180-й день війни: росіяни обстріляли Миколаїв, ЗСУ знищили їхні опорні пункти на півдні

Фото: CBS

22 серпня триває 180-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

В ніч на 22 серпня російські війська вчергове завдали ракетних ударів по Миколаєву. Наслідки обстрілу уточнюються. Також вчора росіяни обстріляли Баштанку з системи залпового вогню «Смерч», повідомили в Оперативному командуванні «Південь». Зруйновано приватний будинок, поранено дитину.

Як повідомляє Гештаб, на Південнобузькому напрямку противник продовжив обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії районів населених пунктів Велике Артакове, Лозове, Таврійське, Степова Долина, Первомайське, Киселівка, Червона Долина, Потьомкине, Прибузьке, Парутине, Поляна, Новоолександрівка та Партизанське.

Завдав авіаційних ударів поблизу Зарічного, Білої Криниці та Андріївки.

На Миколаївському напрямку окупанти вели штурмові дії в районі населеного пункту Благодатне, мають частковий успіх.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

22:46 З моменту свого вторгнення в Україну 24 лютого і станом на сьогодні росія випустила по Україні майже 3,5 тисячі ракет. Артилерійські удари по українських містах вже ніхто не рахує.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні за підсумками 22 серпня.

«Загальна кількість різних крилатих ракет, які росія застосувала проти нас, наближається до 3,5 тисячі. Удари російської артилерії просто неможливо порахувати - настільки вони інтенсивні» - сказав він.

Зеленський додав, що рано чи пізно росію все ж визнають країною-терористом. Питання тільки в тому, скільки життів до цього моменту встигнуть забрати російські терористичні ракетні атаки на українські міста, перш ніж світова спільнота прокинеться і відреагує так, що росіяни це дуже сильно відчують.

21:45 Редакція журналу Forbes склала список 30 перспективних українців, яким ще немає або тільки виповнилося 30 років. Серед них є двоє миколаївців — командир батальйону 36-ї бригади морпіхів Сергій «Волина» Волинський та двократний чемпіон Європи зі стрибків у воду Олексій Середа.

Рейтинг опублікований на сайті видання.

 

В 2022 році до рейтингу перш за все обирали людей, які будуть відбудовувати Україну після закінчення війни.

— Суть проєкту «30 до 30» – знайти та показати суспільству молодих людей, котрі впливатимуть на майбутнє своїх галузей. У цьогорічній тридцятці ті, хто захищає нас сьогодні й здобуватиме перемогу завтра, ті, хто будуватиме нову Україну після перемоги. Саме вони – вірогідні творці нової української економіки, освіти та архітектури, вони розширюватимуть межі вітчизняного культурного простору, — заявила редакція про принципу формування списку.

Майор Сергій Волинський відігравав одну з ключових ролей при обороні «Азовсталі» і тимчасово виконував обов’язки командира 36-ї окремої бригади морської піхоти. Зараз 30-річний чоловік в полоні у росіян.

— Волина фактично став голосом захисників «Азовсталі», звертаючись до світових лідерів із закликом про порятунок цивільних та поранених, — наголосили у журналі.

З миколаївських спортсменів-юніорів Forbes зацікав 16-річний Олексій Середа, який встиг стати наймолодшим чемпіоном Європи зі стрибків у воду, а 21 серпня взяв планку двократного чемпіонства континенту.

— Мрія Олексія – виграти Олімпіаду та популяризувати свій спорт. Чемпіони зі стрибків у воду можуть прославляти націю так само, як брати Клички, певен Середа,  зазначили автори рейтингу.

21:30 За багатомісячне руйнування Миколаєва та інших українських міст «країна вбивць» Росія відповість за справедливими рахунками.

Невідкладну кару для агресора пообіцяли в Головному управлінні розвідки.

До дня російського прапору розвідники нагадали, у що перетворила українські міста за півроку ця держава.

— «Велич» країни вбивць: «привітання» до дня російського триколору. Українці завжди пам’ятатимуть «братерські» візити під триколором з двоголовою куркою-мутантом до Бучі та Гостомеля, а також російські криваві «подарунки» для Вінниці, Харкова, Маріуполя, Миколаєва та інших міст, — нагадали у повідомленні.

У ГУР порадили росіянам наздогнати сорок тисяч «славетних російських витязів», які вже вдобрюють українську землю

— Ми вже йдемо до вас, щоб відплатити за вашу «доброту і щедрість» сторицею, — пообіцяли у відомстві.

