Зеленський відповів на петицію щодо виїзду за кордон чоловіків

Скасування обмежень на виїзд з України для чоловіків 18-60 років без військового досвіду і частково придатних до військової служби відбудеться після закінчення воєнного стану.

Про це в відповідь на електронну петицію повідомив президент Володимир Зеленський.

Глава держави  зазначив, що за Конституцією захист суверенітету і територіальної цілісності держави – це справа і обов'язок всього народу, і всі громадяни України мають рівні конституційні права і свободи.

— Комплектування ЗСУ та інших військових формувань здійснюється також і військовозобов'язаними, які не мають військового досвіду і раніше не проходили військову службу, але пройшли підготовку в навчальних військових частинах,  додав Володимир Зеленський.

Президент зазначив, що українці в запасі і не призвані під час мобілізації «можуть бути залучені до виконання робіт, що мають оборонний характер».

Статтею 33 Конституції закріплено право законно залишати територію України – за винятком встановлюваних обмежень законом. Таке право за статтею 64 може обмежуватися в умовах воєнного або надзвичайного стану із зазначенням строку дії цих обмежень.

Попри це, він звернувся до прем'єра Дениса Шмигаля з проханням «опрацювати порушені в електронній петиції питання».

Нагадаємо, що головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний звернувся до Міністерства оборони з проханням дозволити виїзд за кордон тим, хто не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, зокрема, студентам.

Також повідомлялося, що мешканець Южноукраїнська та громадянин Молдови намагалися незаконно переправити за кордон військовозобов’язаного. Їм повідомили про підозру (ч.3 ст. 332 КК України).

View full version