181-й день війни: ЗСУ вдарили по мостах на Херсонщині

Сьогодні в Україні відзначають День Державного прапора

23 серпня триває 181-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля росіяни зосереджують на утриманні займаних позицій та недопущенні просування наших військ. Вживають заходів з поповнення втрат, повідомляє Генштаб.

Здійснювали обстріли із танків та артилерії різних типів в районах населених пунктів Парутине, Лимани, Лозове, Шевченкове, Мирне, Українка, Киселівка, Потьомкине, Широке, Іванівка, Осокорівка, Добрянка, Пришиб, Квітневе. Завдав авіаційних ударів поблизу Трудолюбівки, Потьомкиного та Андріївки. З метою ведення повітряної розвідки активно задіяв БпЛА.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

21:45 Вже завтра, 24 серпня, коли Україна святкуватиме День Незалежності, Вашингтон анонсує новий пакет допомоги Україні в розмірі 3 мільярдів доларів.

Про це заявив американський чиновник, передає Reuters.

Цей пакет стане найбільшим з моменту російського вторгнення. Кошти на нього будуть використані з Ініціативи сприяння безпеці України, що дозволить Джо Байдену закуповувати зброю в промисловості, а не брати з існуючих запасів армії США.

При цьому представник американської влади додав, що нові поставки не міститимуть видів озброєнь, які раніше не надходили українським військовим. Кількість і номенклатура озброєння у цьому пакеті військової допомоги можуть змінитися до офіційного оголошення.

21:30 Лідер Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що війна має закінчитися поверненням Україні територіальної цілісності включно з Кримом.

Його позицію транслювало турецьке новинне агентство Anadolu.

Партнер України підкреслив, що війну закінчить справедливий мирний договір, який буде враховувати територіальну цілісність і суверенітет України.

— Ми вважаємо захоплення Криму незаконним, неконституційним. Це наша принципова позиція — і з морального, і з юридичного погляду. Міжнародне право вимагає, щоб Крим повернули Україні. Це критично важливо для всього регіону та для світової системи безпеки, — акцентував президент Туреччини.

Він додав, що Анкара зацікавлена у захисті кримськотатарського народу, який є корінним у Криму.

— Кримські татари, які зазнали великих страждань протягом історії, борються за мирне життя на своїй батьківщині. Туреччина продовжить підтримувати український уряд і кримських татар у цьому процесі, — гарантував Реджеп Тайїп Ердоган.

21:10 Добровільна асоціація Missionland переправила карету «швидкої» на потреби Миколаєва. Гроші на неї знайшли завдяки донейторам.

Про цю допомогу написали у Corriere della Sera.

Менше ніж за два тижні більше 110 людей закинули майже 15 тисяч євро, які пішли на закупівлю сучасної машини швидкої допомоги з усім необходім обладнанням.

Вона вже працює в Миколаївському госпіталі.

20:50 Миколаївський порт ще не скоро повернеться до повноцінної роботи, а без нього через відкриті зернові коридори Україна теоретично зможе вивозити на продаж не більше 3 мільйонів тонн зернових у місяць.

За запитом Latifundist Media оцінку українським спроможностям надавала одна з торгівельно-аналітичних компаній.

Якщо зернова угода продовжить працювати, то Україна зможе поставляти на ринок до 3 млн тонн зерна на місяць, але Миколаївський порт навряд чи вдасться залучити до перевезень.

— Важко очікувати повернення до повноцінної роботи, оскільки у нас багато руйнувань у порту, а лінія фронту війни знаходиться поблизу цієї території. Я думаю, що терміни відновлення українських поставок до довоєнного рівня, швидше за все, будуть вимірюватися роками, — пояснив колишній комерційний директор «Державної продовольчо-зернової корпорації України» (ДПЗКУ) Богдан Костецький.

Згідно його оцінок, країни ЄС будуть змушені надавати деяким країнам Африки продовольство, аби замінити українські поставки.

20:30 Італія повністю підтримує деококупацію Криму і буде продовжувати надавати допомогу Україні, оскільки Росія користується цим півостровом для нападів на Миколаїв та Одессу.

Гарантії щодо цього надав прем'єр міністр Італії Маріо Драгі.

Виступаючи на саміті «Кримська платформа» політик  зазначив, що міжнародна спільнота не полишить Україну на одинці з агресором.

— Італія продовжить підтримувати Україну. Ми з вами у вашій боротьбі протистояти російському вторгненню, відновити територіальну цілісність України, захистити вашу демократію та вашу незалежність, — наголосив голова уряду.

Після чого додав, що Україна має звільнити усі свої території включно з Кримом.

