні Україною документа про ратифікацію Стамбульської конвенції. Україна – 36-та держава-учасниця цього знакового договору, —йдеться у повідомленні.

13:38 Вранці 18 липня Росія випустила по Одещині чотири ракети з Су-35 з акваторії Чорного моря, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Одну ракету збито над морем. Дві влучили у об'єкт військової інфраструктури. Триває гасіння пожежі.

Ще одна влучила в міст через Дністровський лиман. Поранених немає.

13:12 Дальність ракети ATACMS 300 км при стрільбі з позицій ЗСУ на лінії фронту

Раніше міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що Україна має отримати до американських ракетних систем HIMARS більш далекобійні ракети від партнерів.

12:51  Обов'язки голови СБУ тимчасово виконуватиме перший заступник голови спецслужби Василь Малюк. Відповідний указ розміщено на сайті президента України Володимира Зеленського.

Василь Васильович Малюк — бригадний генерал, з березня 2022 року – перший заступник голови СБУ. До цього з 16 лютого був заступником міністра внутрішніх справ, а ще до того, з березня 2020 по липень 2021 — начальник ГУ по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Служби безпеки України.

12:25 НикВести побували на місці ракетного удару росіян по автосалону та салону з продажу сільгосптехніки. Більше фото — за посиланням.

12:04 Росіяни почали кидати в бій чоловіків, яких нещодавно мобілізували на тільки-но окупованих територіях, зазначив очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай.

«На жаль, вони не сприймали інформацію про мобілізацію чоловіків на раніше окупованій частині регіону, не вбачали загрози для себе. Були упевнені, що «русскій мир» — це, перш за все, гідне життя. А зараз, не маючи дому, який зруйнував ворог, перетворюються в негідників, йдучи вбивати жителів сусідніх населених пунктів», — зазначив він.

11:50 Учора вночі, під окупованим Алчевськом на Луганщині окупанти збили власний літак Су-34.

11:21 Сьогодні вночі близько 3:00 Миколаїв вчергове масовано обстріляли. Вже відомо, що російські ракети поцілили в автосалон та салон з продажу сільгосптехніки. Також окупанти обстріляли околиці міста. На щастя, обійшлось без жертв.

10:54 Відсторонення президентом Ірини Венедіктової від посади генерального прокурора та усунення Івана Баканова від виконання обов’язків голови СБУ не означає їхнє звільнення.  Будуть проводитися службові перевірки, після чого глава держави визначиться, чи вносити відповідні подання до парламенту, сказав заступник керівника Офісу Президента Андрій Смирнов.

— Зараз мова про звільнення цих двох посадовців поки що не йде. Мова йде про те, що генерального прокурора відсторонено від посади, а голову СБУ тимчасово усунено від виконання покладених на нього обов’язків. Це пов’язано з тим, що Президент і ми всі достатньо довго чекали більш конкретних і, можливо, радикальних результатів від керівників цих органів по очищенню від колаборантів і державних зрадників, — сказав він.

10:12 Втрати ворога станом на 18 липня.

09:34 Війна Росії проти України, швидше за все, завершиться через чотири-шість місяців і перетвориться на своєрідний заморожений конфлікт. Такий прогноз дав колишній головнокомандувач об'єднаних сил НАТО в Європі Джеймс Ставрідіс, передає Insider.

— Я бачу, що це буде подібно до кінця Корейської війни – тобто перемир'я, мілітаризована зона між двома сторонами, ворожість, що триває, свого роду заморожений конфлікт. На це варто чекати в період від чотирьох до шести місяців. Жодна із сторін не зможе витримати набагато більше цього, — заявив Джеймс  Ставрідіс.

09:00 Близько 03:00, 18 липня, Миколаїв знову зазнав масованого ракетного обстрілу. За попередньою інформацією відомо про влучання в автосалон та салон з продажу сільгосптехніки, повідомили в Миколаївській ОВА.

Інші влучання були по околицях міста. Попередньо без жертв. Детальна інформація уточнюється.

08:40 Зранку 18 липня в Новокаховській громаді на Херсонщині чути вибухи — повідомляють про детонацію боєприпасів ворога, повідомив у Facebook радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань.

— Херсонщина. З самого ранку в Новокаховській громаді чути вибухи. Знову горять і детонують боєприпаси ворога. Салюти для хороших — мертвих росіян, які вже ніколи не прокинуться, — прокоментував він. 

Інформацію підтверджують місцеві жителі, які публікують в мережі відео вибухів.

07:40 Українські штурмовики двічі нанесли вогневе ураження по опорному пункту, пункту постачання боєкомплекту та по скупченню живої сили, озброєння і техніки ворога в районі Благодатного та Давидова Броду, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Разом з тим, за підсумками доби і роботи всіх наших підрозділів, втрати росіян складають:

  • 36 окупантів
  • 2 самохідні зенітні ракетно-гарматні комплекси «ПАНЦИР-С1»
  • 3 машини зв’язку стратегічної та оперативної ланок управління
  • 1 радіолокаційну станцію «Підліт»
  • 11 одиниць броньованої та автомобільної техніки

Підтверджено знищення двох складів боєприпасів на окупованих територіях Миколаївщини.

07:10 Приморський районний суд Одеси зобов'язав чоловіка, який поширював проросійські дописи у соцмережах, прочитати книгу «Історія України-Русі» Михайла Грушевського.

У вироку суду від 12 липня зазначено, що чоловік розповсюджував у соцмрежах матеріали з закликами до повалення конституційного ладу, розуміючи суспільно-небезпечний характер своїх дій.

Він також описував низку українських областей України як частину Росії.

View full version