21:10 У понеділок Ірландія оголосила про відновлення роботи свого представницства в український столиці вперше з кінця лютого.

Про це повідомляє BFMTV.

Таким чином ця країна приєдналася до багатьох західних держав, які продемонстрували знак солідарності з Україною.

— Оскільки посольство відновить свою діяльність у Києві, головним пріоритетом команди буде відновлення та розширення мережі контактів з українськими урядовцями, щоб краще інформувати їх про підтримку та допомогу Ірландії, — сказав міністр закордонних справ Саймон Ковені.

20:45 Потенціал авіації, яку росіяни можуть задіювати на південному фронті, після вибухів у Криму у середньому впав на 50-60%.

Коментар Die Welt щодо цієї теми надав капітан морського флоту Андрій Риженко, який до 2020 року був заступником начальника штабу ВМС України.

За словами офіцера, після демілітарізації аеродрома «Саки» можливостей російських літунів суттєво поменшало.

— До вибухів на аеродромі Новофедорівка 15-20 російських літаків щодня патрулювали Північно-Західне Чорномор'я, зараз ця кількість зменшилася до 5-7 літаків. Це суттєво знизило потенціал російської морської авіації в Чорному морі, яка активно використовувалася, в тому числі, для підтримки наступу на півдні України, — пояснив він.

Керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко додав, що ЗСУ вдалося пробити коридор в зонах російської ППО на півдні. Це стало можливо завдяки американським AGM-88 HARM (високошвидкісні протирадіаційні ракети).

20:20 За 6 місяців війни росіяни дуже серйозно підірвали ресурси відновлюваної енергетики України — постраждали або були захоплені близько 75% ВЕС і 15% СЕС, які були зосереджені в південних і південно-східних областях України.

Про це ресурсу Energia.rp.pl розповів президент Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков.

За оцінками експерта, у 2022 році Україна втратить половин виробництва енергії з відновлювальних джерел.

— Більшість промислових установок відновлюваної енергетики (близько 60% сонячних установок і понад 85% вітрових установок) зосереджено в південних і південно-східних областях України, де ведуться активні військові дії. У результаті цих заходів близько 75% (1,3 ГВт) ВЕС і близько 15% (1 ГВт) сонячних електростанцій зруйновано, пошкоджено або знаходиться в окупації, — пояснив він ситуацію.

Конеченков додав, що до російського вторгнення сектор відновлюваної енергетики в Україні розвивався швидкими темпами.

— До початку війни частка іноземних інвесторів на українському ринку ВДЕ перевищувала 35%. Інвестори зі Швеції, Норвегії, Франції, США, Бельгії, Туреччини, Німеччини, Польщі та Китаю активно розвивали вітрові проекти в Україні. До 2022 року інвестиції у вітроенергетичний сектор склали 3 млрд євро, — пригадав директор Українського вітроенергетичного агентства.

19:57 Військовий оглядач та офіцер Армії оборони Ізраїлю Ігаль Левін розповів, як поводяться російські окупанти у Херсоні та Новій Каховці.

Про це він розповів в інтерв'ю Радіо НВ.

— Вони дуже бояться. На це вказує той момент, що коли комендантська година, вони вночі їздять у повній темряві на броні. І якщо десь найменше шарудіння в кущах, вони пускають автоматну чергу відразу. Тобто вночі чути стрільбу легкої зброї. Вони дуже бояться партизанів, бояться засідок, що найменший шурхіт — це партизани з РПГ по них зараз зарядять або просто з автоматів відкриють вогонь, — розповів він.

За його словами, така ситуація триває півроку, що свідчить про те, що окупанти не мають контролю над цією територією, а населення до них не лояльне.

— Якщо ти вночі на нервах їздиш містом, стріляєш у все, де кішка стрибнула або щось блиснуло, це говорить про те, що, мабуть, на цій території тобі дуже не раді і не чекають, щоб ти на ній залишався, — зауважив ізраїльський офіцер.

Крім того, за його словами, окупанти на півдні дуже багато п’ють і залишили 70% Нової Каховки.

— Окупанти погрожують, що якщо їм доведеться піти (вони розглядають варіант, що підуть), то так і кажуть, що все спалюватимуть, знищуватимуть, руйнуватимуть, щоб українцям залишити випалену землю тут, — розповів також Ігаль Левін.

За його словами, через постійні удари ЗСУ російські військові бояться перебувати у казармах.

