У Франції дефіцит гірчиці — до російського вторгнення насіння для неї закуповували у фермерів Миколаївщини та Херсонщини

За останні місяці французькі виробники гірчиці зіштовхнулися з її недостачею через обстріли гірчичних полів у Миколаївській та Херсонській областях.

Про проблему повідомляє CNN.

Франція зазвичай культивувала насіння гірчиця у Канаді, але через суху погоду урожаї останніх років почали падати.

— Канада експортувала 157 тонн насіння гірчиці до Франції у 2021 році, що менше на 80 відсотків порівняно з 2020 роком та менше на 94,9 відсотки у порівнні з середнім показником, — заявив журналістам прес-секретар Міністерства сільського господарства Канади.

Альтернативою поступово ставали південні регіони України, але росіяни зіпсували усі плани для виробників Франції.

— Проблема полягає в тому, що більшість полів знаходяться на півдні України  навколо Миколаєва чи Херсону, який в даний час окупований росіянами. Південні частини України були найсильнішими з точки зору вирощування насіння гірчиці. Деякі фермери вирощують і на заході Україниале цього недостатньо для потенційних покупців з Європи. Вони хочуть більше і хочуть послідовної якості, — пояснив CNN представник експортної компанії, яка має контакти з французькими клієнтами.

Він додав, що росіяни, ймовірно, поцупили насіння гірчиці на окупованих частинах півдня України і намагаються продати його за зниженою ціною.

— Тож поки ці райони не будуть звільнені, навряд чи Україна зможе експортувати будь — яке насіння гірчиці, — підсумували на американському телеканалі.

Раніше міністр агрополітики Микола Сольський казав, що українські фермери внаслідок морської блокади можуть посіяти від 30% до 60% менше пшениці, ячменю та озимих цьогоріч через недоотримані кошти від експорту продукції.

View full version