179-й день війни: Окупанти намагались штурмувати на півдні, ЗСУ уразили командний пункт росіян

Український військовослужбовець веде вогонь з гаубиці Д-30 біля лінії фронту в Миколаївській області, Україна, 13 серпня 2022 року.

21 серпня триває 179-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

За даними Оперативного командування «Південь», росіяни силами до мотострілецької роти за підтримки трьох танків тричі здійснювали спроби штурмових дій з Олександрівки в напрямку Таврійського, проте успіху не мали.

Також окупанти 9 разів атакували штурмовою авіацією та гелікоптерами українські позиції вздовж лінії зіткнення. Втрат з українського боку немає.

Українська авіація завдала 5 ударів по скупченню живої сили, озброєнню та техніки ворога. А ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ виконали понад 230 вогневих завдань, зокрема уразили командний пункт 247-го десантно-штурмового полку 7-ої десантно-штурмової дивізії, а також знищили склади ворожих боєприпасів в Чорнобаївці та Старицях.

Загалом за добу українські військові знищили на півдні 75 окупантів, корпусну самохідну гармату «Гіацинт-С», 2 танки Т-72 та ще 6 одиниць броньованої техніки. Остаточні втрати ворога «дорозвідуються», кажуть в ОК.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

23:50 Понад 100 українців і канадців зібралися в неділю, коли підняли прапор країни біля мерії міста Шарлоттаун у Канаді.

Про них написало видання CBC.

Підняття прапора у діаспорі відбувається напередодні Дня Незалежності України 24 серпня, коли виповнюється 31 рік з дня виходу України зі складу Радянського Союзу.

Після підняття прапора емігранти з місцевими представники української громади зібралися у парку на пікнік. Вони також подарували малюнки працівникам Асоціації служб іммігрантів та біженців за допомогу українцям, які переїхали до Канади після 24 лютого.

23:20 Спортсмен Олексій Середа, який походить з Миколаєва, другий раз за життя здобув золото на чемпіонаті Європі

Про його перемогу повідомили в Національному олімпійському комітеті України.

16-річний хлопець, в активі його вже було два срібла  на цьогорічній континентальній першості, стримбнув на чемпіонство з вишки 10 метрів. Олексій повторив свій рекорд від 2019 року і приніс збірній сьому медаль у Римі.

У фіналі судді присудили йому 493,55 балів, якими він випередив свого опонента з Великої Британії — Ноа Вільямса, який набрав на 34,55 бали менше.

22:50 Законний голова Мелітополя Іван Федоров анонсував «спекотну ніч» для росіян, перші вибухи почалися вже зараз.

Про це він розповів у  Telegram.

— Чергова спекотна ніч для окупантів: чутно вибухи у різних районах Мелітополя. За прогнозами наших сил спротиву, рашистам буде пекельно гаряче кожного дня, доки вони не підуть з нашої землі, — написав мер.

До того ж руху опору знищив окупанта, який на вулиці переслідував неповнолітню дівчину.

— Мелітопольські партизани жорстко розправилися з окупантом, який чіплявся до дітей. Годину тому солдат РФ намагався домогтися неповнолітню дівчину прямо на вулиці одного з мікрорайонів міста. Та наші партизани скрізь. Окупанту «підрізано» горло. Символічно, що це відбулось на вулиці Героїв України, — описав кару Іван Федоров.

22:20 Лейтенант Дмитро Тявалач очолював роту, яка однією з перших прийняла бій в лютому. Отримавши поранення, він переховувся у Херсоні, до літа перейшов до своїх і отримав Героя України.

Його історію переповів репортер Алекс Воронов.

Підрозділ офіцера базувався в Олешках, на південь від Херсона. Вранці 24 лютого йшов дощ, коли російські штурмовики РФ атакували позиції роти, але не влучили. Пізніше один з них сбили.

Тявалач отримав наказ рухатися на допомогу морпіхам у Каланчаку, але коли росіяни висадилися з вертольотів на Антонівській мост, надійшов новий наказ — повернутися і знищити десант.