— Боротьба за Крим є частиною боротьби за звільнення України. Російські війська використали Крим для наступу на регіони півдня України, включаючи Херсон. І продовжують використовувати Крим для здійснення військового тиску на інші території, зокрема на портові міста Миколаїв та Одесу, — пояснив Маріо Драгі.

20:10 Повномасштабне вторгнення Росії в Україну спричинило наймасштабнішу міграційну кризу з часів Другої світової війни.

Про це 22 серпня заявило управління верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН), повідомляє DW.

За даними ООН, через війну майже третина населення України була змушена покинути свої домівки.

— Зараз люди стикаються з «величезним викликом», оскільки незрозуміло, як довго ще триватиме війна і що буде взимку, – йдеться у заяві.

Сайт управління верховного комісара інформує, що за межі України з початком бойових дій виїхало понад 11 мільйонів осіб, із них повернулося – 4,7 мільйони.

З європейських країн найбільше українців прийняла Польща – 1,3 мільйони, Німеччина – 670 тисяч та Чехія – 470 тисяч.

Понад 2 мільйони жителів України перетнули кордон Росії та Білорусі, але даних про те, скільки з них зробили це добровільно і скільки потім виїхали в інші країни, ООН не має.

19:45 Заступник керівника Офісу президента Андрій Сибіга повідомив, що Україна може отримати західні системи протиповітряної та протиракетної оборони вже восени 2022 року.

Про це Андрій Сибіга розповів в інтерв'ю «РБК-Україна».

Він зазначив, що президент України Володимир Зеленський в усіх розмовах доводить до своїх партнерів необхідність закрити небо над Україною.

— Тому ми очікуємо системи протиповітряної та протиракетної оборони. Тут ми достатньо оптимістичні, ми бачимо чіткі перспективи і бачимо часові рамки, коли поставки цих вкрай необхідних систем відбудуться, — сказав він та додав, що це має відбутися восени.

Заступник глави ОП додав, що Україні також потрібні MLRS, системи реактивного залпового вогню, які дозволяють змінювати ситуацію на фронті, зміцнювати потужності нашої армії та зменшувати втрати з нашого боку: «Тому все це доведено до відома кожного посла, аташе, всі вони щоденно над цим працюють».

19:30 Українську художницю Марію Примаченко посмертно нагородили відзнакою «Національна легенда України». 

Лауреатів премії відзначив президент Володимир Зеленський 21 серпня, повідомляє пресслужба голови держави.

 

— Наша видатна художниця створила понад 800 неймовірних картин. Її ім’я внесене до Всесвітньої енциклопедії мистецтва, – йдеться у повідомленні.

Як зазначає «Українська правда» цьогоріч 5 травня картину Марії Примачнко «Квіти виросли коло четвертого блока» продали на благодійному аукціоні майже за 15 мільйонів гривень. 

Кошти з продажу полотна були передані на потреби Збройних Сил України – на них волонтери придбали 125 автівок. 

— Навіть сьогодні, через чверть століття після смерті, Марія Оксентіївна допомагає нашій державі. Україна нарешті каже їй «дякую» і віддає належне відповідно до її внеску та заслуг, — сказав Володимир Зеленський.

19:10 У Єврокомісії вважають, що питання видачі країнами ЄС віз для громадян РФ слід розглядати з урахуванням «політичних аспектів».

Про це заявила офіційний представник ЄК з внутрішніх справ, міграції та безпеки Аніта Хіппер.

За її словами, відповідні рішення мають прийматися в індивідуальному порядку під час розгляду кожного конкретного прохання.

— Це мають робити держави-члени, це входить до їхньої компетенції. Вони повинні оцінювати кожну заявку на візу відповідно до мотивації з огляду на політичні аспекти, внутрішню безпеку чи міжнародні відносини, — пояснила вона під час брифінгу у вівторок, 23 серпня.

При цьому чиновниця додала, що країни ЄС «мають дотримуватися своїх міжнародних зобов’язань, беручи до уваги гуманітарні причини».

Ініціаторами заборони на видачу шенгенських віз росіянам у зв’язку з повномасштабним вторгненням РФ в Україну стали одразу кілька країн ЄС, зокрема Естонія, Латвія та Фінляндія.

18:54 У Бєлгородській області спалахнули боєприпаси — губернатор регіону каже, що це сталося через те, що внаслідок спеки «спрацював ефект лінзи».

18:04 За даними ООН, із початку війни біженцями стали майже третина українців. Це наймасштабніша міграційна криза з часів Другої світової війни.

