Хроніка війни, 157-й день: росіяни обстрілювали Миколаїв, ЗСУ вдарили по окупантам під Снігурівкою

Миколаїв, фото: Костянтин Ліберов

30 липня триває 157-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

В ніч на 30 липня росіяни вчергове остріляли Миколаїв. Наразі відомо про одну загиблу людину та двох поранених.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля противник зосереджує на утриманні займаних позицій та недопущенні просування наших військ, повідомляє Генштаб. Підтримує високу інтенсивність ведення повітряної розвідки БпЛА.

Здійснював систематичні обстріли цивільної та військової інфраструктури в районах населених пунктів Трудолюбівка, Осокорівка, Токареве, Кар’єрне, Іванівка, Лозове, Велике Артакове, Кобзарці, Шевченкове, Широке, Посад-Покровське, Українка, Партизанське, Миколаїв та Дніпровське. Завдав авіаударів поблизу Новогригорівки та Андріївки.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

22:29 Молдова розпочне закупівлі природного газу у Румунії, аби зменшити свою енергетичну залежність від Росії.

21:13 Норвегія передала українським військовим 14 броньованих патрульних машин IVECO LAV III, повідомив уряд Норвегії.

Такі транспортні засоби мають гарну мобільність і захист.

20:29 МЗС України відреагувало на людожерський твіт російського посольства.

«Прочитайте це, коли вам кажуть, що Росію не можна ізолювати. Немає жодної різниці між російськими дипломатами, які закликають до розстрілу українських військовополонених, та російськими військами, які роблять це в Оленівці. Усі вони є Співучасниками цих військових злочинів і мають відповідати», — написав речник МЗС Олег Ніколенко.

19:52 Уряд України запровадив обов’язкову евакуацію мешканців неокупованих районів Донецької області перед початком опалювального сезону, повідомила віцепрем'єр-міністерка, міністерка з реінтеграції ТОТ Ірина Верещук.

Ірина Верещук очолила штаб з евакуації мешканців Донеччини. За її словами, Кабмін ухвалив рішення про створення штабу 29 липня.

За словами віцепрем'єрки, до уряду звернувся керівник ОВА Донеччини Павло Кириленко, щоб такий штаб був створений на державному рівні.

Вона наголосила, що якщо хтось відмовиться від евакуації – змушений буде підписати бланк відмови, що вона розуміє усі наслідки та несе відповідальність за своє життя.

19:22 Британський депутат Кріс Браянт закликав видворити посольство РФ після твіта про вбивство «азовців».

«Це повинно бути незаконно. Це заклик до воєнних злочинів. Настав час Великій Британії відправити все російське посольство назад до Москви. Ліз Трасс, що ви збираєтесь робити?», — написав він.

18:40 Т.в.о. командира полку «Азов» майор Микита Надточій записав звернення щодо вбивства українських військовополонених в Оленівці.

Його заяву опублікували в Telegram-каналі полку.

— Ми розцінюємо удар по Оленівці як акт публічної страти. Росія здійснила його від безкарності. Вони звикли, що навіть за відкриті порушення законів, звичаїв і правил війни їх ніхто не притягне до відповідальності. Тому ми, «Азов», Україна як держава і весь цивілізований світ боляче дамо відсіч, щоб Росія запам'ятала це раз і назавжди, — сказав він.

В «Азові» повідомили, що вже з’ясовують імена виконавців та організаторів розстрілу полонених, деяці особи вже відомі.

— Ми їх знайдемо, де б вони не були – на окупованих територіях України, в Росії чи в третіх країнах. Україна як держава забезпечить справедливе покарання, — сказав Микита Надточій.

У заяві він згадав про допис посольства РФ в Британії, яке закликало повісити «азовців», після чого російською мовою звернувся російських можновладців.

— Вы сами будете казнены. Вместе со своими шакалами и посольствами. Как вы любите, со всеми справками и печатями, по решению Международного трибунала. Варварская недоимперия будет разрушена. Росія вважає, що вбила «Азов», розстріляла його. Але «Азов» тепер — вся Україна. Кожен українець помститься за кожного нашого закатованого і загиблого побратима, — сказав він.

18:01 ООН готова направити своїх експертів для розслідування обстрілу колонії у Оленівці, під час якого загинули українські військовополонені, йдеться у заяві заступника офіційного представника генерального секретаря організації Фархана Хака.

