«Зараз плани – вижити», — двоє мешканців прифронтового села на Херсонщині розповіли про реалії життя

На Херсонщині у звільненому селі на лінії фронту Миколаївка залишилося четверо мешканців, які стежать за сусідськими будинками та намагаються вижити.

Журналісти Крим.Реалії зустріли двох чоловіків, які й розповіли про ці реалії життя у селі.

До Миколаївки російські війська увійшли буквально за тиждень після вторгнення – на початку березня. На той момент вже були захоплені Херсон, Нова Каховка, Берислав, Давидів Брід та Велика Олександрівка.

Збройні сили України звільнили його останніми днями весни. Після поразки російських військ, почалися масовані обстріли села. Тут практично не залишилося вцілілих будинків, тому й поїхали всі мешканці села. Раніше у селі мешкало 456 осіб.

Нині у селі немає електрики, газопровід перекрито, артобстріли накривають село щодня. Мешканці села Олександр Худик та Андрій Первак вирішили залишитися, вони приглядають за будинками сусідів.

— Я пам'ятаю, як вони спустилися з пагорба, з боку Високопілля. Їх було дуже багато, чоловік до ста. Також було багато автомобілів та БМП. Вони масово обшукували будинки. Вони ходили по дві-три людини, зазвичай росіянин та бурят. Я навіть заводив з ними розмову, мовляв: «Навіщо ви сюди прийшли?», а вони на кшталт: «Шукаємо тут «бандерівців». Ну я його знову запитав: «То що, чи бачиш ти тут бандерівців, а він у відповідь: Ні, тут я не бачу. Але якось виходить, що у вас тут, в Україні дві армії воює – одна Зеленського, а інші – переодягнені «бандерівці», — згадав Андрій Первак.

Чоловіки розповідають, що найважчими були перші тижні після окупації. Через російське вторгнення місцева логістика завмерла, магазини спорожніли.

На початку війни не всі запаслися продуктами. І у людей за два-три тижні все почало закінчуватися – люди почали трохи голодувати. Оскільки ми добре знали місцевість та дороги, ми спочатку почали ходити пішки на підконтрольну Україні територію. Потім почали навіть їздити за передачами. Там збирали пакунки та привозили їх сюди людям, розповів Андрій Первак.

Плани на майбутнє чоловіки не ставлять, кажуть, що зараз головне вижити. Коли повернуться сім'ї до Миколаївки – не знають.

- Які плани? Зараз план – вижити! Це найголовніше. Вижити й надалі продовжувати працювати, працювати та ремонтувати це все, зазначив Олександр Худік.

Нагадаємо, що наприкінці червня збройні сили України під час успішного наступу звільнили село Потьомкіне Херсонської області.

На початку липня звільнили від російських окупантів село Іванівка на Херсонщині.

View full version