— Зараз люди стикаються з «величезним викликом», оскільки незрозуміло, як довго ще триватиме війна і що буде взимку, – йдеться у заяві.

Там інформують, що за межі України з початком бойових дій виїхало понад 11 мільйонів осіб, із них повернулося – 4,7 мільйони. З європейських країн найбільше українців прийняла Польща – 1,3 мільйони, Німеччина – 670 тисяч та Чехія – 470 тисяч.

17:32 Закріплення окупантів на околицях села Благодатне на Миколаївському напрямку навряд чи можна назвати навіть частковим успіхом, каже очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім. 

— Там від часткового успіху одна назва, бо вони там на околицю села зайшли. Я не знаю, 500 метрів. Тому... Більше я коментувати не можу. Я думаю, що наші Збройні Сили там найближчим часом оновлять цю ситуацію та дадуть відповідні коментарі, – сказав він.

17:10 Місцеві Telegram-канали повідомляли про звуки «хлопків» в окупованому Севастополі: Балаклавському районі, районах Комишевої та Козачої бухт.

Після вибухів частина будинків у центрі Севастополя залишилася без світла. 

Так званий губернатор окупованого Севастополя заявив, що над морем спрацювала протиповітряна оборона та було знищено безпілотник.

16:51 Бюджет Миколаївської області наповнюється в основному за рахунок податків від військових, бо бізнес практично не працює.

Про це сказав очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім під час брифінгу в Медіа-центрі «Україна – Укрінформ».

— Бюджет Миколаївської області наповнюється переважним чином за рахунок того, що ми другі в Україні за кількістю перебування на нашій території військових частин, військовослужбовці котрих отримують зарплату і сплачують податки. Але щодо бізнес-активності, то тут все погано. Не працює 12 найбільших підприємств області, – сказав Віталій Кім.

16:37 В Очаківській, Куцурубській та Чорноморській громадах з 23 серпня збільшили тривалість комендантської години.

Про це повідомили у міській раді Очакова.

До сьогоднішнього дня у цих громадах комендантська година була з 23:00 до 05:00. Тепер її продовжили на дві години -  з 22:00 до 06:00.

16:19 Збройні сили України знищили два склади з боєприпасами та два командні пункти у Херсонській області – у Чорнобаївці, Благодатному та Нововоскресенському.

Про це повідомляє оперативне командування «Південь».

— Нашими ракетно-артилерійськими підрозділами в рамках виконання вогневих завдань знищено склад з боєприпасами та командний пункт 247-го десантно-штурмового полку в Чорнобаївці, а також командний пункт 331 парашутно-десантного полку в Нововоскресенському і ще один склад з боєприпасами в Благодатному, — йдеться у повідомленні.

16:04 Президент України Володимир Зеленський і президент Республіки Польща Анджей Дуда взяли участь у відкритті Алеї сміливості на площі Конституції в Києві.

Алею закладено за ініціативою Глави Української держави до 31-ї річниці незалежності України, повідомляє пресслужба Офіса президента.

Зазначається, що місце обрано невипадково, адже саме на площі Конституції навпроти Верховної Ради народилася сучасна незалежна Україна.

15:54 Очільник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім розраховує, що опалювальний сезон в області розпочнеться вчасно.

Про це він сказав на брифінгу у Медіацентрі «Україна – Укрінформ» у вівторок, 23 серпня.

— Ми не застраховані від форс-мажорних ситуацій, але нині у нас йде все за графіком, і ми готуємося до старту вчасно, – сказав голова ОВА.

15:36 Сили спеціальних операцій оприлюднили ексклюзивні кадри роботи у Донецькій області, коли підривали логістичні шляхи росіян.

Про це повідомляється в телеграм-каналі ССО.

15:22 Навчання у трьох провідних миколаївських вишах розпочнеться вчасно попри те, що вони були розбомблені російськими загарбниками.

Про це сказав очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім під час брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ 23 серпня.

— Попри те, що три провідні університети Миколаєва були розбомблені російськими загарбниками, навчання в них розпочнеться вчасно. Адже викладацький склад та інші працівники цілі. Вони набрали достатню кількість абітурієнтів, тому працюватимуть в інших, хай не таких зручних приміщеннях, – сказав Віталій Кім.

15:11 У Сімферополі з’явилися листівки українською мовою, де під датою 24.08.2022 написано «Крим – готовий, кримчани – чекають». Про це повідомляє Радіо Свобода Крим.Реалії.

14:49 Президент України Володимир Зеленський обіцяє потужну відповідь, якщо Росія збільшить кількість ракетних обстрілів впродовж 23-24 серпня.