Так воно і сталося, за словами лейтенанта, росіяни воювали вкрай невміло, поки одні стояли в повний зріст на мосту, інші випорожнювали цілі магазини без прицілювання.

Ворога вибили з мосту і побратими Тявалача утримували переправу настільки довго, щоб українські сили на іншому березі мали час на відступ.

Але о 15-00 бій для Дмитра закінчився, коли куля від снайпера потрапила йому в живіт. Велика крововтрата означала, що транспортування до військового госпіталю було на межі неможливого, тому його привезли до звичайної лікарні у Херсоні.

Після операції він ще два місяці переїжджав між різними схованками у місті, не затримуючись на одній локації більше тижня. Йому вдалося зв’язався з шістьма іншими українськими військовими, які переховувалися по місту. 28 травня за допомогою СБУ та ССО вони за два дні пройшли 5-6 кілометрів окупованою територією і вийшли до своїх.

Лейтенант Дмитро Тявалач за оборону Антонівського мосту протягом 24 лютого отримав найвищу нагороду Героя України від президента Зеленського.

21:50 Кнут Нордстаа з Норвегії засіяв поле соняшником, бо хотів хоча б чимось бути корисним українському народу під час війни.

Про нього написав ресурс Tb.no.

Врожай з 18 акрів чоловік планує реалізувати, а отримані гроші перенаправити на потреби України, таким символічним знаком він виявить повагу до українців.

Спочатку норвежець взагалі не планував розводити соняшники, але випадково обрав саме ту культуру, яка популярна в Україні.

21:20 Майже через добу після поєдинку з Олександром Усиком британець Ентоні Джошуа знайшов слова для привітань противника з тріумфом.

Про це пише Sky News.

Боксер зізнався, що наприкінці двобою його емоції «взяли верх».

— Я бажаю Олександру Усику подальших успіхів у досягнанні ідеалу. Він — чемпіон класу, — написав він.

Джошуа додав, що його вчинок з викиданням двох поясів був імпульсивним.

— Я діяв із чистої пристрасті та емоцій, і коли мене не контролюють, це не чудово. Я дуже люблю цей вид спорту, і з цього моменту я буду кращим. З повагою, — наголосив спортсмен.

20:50 Російських військових, які перебували на території Запорізької атомної станції, госпіталізовано із симптомами променевої хвороби. Щоб з’ясувати, що насправді відбувається на території ЗАЕС, потрібно негайно демілітаризувати її та віддати під контроль міжнародних організацій.

Про це заявив на своїй сторінці у Facebook парамедик Богдан Бондаренко, який зараз перебуває на передовій.

— Російські військові, які виконували завдання на Запорізькій АЕС, були доставлені до реанімації з ознаками, ідентичними до променевої хвороби. Росіяни, звісно, говорять про хімічне отруєння, але привезли поранених з атомної станції. Не кажучи взагалі про рівень довіри до російської інформації. Зараз, поки не пізно, потрібно зробити все можливе, щоб отримати правдиву картину ситуації на станції,  акцентував військовий.

Він написав, що військові із ЗАЕС 31 липня були доставлені до військового шпиталю і знаходяться у реанімації. Міністерство оборони рф поширило інформацію про те, що у постраждалих «обстеження виявило наявність органічної отрути штучного походження». Але це відбулося тоді, коли росіяни обстрілювали Запорізьку АЕС.

— Приблизно в цей час росія і Україна обмінялися взаємними звинуваченнями в обстрілі станції. Український "Енергоатом" заявив про можливий витік радіації на ЗАЕС. При цьому «Росатом» вивів зі станції в екстреному порядку своїх співробітників, а інспекторам МАГАТЕ окупанти відмовили у доступі на станцію, — підкреслив медик.

Парамедик вважає, що ситуація з приховуванням Росією інформації нагадує поведінку керівництва СРСР одразу після Чорнобильської трагедії. 