17:19 В Охтирському районі Сумської області водій вантажівки наїхав на 11 мін. Внаслідок вибуху мирний житель загинув на місці, повідомляє голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

Він розповів, що за минулу добу від мін постраждали четверо людей, ще один загинув.

«У першому випадку здетонували 11 мін, коли на них наїхала вантажівка. Водій загинув на місці. Травмовані дві людини: пасажирка і водій легкового автомобіля, що їхав по зустрічній смузі дороги під час вибуху. У другому випадку — комбайн виїхав на поле збирати врожай. Двоє аграріїв травмовані. Техніка розбита», — повідомив голова Сумської ОВА.

16:35 Жителька Миколаївщини, котра публічно підтримувала агресію РФ, піде під суд.

Затверджено та скеровано до суду обвинувальний акт стосовно 57-річної мешканки села Воскресенське Миколаївського району за фактом здійснення колабораційної діяльності (ч. 1 ст. 111-1 КК України, повідомляє Миколаївська окружна прокуратура.

За даними слідства, у період травня — червня 2022 року проросійсько-налаштована мешканка села, знаходячись на місцевому ринку публічно висловлювала свою позицію та закликала до підтримки рішень та дій загарбників на території нашої держави.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювали слідчі відділення поліції № Миколаївського районного управління поліції ГУ НП в Миколаївській області.

15:54 Вже з вівторка поступово почнуть виходити на маршрути тролейбуси, відновлені після обстрілу росіянами, повідомив (https://t.me/senkevichonline/1866) міський голова Олександр Сєнкевич.

«Дякую працівникам КП ММР «Миколаївелектротранс» за оперативний ремонт тролейбусів! Вони дуже потрібні на маршрутах у такий час. Саме наш комунальний транспорт із перших днів повномасштабної війни працює безперебійно. Фахівці підприємства оперативно ремонтують пошкоджені контактні мережі, відновлюють трамваї і тролейбуси, які потрапляють під ворожі обстріли. Окрема подяка за допомогу в розвезенні питної води!», — написав мер.

Загалом із початку повномасштабної війни у Миколаєві було пошкоджено 31 тролейбус, 5 із них не підлягають відновленню.

15:01 З'явилося відео з наслідками обстрілів багатоповерхівок у Миколаєві.

14:38 Ось такі «подарунки» росіяни лишили на дитячому майданчику в Миколаєві. Фото: Олександр Никитін.

13:58 ЗСУ пошкодили залізничний міст поблизу Антонівського на Херсонщині. Пересування техніки росіян по ньому неможливе, повідомив депутат Херсонської облради Сергій Хлань.

13:35 НикВести побували на місці нічного обстрілу Миколаєва російськими військами. Фоторепортаж за посиланням.

12:52 В Миколаєві затримали та повідомили про підозру 25-річному мешканцю, який передавав російським військовим данні про розташування підрозділів Збройних Сил України, повідомляє пресслужба прокуратури Миколаївської області.

Йому оголосили про підозру за фактом несанкціонованого поширення інформації про вчинене в умовах воєнного стану, з метою надання такої інформації державі, що здійснює збройну агресію проти України (ч.3 ст. 114-2 КК України).

За даними слідства, підозрюваній неодноразово, на систематичній основі, здійснював збір та подальше поширення через телеграм-канал інформації про місця розташування Збройних Сил України в Миколаєві.

Зокрема, 25 червня та 15 липня 2022 року зазначив про місце розташування підрозділів Збройних Сил України на територіях міських приміщень.

12:11 Посольство РФ у Британії опублікувало твіт, в якому закликало повісити військовополонених з полку «Азов».

«Бойовики «Азова» заслуговують на страту, але смерть не через розстріл, а через повішення, бо вони не справжні солдати. Вони заслуговують на принизливу смерть», — написало посольство.

На допис відреагували в Офісі Президента України.

«росія — це країна-терорист. В 21 сторіччі розповідати на дипломатичному рівні про те, що люди заслуговують страти через повішення просто так — можуть лише дикуни та терористи. рф — держава-спонсор тероризму. Які ще потрібні докази?», — написав голова ОП Андрій Єрмак.

11:40 Інститут вивчення війни (ISW) відзначає, що пошкодження від пожежі в Оленівці не притаманні принципу роботи HIMARS.

«Спонсороване Кремлем новинне агентство «РИА Новости» опублікувало відео з центру тримання під вартою, на яких видно пошкодження від пожежі, але не ті пошкодження, які міг би завдати удар HIMARS», — стверджують аналітики.