19:36 Понад 90% українців пишаються своїм громадянством. Це найвищий показник за час соціологічного моніторингу.

Такими є результати опитування, проведеного Фондом Демініціативи ім. Ілька Кучеріва та Центром Разумкова.

З них 54,5% дуже пишаються українським громадянством, ще 36% – скоріше пишаються.

За даними соціологів, високі показники фіксуються щодо основної ідентифікації людей як громадянами України. 72% опитаних ідентифікують себе як громадяни України, 12% – як мешканці села, району чи міста, де мешкають, а 6% – жителі регіону, де вони мешкають.

При цьому близько 90% опитаних хочуть будувати своє майбутнє в Україні і лише 4% не бажають цього робити.

68% опитаних вважають Україну справді незалежною державою. 16% не згодні з цією тезою.

Опитування проводилось з 5 по 12 серпня. Було опитано 2024 особи методом особистого інтерв'ю у всіх регіонах України, які не захоплені російськими окупантами та де не йдуть бойові дії. Статистична похибка не перевищує 2,3%.

19:12 Україна цього року буде забезпечена картоплею. Її вартість буде прийнятною й не буде рости.

Про це розповів заступник директора з наукової роботи з питань селекції та насінництва Інституту картоплярства НААН України Микола Фурдига, передає УНН.

— Потрібно враховувати той фактор, що десь на 30% менше посадили, але багато людей виїхало – це теж потрібно враховувати. Кліматичні умови склалися передусім так, що на початку вегетації була мала кількість опадів, і картопля зав'язала менше бульб, але коли пішли дощі, то вони стали більшими,  розповів Микола Фурдига.

Він зазначив, що в Сумській області, Харківській області, Чернігівській області та частині Київської області із запізненням посадили картоплю, тому що проводили розмінування.

Україна буде забезпечена картоплею цілком та повністю. Ціна буде приємливою й не буде рости вгору. Я думаю, що в межах 7-8 грн будуть оптові ціни в період заготівлі,  сказав Микола Фурдига.

18:50 Постійний представник Росії при ООН у Женеві Геннадій Гатілов заявив, що Кремль виключає мирну угоду про припинення війни проти України. Москва очікує затяжну війну.

Про це він розповів Financial Times.

За словами Геннадія Гатілова, РФ зараз не бачить можливості дипломатичного вирішення питання.

— Зараз я не бачу можливості для дипломатичних контактів. І чим більше триватиме конфлікт, тим складніше буде знайти дипломатичне вирішення, — заявив він.

Геннадій Гатілов сказав, що ООН повинна відігравати більшу роль у спробах припинити війну, і звинуватив США та інші країни НАТО в тому, що вони тиснуть на Україну, щоб вона не йшла на переговори. За його словами, прямих переговорів між Володимиром Путіним і президентом України Володимиром Зеленським не буде.

18:30 Безпілотник Bayraktar, на який литовці зібрали понад 5 мільйонів євро, вже знищує російських окупантів на території України.

Про це повідомив журналіст Андрюс Тапінас.

Він також наголосив, що це перше вбивство цього безпілотника. Цю інформацію литовському журналісту підтвердили в Міноборони України.

— Перше вбивство литовця Bayraktar Vanagas! Підтверджено Міністерством оборони України, – написав він.

На відеозаписі можна побачити переміщення російських окупантів та їхні автомобілі поряд із ними. Потім з безпілотника по ворогові було завдано удару.

18:06 З Енергодара надходять повідомлення щодо загибелі чоловіка та ще кількох поранених внаслідок обстрілу в районі Запорізької ТЕС. 

Окупанти традиційно звинуватили в цьому ЗСУ, повідомив мер Енергодару Дмитро Орлов.

— Але обставини події викликають великі запитання. Судячи з наявних на відео від самих окупантів пошкоджень автівки з рівними отворами від куль, машина була обстріляна практично впритул. Вірогідно, з автомату, — наголосив він.

17:31 ЗСУ влучили в Антонівський міст, коли по ньому рухалася колона техніки РФ з боєприпасами, повідомив депутат Херсонської облради Сергій Хлань. 

Депутат повідомив, що боєприпаси, які були у російських авто, здетонували. За його словами, міст «розлітався» через сильну детонацію. 

— Міст фактично розвалився на сьогодні. Проїзду та можливості відремонтувати немає абсолютно, — переконаний Сергій Хлань.

