ЗМІ: країни ЄС загалом узгодили план скорочення споживання газу

Представники країн ЄС в загальних рисах погодили план Єврокомісії щодо скорочення споживання газу, але буде низка винятків.

Про це пише німецьке видання Spiegel.

Домовленість має бути офіційно підтверджена цього вівторка на спеціальній зустрічі міністрів енергетики в Брюсселі, вона має зменшити ризики, які можуть виникнути через повне припинення поставок російського газу.

Крім Угорщини, ще три держави-члени ЄС висловили серйозні застереження.

План, запропонований Комісією ЄС, передбачає добровільне скорочення національного споживання на 15 відсотків у період з 1 серпня 2022 року до 31 березня 2023 року. Крім того, має бути створена можливість оголошувати тривогу ЄС у разі серйозних перебоїв із постачаннями та встановлювати обов'язкові цілі економії.

Однак порівняно з першим проектом Комісії є значно більше можливих винятків, і також було збільшено перешкоди для запровадження обов'язкових цільових показників заощаджень.   Останнє має забезпечуватись лише Радою держав-членів, а не Комісією ЄС.

Конкретно це означає, що пропозиція Комісії про обов'язкові цільові показники заощаджень має бути схвалена групою з 15 із 27 країн ЄС.   Крім того, вони мають разом становити не менше ніж 65 відсотків від загальної чисельності населення Союзу.

У Винятках слід говорити, що такі країни, як Кіпр, Мальта та Ірландія, не повинні бути зобов'язані економити газ, якщо вони не підключені безпосередньо до газової мережі іншої держави-члена.

Нагадаємо, що після того, як «Газпром» припинив постачання газу до Польщі та Болгарії за відмову від сплати на умовах Кремля, довго альтернативних джерел енергоносіїв шукати не довелося. Додаткові обсяги газу до цих країн готові направити Німеччина та Греція.

View full version