— Щось подібне востаннє спостерігалося у перший місяць після Чорнобильської катастрофи. Керівництво СРСР відчайдушно приховувало та спотворювало правду, що призвело до катастрофічних наслідків як для здоров'я та життя мільйонів людей, так і для самої радянської влади, якій не пробачили цю брехню. Треба негайно демілітаризувати станцію та віддати її під контроль ООН, МАГАТЕ чи іншої незалежної структури. Це питання виживання. Свідомий рівня можливостей міжнародних організацій, точніше їх рівня безпорадності, але іншого поки немає, — наголосив Богдан Бондаренко.

20:16 Наступальні дії російської армії в напрямку Благодатного мали «частковий успіх».

Вечірній звіт по ситуації з фронтів опублікував Генштаб.

Окрім села Благодатне, росіяни здійснили спробу атакувати українські позиції біля Таврійського від Олександрівки, однак їх задум зазнав провалу.

— На Південнобузькому напрямку противник застосовував наявні засоби вогневого ураження для обстрілів військових та цивільних обʼєктів по лінії зіткнення. Завдав авіаударів біля Ольгиного, Новогригорівки, Таврійського та Лозового, — доповнили у зведенні.

19:44 Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що зволікання з питань постачання Україні важкого озброєння коштуватимуть життів невинних.

Її виступ наводить видання NTV.

Очільница дипломатичного відомства наголосила, що у Берліну немає опції стояти осторонь від війни.

— Ми маємо вибір або нічого не робити. Або ми кажемо, що надаємо військову підтримку, щоб можна було запобігти подальшому просуванню Росії. Бо альтернативою було б просто кинути мільйони людей напризволяще, — підкреслила жінка-політик.

На запитання громадянина, чи надає Німеччина достатню підтримку українському уряду, Бербок відповіла, що федеральний уряд робить те, що роблять інші країни. Багато зброї вже поставлено, наприклад, зі складів Бундесверу.

— Йдеться про захист людського життя в Україні,  — повторила вона про важливість швидкої логістики.

19:06 Росіяни продовжуть піднімати тему з ядерною катастрофою на окупованій ЗАЕС, тому для мешканців Енергодару доставили 25 тисяч таблеток калію йодиду, які захищають щитовидну залозу у разі радіаційного забруднення.

Про це повідомий законний мер міста Дмитро Орлов.

Препарат був отриманий з обласного резерву Запоріжжя через перерозподіл.

— На щастя, на даний момент радіаційне тло на проммайданчику і безпосередньо в місті відповідає нормі і не перевищено. Незважаючи на різні за ступенем марення заяви російських загарбників, станція поки що працює у штатному режимі. Проте запорізька влада все одно готується на випадок найгіршого результату ситуації, — додали у місцевому виданні «РІА-Мелітополь».

18:40 У Миколаєві показали збиту ракету від ЗРК С-300, котрі росіяни переробили для ударів по цивільним будівлям міста.

Залишки ракети можна роздивитися на відео, що опублікував прес-офіцер Миколаївської обласної військової адміністрації Дмитро Плетенчук у Facebook

Саме подібними ракетами ВС РФ завдали удару по Миколаєву сьогодні вночі.

— Поки відомо про влучання на територію підприємства. Інші влучання були по околицях міста. Попередньо постраждалих немає. Інформація про наслідки руйнувань уточнюється, — писав Віталій Кім.

18:01 Військова допомога Естонії Україні сягнула чверті мільярда євро.

Про це заявив керівник відділу міжнародного співробітництва Міністерства оборони Петер Куймет.

У цю суму входять зброя, снаряди, обладнання та техніка.

За словами Куймета, Естонія надала Україні настільки потужну підтримку, що найближчими місяцями їй потрібно зосередитися на поповненні своїх запасів.

 У широкому сенсі це дуже позитивний сигнал, адже наша допомога широко відома і привернула до себе увагу, — зазначив естонський держслужбовець.

17:35 Від Росії можна чекати використання ядерної зброї, якщо її армія провалиться в обороні Херсонської області і Україна почне швидко повертати цей регіон під свій контроль.