Про це він заявив на спільній з Президентом Польщі Анджеєм Дудою зустрічі зі ЗМІ в Києві, передає Укрінформ.

— Що буде робити Україна, якщо будуть бити по Києву? Те саме, що зараз. Для мене, як для Президента, упевнений, як для кожного українця, Київ, Чернігів, Донбас – усе це однакове. Там усі наші українці живуть. У Харкові, Запоріжжі. Відповідь така сама буде і в цих містах. Будуть бити нас – будуть отримувати відповідь, потужну відповідь. Хочу сказати, що з кожним днем, думаю, ви це бачите в інформаційному просторі, з кожним днем ця відповідь буде наростати. Буде все сильніше та сильніше, — заявив Володимир Зеленський.

14:32 У Миколаївській області 12 найбільших підприємств наразі не працюють через вторгнення в Україну військ РФ.

Про це повідомив голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім на брифінгу в Медіацентрі «Україна – Укрінформ» у вівторок.

— Що стосується бізнесу, бізнес-активності та оборотних коштів, то все дуже погано: не працює дуже багато підприємств, принаймні 12 найбільших, вони не працюють, — сказав він

14:19 Нідерланди нададуть Україні понад 65 мільйонів євро допомоги для початку відбудови постраждалих унаслідок російської агресії регіонів

Про це повідомила міністр зовнішньої торгівлі та співпраці з питань розвитку Лісьє Схрейнемахер на зустрічі з журналістами у Києві, передає Укрінформ.

За її словами, пакет включатиме співфінансування зусиль нідерландських компаній із відновлення інфраструктури, як-от мости, дамби та лікарні, у постраждалих від війни регіонах України. Кошти також будуть спрямовані на підтримку українського малого та середнього бізнесу.

14:15 У канадському місті Едмонтон учасники велопробігу намалювали на карті український тризуб

— Цей велопробіг був присвячений нашим захисникам, які мужньо захищають незалежність і свободу України, нашу рідну землю! Перемога буде за нами, – йдеться у повідомленні.

13:20 ЗСУ тримають повний вогневий контроль над усіма шляхами поставок окупантів в Херсонській області, повідомили о Оперативному командуванні «Південь».

Там додали, що ці шляхи постачання потрібно повністю перерізати, проте слід враховувати, як ЗСУ просуватимуться згодом.

— Прохід важкої техніки Антонівським мостом вже заблокований — опори не витримають. Легковим транспортом окупаційні війська намагаються евакуюватися на лівий берег у тому числі керівний склад окупантів, – кажуть в командуванні.

12:51 За ініціативою СБУ заблоковано віртуальний криптогаманець громадянина РФ, який спонсорує російську війну в Україні. Цей чоловік називає себе волонтером і від початку повномасштабного вторгнення РФ збирає гроші на потреби армії загарбників. Про це повідомляє пресцентр Служби безпеки. 

На момент блокування на рахунку росіянина накопичилося понад 800 тисяч у гривневому еквіваленті.

Наразі ці кошти арештовано і вирішується питання про їх відслідковування та виведення в українську юрисдикцію.

Арешт вдалося реалізувати завдяки доказовій базі, яку зібрали слідчі СБУ, та сприянню іноземних криптокомпаній.

Встановлено, що значну частину пожертв зловмисник спрямовував на купівлю військового спорядження бойовикам терористичних організацій «Л/ДНР».

Йому повідомлено про підозру у фінансуванні тероризму. Тепер подібна участь чекає й на інших російських «волонтерів», які спонсорують війну в Україні.

12:19 Нідерланди виділять Україні понад 65 млн євро для початку відновлення регіонів, що постраждали від війни, - повідомив міністр зовнішньої торгівлі країни Льє Шрайнемахер

Додаткові 1 млн євро виділять на проекти спрямовані на розмінування України. Ще мільйон піде на відновлення Херсона, Одеси та Миколаєва. Розробляти та реалізовувати плани з реконструкції цим містам допоможе Асоціація муніципалітетів Нідерландів.

11:41 СБУ вперше застосувала механізм блокування гаманців російських «волонтерів», які збирають кошти для армії РФ, повідомляє пресслужба відомства  

На момент блокування на рахунку росіянина накопичилося понад 800 тисяч у гривневому еквіваленті.

Наразі ці кошти арештовано і вирішується питання про їх відслідковування та виведення в українську юрисдикцію. 

Арешт вдалося реалізувати завдяки доказовій базі, яку зібрали слідчі СБУ, та сприянню іноземних криптокомпаній. 

