У ПриватБанку розповіли, як працюють у Херсоні та на передовій

Фахівець у сфері банківського IT Юрій Решетнік розповів про те, як ПриватБанку вдається працювати в окупованому Херсоні, та навіть виїздити на передову.

Про це йшла мова під час його інтерв’ю на телеканалі НІС-ТВ.

Він розповів про те, яким чином з технічної точки зору банку вдалося зберегти свою діяльність, попри окупацію Херсонської області російськими військами.

— Херсон — це Україна, це факт. Якщо ми там не будемо працювати, це буде соціальним вибухом. У держави є свої бюджетні зобов’язання, особливо по соціальному напрямку. Звичайно, ми обслуговуємо велику кількість бюджетних організацій. У людей є онлайн-банкінг, тобто є можливість зняти обмежену кількість готівкових коштів. Та готівка, яка залишилась у Херсоні на момент окупації, крутиться всередині Херсонської області. Але це не має викликати подив. В Україні є певний набір купюр, які є в обігу. А Херсон, так вийшло, що це така маленька Україна. Той набір купюр, який у них є — він є. Звичайно, завдяки онлайн-банкінгу, ми намагаємося докладати більше зусиль на допомогу херсонцям. Окупанти відключили інтернет, пускають його через своїх провайдерів, відключили український зв’язок. Люди не змогли отримувати одноразові СМС для підтвердження своєї сесії в онлайн-банкінгу. Ми придумали чат, де треба показати свій паспорт. Була можливість через Viber - вони вимкнули його. Ми придумали дзвонилку через сам мобільний додаток. Там знаходяться наші люди, вони на нас сподіваються, вони чекають ЗСУ, які все ближче. Вони чекають. Якщо звідти ще піде Приват — що залишиться?  Не хочеться проводити паралелі, то якщо згадати, що було в Криму у 2014 році… У Херсоні вони знають, що ми є, ми допомогаємо. Рашисти відключили можливість СМС-інформування - ми обійшли. Вони відключили Viber - ми обійшли. Ми зробили дзвонилку через додаток. Працюють термінальна та карткова мережі. На магазинах клеять згенеровані через Приват24 QR-коди, за допомогою яких можна розрахуватись. На магазинах пишуть «термінал працює». А інакше як може бути? Піти? Ми не підемо, - сказав Юрій Решетнік.

Юрій Решетнік

Він додав, що працівникам банку, які залишились у Херсоні, звичайно, страшно, але они виконують свою роботу.

— Страшно (людям, які там залишились, - прим.). Вони ж адекватні. Страшно, з ними розмовляємо практично кожного дня. І люди з бізнесу, і поза робочим часом, і співробітники кадрової служби.. Страшно, а інакше як?, - сказав він.

Юрій Решетнік розповів про те, як співробітники банку виїздили на передову, щоб допомогти військовим з оформленням зарплатних карток.

– Я можу розповісти про співробітників, які їздили на передову з банківськими планшетами та телефонами, які працюють в режимі Wi-fi роутера, та видавали солдатам картки на передовій. В цей момент там починались обстріли, а інакше як? Солдат працює, отримує зарплату, він має утримувати свою родину, яка знаходиться ззаду, в тилу. А у нього немає картки, куди йому мають зарахувати кошти. Чи йому їхати до Миколаєва у відділення, шукати, чи замовити Новою Поштою, яка там не працює? Співробітник одягав бронежилет, шолом на інкасаторській машині з планшетом та телефоном сидів, роздавав картки. Там же активував, прив’язував телефони, і солдати бігли виконувати свій військовий обов’язок. А інакше як? Це не геройство, просто ми виконуємо свою роботу, - розказав Юрій Решетнік.

Раніше повідомлялось про те, що окупаційна «влада» Херсонської області запланувала скасувати з обігу українську гривню.

View full version