Такий прогноз у розмові з BBC дав колишній голова Об'єднаного командування збройних сил Великобританії, генерал, сер Річард Берронс.

Військовий попередив, що країни Заходу мають попередити Кремль про жорстке покарання, якщо Росія обере такий сценарій.

— Якщо Україна зможе зібрати ресурси для наступу і якщо Україна дійсно досягне успіхів, то ми повинні прийняти той факт, що використання малого ядерного боєприпасу буде повністю відповідати російській військовій доктрині, у розумінні російських політиків і військових <...> Необхідно дати Росії чітко зрозуміти, що якщо вона піде на такий крок, ціна, яку вона платить зараз за вторгнення в Україну, буде багаторазово збільшена, і Росія буде відкинута в Середньовіччі на найближче майбутнє у сенсі виключення з світової економіки або членство України в НАТО стане реальністю, — наголосив генерал.

Він додав, що для запобігання ядерного конфікту партнерам України потрібно спілкуватися з Китаєм, Індією та іншими країнами, які продовжують співпрацю з Росією. Ці держави також повинні акцентувати на абсолютній забороні ядерної зброї.

— Необхідно, щоб Путін порахував стратегічну та політичну ціну, яку доведеться заплатити за використання малого ядерного боєприпасу, — пояснив Річард Берронс.

17:01 Голова німецького парламенту Олаф Шольц звинуватив президента Росії Володимира Путіна у нападі на Україну з «абсолютно абсурдних» причин.

Процитувало його видання Die Welt.

— НАТО ніколи не було загрозою для Росії, — наголосив європейський політик.

За його словами, Москва не погоджується на існування демократичних України або Білорусі.

— Путін має повністю абсурдні ідеї. Це війна, яку розпочав Путін, Росія, і явно з наміром підкорити свою сусідню країну – я думаю, це була початкова мета, — пояснив реальні мотиви Кремля Олаф Шольц.

16:36 Сьогодні, 21 серпня, російський мотострілецький взвод під прикриттям бронетехніки штурмував село Потьомкіне, що на Херсонщині. Атака закінчилася провалом і відступом.

Про невдачу ВС РФ повідомили на рівні оперативного командування «Південь».

— Ворог силами мотострілецького взводу за підтримки двох БМП-2 проводив штурмові дії в напрямку Потьомкіного, успіху не мав, з втратами відійшов, — розповів подробиці бою речник ОК.

У командуванні додали, що бої за Благодатне досі тривають, ворог на півдні посилив повітряну розвидку.

— Продовжує обстріл тилових районів і населених пунктів, — додали у звіті, нагадавши громадянам бути особливо обережними в День Незалежності.

15:59 Чехи надсилають Україні суми в 1968 крон, згадуючи інтервенцію СРСР у Чехословаччину в 1968 році, коли загинуло багато мирних чехів.

Про акцію повідомило посольство України в Чехії на своїй сторінці у Facebook.

— У ці дні на благодійний рахунок посольства на підтримку української армії (https://supportukraine.cz/) надходять десятки платежів від чеських друзів на суму "1968". Дякуємо дуже!,  написали дипломати.

Цієї неділі у столиці Чехії проходить благодійний концерт NeverMore 68, який нагадує про спільне між російським вторгненням в Україну 2022 року і вводом військ у Чехословаччину в серпні 1968 року.

15:38 Сьогодні вдень у небі над Херсонською областю україська ППО впоралася з 3 БПЛА ворога, які наводили російську артилерію.

Про успішне враження цілей повідомили на рівні командування Повітряних сил ЗСУ.

Беспілотні летальні апарати російської армії були заземлені у проміжку часу від 12 до 13 години дня.

— 21 серпня, з 12.00 до 13.00 години, у небі над Херсонщиною, зенітними ракетними підрозділами Повітряного командування «Південь» було виявлено та знищено одразу три безпілотні літальні апарати оперативно-тактичного рівня (імовірно «Орлан-10»), якими ворог намагався проводити повітряну розвідку та коригував вогонь артилерії, — сказано у звіті.