16:51 Російська ФСБ заявляє, що вбивство дочки Олександра Дугіна Дар'ї підготовлено та вчинено українськими спецслужбами. 

Про це повідомляє російське пропагандистське видання ТАСС з посиланням на ФСБ 

— Встановлено, що злочин підготовлено та вчинено українськими спецслужбами. Виконавцем є громадянка України Вовк Наталія Павлівна, 1979 року народження, яка прибула до Росії 23 липня 2022 року разом із дочкою Шабан Софією Михайлівною, 2010 року народження. З метою організації вбивства Д. Дугіної та отримання інформації про її спосіб життя вони орендували квартиру в Москві у будинку, де проживала загибла, — йдеться у повідомленні ФСБ.

16:42 У межах глобального механізму COVAX в Україну доставили 100 тисяч доз вакцини проти коронавірусу від компанії Johnson & Johnson.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

Вакцину розподілили та доставили у 21 область та у Київ. Так, Дніпропетровська область отримала 10 тисяч доз, Харківська — 6 тисяч доз, Чернівецька — 5 тисяч, Київська та Львівська — по 4 тисячі доз.

16:26 В результаті багатоетапної спецоперації у Запорізькій області нейтралізовано агентурну групу Головного управління Генерального штабу ЗС РФ (більш відомого як ГРУ), яка збирала дані про дислокацію та переміщення Сил оборони України на півдні.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

16:07 ЗСУ продовжують контрнаступ на південних рубежах. У той час як росіяни намагаються просунутися на сході.

Про це свідчать дані британської розвідки, відображені на актуальній мапі бойових дій.

Зокрема, вказується, що контрнаступ ЗСУ проходить на трьох напрямках — в районі Херсона (з боку Миколаївської області і вздовж правого берега Дніпра) і на Ізюмському напрямі.

15:50 Польща передала Україні 5 тисяч станцій супутникового інтернету Starlink від компанії Ілона Маска. Вони закриють низку потреб.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

15:39 Біржові ціни на газ у Європі вперше з березня перевищили позначку в 3000 дол за тисячу кубометрів: на тлі заяви «Газпрому» про зупинку «Північного потоку-1» через ремонт. Про це свідчать дані лондонської біржі ICE.

Ці зростають на понад 19% — вдень 22 серпня вартість газу досягла 3024 дол за тисячу кубометрів.

15:24 Миколаївці повідомляють про смог (димовий туман), який видніється над містом. Водночас спеціалісти ГУ ДСНС у Миколаївській області провели заміри та зясували, що радіаційний фон – в межах норми, а небезпечних хімічних речовин в повітрі не виявлено.

15:00 Майже 9 тисяч українських героїв загинули у війні з РФ.

Про це заявив головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний на форумі «Захисники. Перекличка», передає Інтерфакс-Україна.

— У цій війні беруть участь не лише військовослужбовці й не лише ті, хто взяв до рук зброю, - наші маленькі дітки, які зовсім ні в чому не винні, крім того, що вони народилися саме тут і саме в цей час. Вони справді нічого не розуміють, що відбувається, але однозначно потребують захисту і біля Соледара, Бахмута, Великої Новосілки, і тут, тому що їхній батько пішов на фронт і, можливо, входить до тих майже 9 тисяч героїв, які загинули, — сказав Валерій Залужний.

14:50 Україна та Молдова відновили залізничне сполучення на ділянці Березине – Басарабяска в Одеській області. Таким чином потяги ходитимуть в обхід невизнаного Придністровʼя.

Про це пише Міністерство інфраструктури у своєму Facebook.

— Відновлення цього маршруту стало життєво необхідним на тлі постійних атак мосту через Дністровський лиман російськими окупантами. Відтепер маємо альтернативу — головний залізничний маршрут для сполучення Одеси та Дунайських портів «Рені» та «Ізмаїл» надійно підключений до залізничного сполучення, — зазначив міністр Олександр Кубраков.

14:39 Українці, що знаходяться у Польщі, мають можливість пошерити свої водійські посвідчення і технічний паспорт на авто у польський застосунок mObywatel, і тим самим отримати електронні водійські посвідчення та електронний техпаспорт у Польщі.

Про це під час брифінгу сказав Віцепрем'єр-міністр — Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров, передає Укрінформ.

— Ми запускаємо нову послугу. Це можливість з української «Дії» пошерити свої водійські посвідчення і технічний паспорт на авто у польський застосунок, і тим самим отримати електронні водійські посвідчення та електронний техпаспорт в Польщі. Для того, щоб наші українці могли використовувати електроне водійське посвідчення в Польщі, — сказав Михайло Федоров.