10:50 Протягом минулої доби миколаївські рятувальники загасили три пожежі, що виникли через обстріли росіян, повідомляє пресслужба Головного управління ДСНС в Миколаївській області.

Вночі 30 липня, після обстрілу Миколаєва, виникло займання в підсобному приміщенні на першому поверсі п’ятиповерхового житлового будинку.

Черговий караул 4 ДПРЧ ліквідував пожежу на площі 10 квадратних метрах. Додатково на місцях працювали співробітники поліції, медики та аварійні бригади АТ «Миколаївгаз» і «Миколаївобленерго».

Через потрапляння боєприпасів та їхніх уламків, внаслідок бойових дій виникло дві пожежі сухої трави, чагарників та пожнивних залишків на відкритих територіях Куцурубської та Галицинівської громад Миколаївського району загальною площею 4,5 гектара.

Вогнеборцями 22 частини та Галицинівського загону місцевої пожежної охорони горіння ліквідовані в найкоротші терміни. Для підвозу води також залучався трактор з бочкою ТОВ «Південь Агросвіт»;

10:20 Збройні сили України за минулу добу ліквідували ще 170 окупантів. Всього з початку повномасштабної війни російська армія втратила вже близько 40 670 своїх військових убитими, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ в Facebook.

Найбільших втрат противник зазнав на Донецькому напрямку.

Загальні бойові втрати противника на 30 липня орієнтовно склали:

  • особового складу-близько 40 670 (+170) осіб ліквідовано,
  • танків - 1759 (+10) од,
  • бойових броньованих машин - 39995 (+8) Од,
  • артилерійських систем - 906 (+6) од,
  • РСЗВ - 258 (+0) од,
  • засоби ППО - 117 (+0) од,
  • літаків - 222 (+0) од,
  • вертольотів - 190 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня - 733 (+2),
  • крилаті ракети - 174 (+0),
  • Кораблі / катери - 15 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн - 2889 (+19) од,
  • спеціальна техніка - 78 (+1).

09:40 Миколаїв обстріляли вночі з реактивних систем залпового вогню «Торнадо-С», повідомили в військовій комендатурі Миколаєва.

09:02 Вночі, 30 липня, після 01:00 росіянами був обстріляний один із спальних районів Миколаєва. В результаті обстрілу загинула одна жінка, ще шестеро людей поранені.

08:09 Протягом доби авіація ЗСУ нанесла сім ударів по ворогу в Миколаївській та Херсонській областях, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Парами штурмовиків і винищувачем атаковано 2 скупчення ворожої сили та техніки в Херсонському і Снігурівському районах, також на Миколаївщині влучено у склад ворожих боєприпасів.

Чотирма парами гелікоптерів атаковано скупчення ворожої сили та техніки в Снігурівському й Бериславському районах.

Опорний пункт та укріплені підземні укриття ворожих підрозділів уражено на Херсонщині і Миколаївщині, відповідно.

За результатами роботи наших ракетно-артилерійських підрозділів, підтверджено вогневе ураження пункту управління батальйонної тактичної групи 34-ої окремої мотострілецької бригади росіян в Брускінському.

Результати вогневого контролю основних транспортних шляхів на окупованих територіях свідчать, що рух залізничним мостом через річку Дніпро неможливий.

Загальні втрати ворога складають:

  • 105 окупантів
  • 7 танків Т-62 та 72
  • гаубиця «Мста-Б»
  • 2 самохідні артустановки
  • самохідна артилерійсько-мінометна установка «Нона-С»
  • 17 одиниць броньованої та автомобільної техніки.

Також знищено 2 польових склади боєприпасів в Бериславському і Херсонському районах.

Остаточні втрати ворога — дорозвідуються.

07:45 Російська армія на херсонському напрямку у кризі, є всі передумови для українського контрудару https://nikvesti.com/ua/news/politics/252903, вважає польський генерал, екскомандувач сухопутних військ Польщі Вальдемар Скшипчак.

За його словами, на Херсонщині ЗСУ за всіма правилами тактики та стратегії підготували резерви, а також зупинили будь-яке просування росіян на цьому напрямку.

«Ступінь виснаженості військ змусив російське командування перейти до оборони. І ще раз наголошую, що це не перерва в роботі, а серйозна криза», — наголосив досвідчений офіцер.

View full version