14:35 Сьогодні, 21 серпня, близько 06:00 мешканці окупованого Севастополя почули гучний вибух над містом, але російські пропагандистські медіа проігнорували його.

Одним з перших про вибух повідомили журналісти «Крим.Реалії».

Як стверджують свідки, диму або звуку, які характерні для роботи протиповітряної оборони, не було.

Але видання «Медуза» вказує, що вибух був все ж таки наслідком роботи ППО.

14:02 Волонтерка з Канади Крістін Аль-Ешфсак Шеріб, яка мешкає у Львові, закликала свою країну і інших партнерів України більше допомогати Києву, нагадавши яку роль відіграють південні області України у продовольчій безпеці світу.

Її лист розмістило видання The Hamilton Spectator.

Жінка наголосила, що без зерна з півдня України світ буде вимушений вирішати нові проблеми голоду в Африці та деяких азійських державах.

— Не секрет, що українські чорноземні степові землі годують Африку та Азію, тож розрекламована угода про експорт зерна, підписана Україною та Росією за посередництва ООН та Туреччини, нарешті відкрила безпечний шлях для кораблів. Однак слід зазначити, що російські війська обстріляли пшеничні поля запальними бомбами та завдали ракетних ударів по елеваторам і фермам у кількох регіонах, — написала вона.

Окрему увагу громадянка Канада приділила своїй рідній країні.

— Канада надіслала гуманітарну та певну військову допомогу, а також оголосила про кілька великих позик Україні. Я вдячна, але можна і потрібно зробити більше, — підкреслила волонтерка.

Наостанок вона додала, що не має сумнівів в українській перемозі.

— Україна не здасться. Україна переможе. Тільки так може закінчитися ця жорстока війна. Як ми тут кажемо: Слава Україні!, — підсумувала Крістін Аль-Ешфсак Шеріб.

13:36 Датські кошти, що виділять для Миколаєва, будуть використовувати через дві програми фінансування спільних проєктів — NEFCO та DANIDA.

Таку заяву зробив міністр розвитку громад і територій України Олексій Чернишов після зустрічі з датським міністром Флеммінгом Мьоллером Мортенсеном.

Очільник міністерства приділив особливу увагу ролі Данії у відновленні Миколаєва.

— Ми продовжуємо співпрацю з Данією – навіть війна не завадила цьому. Маємо ще один практичний результат: Данія надає Миколаєву необхідну техніку для першочергового відновлення, зокрема екскаватори, самоскиди та навантажувачі,  зазначив він.

У свою чергу, міністр Данії зазначив, що його країна намагається бути лідером у процесі реконструкції України.

— Підтверджено попередні домовленості про виділення близько 100 мільйонів датських крон, які ми плануємо використати через перевірений і прозорий механізм фінансування реалізації спільних проектів  NEFCO та DANIDA,  зазначив Олексій Чернишов.

13:05 Станом на серпень, з початку російського вторнення понад 5,67 мільйонів українців перетнули кордон із Польщею.

Такі дані повідомила Прикордонна охорона Польщі.

Польські прикордонники додали, що з початку війни з Польщі в Україну виїхало близько 3,83 мільйонів осіб. У минулу суботу кордон з Польщі в Україну перетнули близько 31 тисяч людей, які поверталися з ЄС.

12:36 Отець і Глава Української греко-католицької церкви блаженніший Святослав (Шевчук) вважає, що загарбники цілеспрямованно знищують освітні заклади у Миколаєві, аби не залишити можливості навчатися.

Свої думки він переповів Радіо Ватікану.

Митрополит Київський згадав про Миколаїв, який вночі знаходиться під постійними обстрілами.

— Люди хотіли спокійно спати, тоді як ворог руйнував мирні квартали. На жаль, багато людей було поранено, — підкреслив він.

Глава УГКЦ додав, що навчальні заклади стали однією з пріоритетних цілей у Миколаєві. Загарбники роблять відчайдушні спроби перешкодити дітям отримувати освіту в своєму рідному місті.

