Рада ухвалила закон про «митний безвіз» з ЄС

Верховна Рада ухвалила правки до Митного кодексу України для приєднання до Конвенції про процедуру спільного транзиту та участі у Новій комп'ютеризованій транзитній системі — так званий «митний безвіз».

Законопроєкт ухвалили в цілому голосами 275 депутатів, повідомив заступник голови Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк.

Як пояснив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, закон наближає українське митне законодавство до законодавства Євросоюзу. Зокрема, спрощує проходження митниці для надійних підприємств, вдосконалює надання статусу фінансового гаранта та забезпечення сплати митних платежів.

Також зміни передбачають впровадження європейського механізму розгляду скарг і продовження цифровізації митниці, що також має зменшити корупційні ризики.

— Подальше укладення «митного безвізу» із ЄС дасть можливість Україні запровадити обмін митною інформацією щодо транзитних вантажів із 36 країнами в режимі реального часу, спеціальні транзитні спрощення та прості й рівні умови для фінансових гарантів, — наголосив Денис Шмигаль.

Голова профільного парламентського комітету Данило Гетьманцев повідомив, що запустити в дію законопроєкт планують з 1 жовтня.

Як пояснювало Deutche Welle, інтеграція української митниці з європейською має допомогти українським експортерам. Підприємства, які отримають статус авторизованого економічного оператора, користуватимуться спрощеними митними процедурами.

Зазначимо, що Конвенція про процедуру спільного транзиту об'єднує країни європейського регіону (ЄС, ЄАВТ, Туреччина, Македонія та Сербія), які запровадили єдині для всіх договірних сторін правила декларування та контролю за транзитними переміщеннями товарів із використанням NCTS.

Нагадаємо, з 1 по 10 липня Держмитслужбою оформлено 4 662 одиниці автотранспорту зі сплатою митних платежів, придбаних громадянами за кордоном. За цей час до бюджету України надійшло майже 464 мільйонів гривень.

View full version