14:24 Сьогодні вдень, 22 серпня, Збройні сили України нанесли удар по Антонівському мосту в Херсоні. Це офіційно підтвердили в оперативному командуванні «Південь».

Речниця Наталія Гуменюк зазначила, що українські сили продовжують тримати вогняний контроль над мостом. І сьогоднішнє влучання — ще одне нагадування для окупантів про це.

— Антонівський міст — один з транспортних напрямків, який росіяни намагаються реанімувати, але розуміючи, що таку конструкцію не можна залатати відерцем бетону, а потребує досить суттєвого ремонтування та технологічних процесів. Саме тому ми тримаємо під контролем і нагадуємо про свою дистанційну присутність, — заявила на брифінгу речниця ОК «Південь» Наталія Гуменюк.

14:08 «Влада» тимчасово окупованого міста Севастополь почала інтенсивно перевіряти бомбосховища. Причиною стала серія вибухів.

Про це повідомив «губернатор Севастополя» Михайло Развожаєв у своєму Telegram-каналі.

За його словами, Севастополь нібито під надійним куполом протиповітряної оборони. Попри це у вихідні, 20-21 серпня, він вирішив перевірити стан укриттів.

— Дав доручення скрізь розмістити вказівники, де розташовані укриття. Маркувати підвали табличками з номерами телефонів та квартир, де перебувають ключі, — написав він.

14:00 На Херсонщині в селах Бехтери і Круглоозерка завуч школи з дільничним та іншими людьми, які підтримали окупаційну владу, по домівках де є діти і вимагають батьків відправляти їх до школи, пише «Суспільне. Херсон».

13:15 До Дня Державного прапора та Дня Незалежності України КП «Миколаївелектротранс» випустило окрему серію проїзних квитків «Миколаїв – місто героїв».

З 23 серпня квитки з 300 тисячного тиражу можна придбати у водіїв тролейбусів та трамваїв. Вартість проїзду залишається незмінною – 8 гривень, і 7 гривень при сплаті з допомогою QR-коду.

12:21 Терорист Пушилін заявив, що вимоги Володимира Зеленського не вплинуть на плани проведення трибуналу над українськими військовополоненими в Маріуполі.

За його словами, матеріали для «трибуналу» вже повністю готові.

Раніше Зеленський заявив, що якщо гидке судилище у Маріуполі відбудеться, українська влада назавжди відмовляться від переговорів із Росією.

Наступний пост буде рекламний

11:42 Віталій Кім закликав не вірити повідомленням щодо наступу російських військ на Миколаїв.

«Це, як на початку війни, роздувається, щоб усі боялися. Військові не бачать перспективи скорого просування ворога в сторону Миколаєва. Тому вірте в ЗСУ, вони нас охороняють і бережуть», — сказав він.

11:20 СБУ викрила корегувальників, які передавали розвіддані про позиції «HIMARS» на східному фронті, повідомляє пресслужба відомства.

Насамперед зловмисники розвідували та передавали окупантам точні координати місць дислокації особового складу і техніки ЗСУ, у тому числі бойових позицій реактивних артилерійських систем «HIMARS».

Крім того, вони збирали інформацію про геолокацію та функціонування місцевих об’єктів критичної інфраструктури.

Встановлено, що за їхньою «наводкою» агресори здійснили обстріл по водозабірній системі у місті Селидове.

Одержану розвідінформацію зловмисники передавали через одного з посадовців так званої «народної міліції днр», надаючи йому фото з позначками об’єктів на електронних картах.

Слідчі СБУ повідомили обом зловмисникам про підозру. Суд обрав затриманим міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

11:15 Закривати Миколаїв на 23-24 серпня не будуть, повідомив голова ОВА Віталій Кім.

Однак містянам рекомендують працювати дистанційно, а також просять не збиратися великими колективами.

«Прошу всіх максимально ставитися до ситуації, тому що російські окупанти погрожують обстрілювати пункти прийняття рішень. Також готую розпорядження, де рекомендуємо всім працювати дистанційно в ці дні. Але при цьому місто не закриваємо. Ми не будемо проводити ніяких заходів, прошу від себе не збиратися великою юрбою», — сказав він.

Також Кім написав, що подовжену комендантську годину в Баштанському районі також вводити не планують.

Хоча раніше мер міста Олександр Береговий повідомив, що таку запровадив головний комендант району.