— Але Україна стоїть. Україна бореться, — наголосив Святослав (Шевчук).

12:01 Начальник управління СБУ по Кіровоградщині Олександр Наконечний мертвий. Вчора його знайшли з вогнепальним пораненням в обласному центрі.

Про це пишуть «Суспільне» та УП з посиланням на власні джерела.

Речниця УСБУ по Кіровоградській області у розмові з журналістами підтвердила факт смерті високопоставленного правоохоронця.

«Українська правда» додала, що на тілі Наконечного були сліди вогнепального поранення.

— СБУ та ДБР вивчають усі обставини смерті начальника Управління Служби безпеки у Кіровоградській області. Після того, як інформація буде зібрана у повному обсязі та проаналізована, ми проінформуємо суспільство, — заявили у відомств

11:35 Загалом від ракетного удару «Калібром» по будинку у Вознесенську постраждали 14 містян, з яких 3 неповнолітні.

Станом на ранок неділі, в лікарняних закладах знаходятьсяв троє дорослих та двоє дітей, уточнили в Миколаївській ОВА. 

В результаті вибуху пошкоджені або зламані конструктивні елементи п'ятиповерхівки від 1 до 5 поверху. Зруйновані балкони, знесені вікна.

Вибуховою хвилею та уламками були пошкоджені сусідна одноповерхові будинки.

11:03 Протягом 20 серпня росіяни на півдні зазнали важких втрат — САУ рівня корпусу «Гіацинт-С», 2 танки Т-72, 6 одиниць броньованої техніки і близько 75 піхотинців.

У ОК «Південь» попередили, що дані ще дорозвідуються.

В субботу ракетно-артилерійські підрозділи нанесли удар по командному пункту 247-го десантно-штурмового полку 7-ої десантно-штурмової дивізії. В результаті влучних попадань сгоріли ворожі склади у Старицях та Чорнобаївці.

У штабі оцінюють фронтову ситуацію як «складну та напружену», але під контролем ЗСУ.

10:35 На Миколаївщині російським підрозділам вдалося зайняти околицю села Благодатне, але бої тривають.

Про йдеться у щоденному звіті Генштаба.

Відомо, що загарбники атакували від Васильків і отримали частковий успіх, закріпившись край Благодатного 

— На Південнобузькому напрямку противник вів обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах Степової Долини, Лиманів та ще 15 населених пунктів, — сказано у доповіді.

Російська авіація також атакувала ЗСУ Ольгиного, Зарічного, Новогригорівки, Білої Криниці, Таврійського, Лозового та Андріївки. Українські позиції намагався розвідати ворожий беспілотник.

10:01 Генерал-майор Дмитро Марченко пояснив, якої стратегії притримуються ЗСУ у відвоюванні Херсонщини і до яких результатів вона встигла призвести.

На питання по цій темі він відповів BBC.

За словами організатора оборони Миколаєва, зараз українцям потрібно виманити росіян зі статичної оборони, у яку вони засіли на территорії Херсонської області.

— Ми повинні мати втричі більше потужності, кількості зброї та артилерії. На жаль, у нас немає такої переваги. Тому ми повинні діяти нестандартним способом, виводячи їх з позицій, щоб зрівняти нашу силу та ресурси, — деталізував він.

Генерал-майор додав, що за останні тижні ЗСУ рознесли «понад 20 складів боєприпасів у Херсонській області і багато пунктів управління та інших об'єктів».

— Це війна артилерії, високотехнологічної зброї та розуму. Солдат все ще відіграє важливу роль, але успіх здебільшого залежить від ракет, артилерії та авіаційних ударів, — підкреслив Дмитро Марченко.

09:32 Фотокореспондент з Женеви Гійом Бріке 6 березня був обстріляний російскими солдатами в районі села Водяно-Лорино, коли виконував службові завдання у Миколаївскій області. Тепер він звернувся до швейцарського суду.

Про це повідомляє новинний ресурс Nau.ch.

Позов допомогли підготувати українська громадська організація Truth Hounds за підтримки швейцарських колег з Civitas Maxima.

