Наслідки аварії на Запорізькій АЕС можуть бути вдесятеро потужніші, ніж на ЧАЕС, — експерт

Російські військові майже щодня обстрілюють майданчик захопленої ними ЗАЕС, а сама станція замінована.

Про це на сторінці написала у Facebook радниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів Лала Тарапакіна.

Зазначається, що для оцінки можливих наслідків катастрофи на ЗАЕС фахівці відштовхувалися від наслідків аварії 1986 року на ЧАЕС.

— На 4-му реакторі ЧАЕС було 2 дві тисячі паливних збірок, на ЗАЕС у шести реакторах й у сховищі відпрацьованого ядерного палива міститься до 18 тисяч паливних збірок (у 9-10 разів більше). Тобто наслідки аварії на ЗАЕС можуть бути вдесятеро потужніші, ніж у 1986-му на ЧАЕС, — йдеться у дописі.

Площа потенційної зони відчуження складе до 30 000 км2 (як 10 Чорнобильських зон відчуження). Запорізька область фактично буде втрачена для проживання та господарства.

— Площа потенційної забрудненої території — до 2 млн км2 (площа трьох Україн). Від вітру залежить ступінь зараження інших територій України та Європи, Росії та Білорусі, — зазначає радниця міністра.

Кількість ліквідаторів може становити від 1 млн осіб, а загиблих – десятки тисяч, залежно від поточної кількості людей на території Запорізької області, кількість евакуйованих/відселених осіб – від 2 млн осіб. Також на неосяжну кількість років буде забруднена ріка Дніпро. Аварія може спричинити викид радіоактивного цезію-137 у кількостях, небезпечних для здоров'я людей, ґрунтів, водойм.

У міністерстві зазначають, що викид радіоактивного цезію під час можливої аварії у Запоріжжі буде одноразовим, і те, куди він попрямує, залежатиме від метеорологічних умов.

Раніше повідомлялося, що імовірно, погрози російського генерал-майора Валерія Васильєва знищити найбільший ядерний об’єкт Європи (Запорізьку атомну електростанцію) є фейковими. Цією заявою хочуть відвернути увагу від реальних ризиків ядерної катастрофи.

View full version