10:53 У Баштанському районі Миколаївської області на День Незалежності вводять комендантську годину.

Вона буде діяти з 19:00, 23 серпня, до 07:00, 25 серпня 2022 року.

Таке рішення прийняв головний комендант Баштанського району, повідомив мер Баштанки Олександр Береговий.

«Рекомендуємо завчасно підготуватися до вжитих заходів, відвідати крамниці та аптеки, придбати все необхідне на цей період. Нагадуємо, під час подовженої комендантської години будь-яке пересування на території району заборонено», — йдеться у повідомленні.

10:18 В Інституті вивчення війни впевнені, що Росія не зможе захопити нові українські території найближчими місяцями.

Окупантам не вдається перетворити тактичні успіхи на оперативні. Вони втратили наступальний імпульс і не зможуть виділити достатньо ресурсів для його відновлення.

09:54 Вночі, 22 серпня, орієнтовно о 03:00 Миколаїв знову зазнав обстрілів. Внаслідок чого відбулося займання кафе, також наразі відомо про влучання на територію підприємства.

Попередньо, постраждалих немає. Інформація щодо наслідків руйнувань уточнюється, повідомили в Миколаївській ОВА.

Фото пресофіцера Миколаївської ОВА Дмитра Плетенчука
Фото пресслужби ДСНС в Миколаївській області

09:20 Вчора росіяни обстріляли Баштанку з системи залпового вогню «Смерч», повідомили в Оперативному командуванні «Південь».

Зруйновано приватний будинок, поранено дитину. За інформацією Генпрокуратури, малюку всього 1,5 року. Поранення має легку ступінь, уточнили в Миколаївській ОВА.

08:55 Вчора росіяни обстріляли Баштанку з системи залпового вогню «Смерч», повідомили в Оперативному командуванні «Південь». Зруйновано приватний будинок, поранено дитину.

За інформацією Генпрокуратури, малюку всього 1,5 року.

08:20 Росіяни, які відпочивали в окупованому Криму, виставили у соцмережах фото системи протиповітряної оборони С-400 армії РФ під Євпаторією, повідомляє дослідник супутникових знімків Бенджамін Пітте у Twitter.

Незалежний OSINT-дослідник звернув увагу на світлини бази ППО, яка видніється вдалині, опубліковані громадянами Росії наприкінці липня.

Фотографії містили геолокаційні позначки, які дозволили аналітику встановити, що вони були зроблені неподалік села Молочне в районі Євпаторії.

«Тут розташована батарея ППО: 45.1809403, 33.2317835», — написав він.

07:45 На півдні ЗСУ знищили ще дві російські системи С-300, з яких обстрілюють Миколаїв, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Також протягом минулої доби авіація нанесели 2 удари по опорному пункту, скупченню живої сили, озброєння та техніки в районах Олександрівки й Бурханівки.

Ракетно-артилерійські підрозділи вдарили по Каховському мосту — посилено вогневий контроль і відкореговано пропускну спроможність.

Окупаційним військам завдано втрат у кількості:

  • 20 окупантів
  • 1 корпусної самохідної гармати типу «Гіацинт-С»
  • 1 самохідної гаубиці «Мста-С»
  • 2 пускових установок С-300
  • 1 радіолокаційної станції підсвітлення й наведення, а також мобільного радіолокаційного комплексу виявлення аеродинамічних і балістичних об’єктів «Небо-М»
  • 2 буксированих міномети 120-го калібру
  • 3 одиниці броньованої техніки.

Остаточні втрати ворога — дорозвідуються.

07:11 Якщо російські окупанти влаштують у Маріуполі судилище над українськими військовополоненими, то будь-які переговори з Росією стануть неможливими, заявив президент Володимир Зеленський у нічному відеозверненні за підсумками 21 серпня.

Він сказав, що зараз у засобах масової інформації достатньо повідомлень про те, що у Маріуполі готують декорації для судилища над українськими військовими, які перебувають у полоні в окупантів.

— Хоч би що там думали собі окупанти, хоч би що планували, реакція нашої держави буде абсолютно зрозумілою. Якщо це мерзенне судилище відбудеться, якщо наших людей у порушення всіх домовленостей, усіх міжнародних правил, заведуть у ці декорації, буде знущання... Це буде тією лінією, за якою будь-які переговори неможливі. Росія сама себе відріже від переговорів. Не буде більше розмов. Наша держава все сказала, — заявив президент.

View full version