Встановлено, що значну частину пожертв зловмисник спрямовував на купівлю військового спорядження бойовикам терористичних організацій «Л/ДНР».

Йому повідомлено про підозру у фінансуванні тероризму.

Тепер подібна участь чекає й на інших російських «волонтерів», які спонсорують війну в Україні.

10:58 Російські окупанти накопичують техніку на території Запорізької АЕС та збільшили кількість військових на станції. Про це повідомили в Енергоатомі.

— Вчора, 22 серпня 2022 року, до ремонтної зони станції окупанти додатково завезли два БТР та шiсть спецвантажiвок,  повідомили в Енергоатомію.

За даними Енергоатому, загалом на території станції тепер дислоковано понад 40 одиниць військової техніки. Біля першого енергоблоку розташовані 16 військових машин, біля другого – сім. Ще 12 одиниць техніки окупанти загнали під естакаду.

10:26 Посольство США закликало своїх громадян залишити Україну. Це пов'язано із підвищеною загрозою ракетних ударів.

«Держдепартамент володіє інформацією, що Росія нарощує зусилля для завдання ударів по цивільній інфраструктурі України та урядових об'єктах найближчими днями. Російські удари по Україні становлять постійну загрозу для мирних жителів та цивільної інфраструктури. Посольство США закликає американських громадян покинути Україну зараз, використовуючи доступні приватні варіанти наземного транспорту, якщо це безпечно», — йдеться в заяві.

09:58 В містах України не може бути прапору тих, хто не знає, що таке свобода, заявив президент Володимир Зеленський на церемонії підняття Державного прапора України.

Він зазначив, що прапор України знов буде там, де його дім, там, де має бути по праву, в усіх тимчасово окупованих містах, селах України.

«Замайорить назавжди. У Мелітополі — над Площею Перемоги, там де не може бути прапору тих, хто програє цю війну. Там буде синьо-жовтий. У Херсоні — над Площею Свободи, там не може бути прапору тих, хто не знає що таке свобода. Синьо-жовтий буде на Азовському проспекті в Бердянську і на Зеленій алеї в Скадовську, над АЕС в Енергодарі та над Каховською ГЕС, на Анджигольському маяку та на Савур-могилі, на берегах Сіверського Донця, Кальміусу, біля Олешківських пісків — там не може бути прапору тих, хто вперше чує ці наші українські назви», — зазначив Володимир Зеленський.

09:30 До Києва прибув президент Польщі Анджей Дуда. Він візьме участь у другому саміті Кримської платформи.

09:09 Інформація від ОВА щодо ворожих обстрілів у Миколаївській області за минулу добу, станом на ранок 23 серпня:

Вчора, 22 серпня, з 19:00 до півночі, були обстріли околиць с. Новоолександрівка Інгульської громади. Постраждалих немає.

Тривають обстріли Широківської громади. Так, 22 серпня, орієнтовно з 12:00 до 13:00, обстрілів зазнало с. Червона Долина. Пошкоджені чотири житлових будинки. Постраждалих немає.

Також 23 серпня, орієнтовно о 01:00 та 03:00 були обстріли біля с. Широке. Близько 05:30 були обстріли за межами сіл Поляна, Червона Долина, Широке. Постраждалих немає.

Під постійним вогнем залишаються населені пункти Березнегуватської громади, що знаходяться на лінії розмежування. Так, вночі, 23 серпня, о 02:08 були обстріли смт Березнегувате. Через потрапляння боєприпасів та їх уламків відбулося займання сіна.

08:22 Вчора росіяни запустили ракету Х-31 в район Коблевого Миколаївської області. Вона була збита силами протиповітряної оборони над морем.

Втрат і руйнувань нема, повідомили  в Оперативному командуванні «Південь».

07:45 Протягом минулої доби ЗСУ на півдні відмінусували:

  • 17 окупантів
  • зенітно-ракетний комплекс «Бук»
  • буксирований мінометний комплекс «Сані» 120 мм калібру
  • 5 одиниць автомобільної та броньованої техніки.

Суттєве ураження нанесено Антонівському мосту, підтверджено вагому ступень пошкодження мосту через Каховську ГЕС, знищено склад ворожих боєприпасів в Каховці, відзвітували в ОК «Південь».

07:11 Лейтенант служби цивільного захисту, рятівник Ігор Івасиков отримав відзнаку «Національна легенда України» з рук президента за розбирання завалів Миколаївської ОДА, яку зруйнувала російська ракета.

— 17 збережених життів. Щонайменше 17 причин бути сьогодні тут, — наголосив Володимир Зеленський.

View full version