Швейцарська прокуратура перевіряє звернення, аби вирішити чи відкривати кримінальне впровадження.

На початку березня Гійом Бріке рухався по Миколаївській області з в автомобілі з чітким маркуванням «Преса», коли став мішенню для росіян.

Після обстрілу російські військові силою відібрали в іноземного репортера паспорт, 3000 євро готівкою, особисті речі, шолом, фотообладнання та ноутбук. До того ж журналіст отримав травми обличчя та передпліччя.

08:56 Миколаївські бійці 40-ї окремої артилерійської бригади імені Великого князя Вітовта потребують дрон DJI Mavic 3 та планшет для коригування вогню Lenovo Tab P11. Наразі захисники перебувають на Харківському напрямку та знищують російських окупантів.

Збір оголосила миколаївська блогер Вікторія Ганусовська, яка з перших днів війни займається волонтерством. 

Загальна сума збору — 133 тисячі гривень. 

— Дрон та планшет нашим бійцям потрібні, щоб нищити орків. До дрону додається спеціальне кріплення для скидання гранат, – зазначає Вікторія Ганусовська.

Реквізити для допомоги нашим бійцям:

5375 4114 1582 7943 – Ганусовська Вікторія Василівна (Монобанк)

PayPal - justtorrycooperation@gmail.com.

08:24 Обсяги купівлі Китаєм російського вугілля зросли на 14% у липні у порівнянні з минулим роком і стали найбільшими щонайменше за останні 5 років.

Про це пише Reuters.

Минулого місяця Китай ввіз із Росії 7,42 млн тонн вугілля, свідчать дані Головного митного управління цієї країни.

Видання нагадує, що західні країни уникали постачання вугілля з Росії перед запровадження повної заборони на його купівлю 11 серпня.

Це змусило Росію орієнтуватися на таких покупців, як Китай та Індія, та продавати енергоресурси із великою знижкою. Російське енергетичне вугілля наприкінці липня коштувало близько 150 доларів за тонну, тоді як вугілля тієї ж якості в австралійському порту Ньюкасл оцінювалося більш ніж у 210 доларів за тонну наприкінці липня.

Деякі китайські трейдери очікують, що у четвертому кварталі 2022 року до Китаю надійде більше російського вугілля, коли комунальні підприємства на півночі Китаю створюватимуть запаси на зимовий опалювальний сезон.

Водночас Reuters зазначає, що останніми місяцями Китай скоротив загальний обсяг імпорту вугілля на тлі зростання внутрішнього видобутку.

07:50 США у майбутньому планують відправити до України керовані снаряди Excalibur. Їх використовують для артилерії 155 міліметрів.

Про це повідомляє Politico.

Співрозмовник видання заявив, що США збираються відправити в Україну керовані снаряди для гаубиць Excalibur, проте вони не входять до найближчого пакету допомоги.

Excalibur – високоточні снаряди підвищеної дальності. Відхилення від мети досягає не менше двох метрів. Як зазначають у компанії, один такий снаряд може замінити в середньому щонайменше десять звичайних.

Excalibur сумісні з такими гарматами артилерії, як 155 міліметрова британська гаубиця M777, шведська 155 міліметрова самохідна артилерійська установка Archer і німецька PzH 2000.

07:20 На Херсонщині російські окупанти погрожують виселити та конфіскувати майно мешканців, які не віддають своїх дітей на навчання за російськими програмами, повідомили в Херсонській обласній військовій адміністрації.

З вересня в захоплених школах Херсонщини окупанти планують почати навчальний рік за російськими програмами.

За даними ОВА, всі батьки, які не подають заяви про навчання своїх дітей до шкіл, спершу будуть оштрафовані на 148 тисяч рублів. Також родинам погрожують виселенням та конфіскацією майна.

В ОВА також поінформували, що на Херсонщині окупанти тиснуть на підприємців з вимогою переоформити документи у «новій податковій». Тим, хто відмовляється, погрожують забрати або закрити бізнес.

View full version