185-й день війни: ЗСУ знищили ще два склади окупантів на Херсонщині

Фото Оперативного командування «Південь»

7 серпня триває 185-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

Росіяни вчора випустили по Миколаєву 2 реактивних снаряди з системи залпового вогню «Смерч». Влучено по відкритих поверхнях за містом. Втрат та руйнувань немає, повідомили в ОК «Південь».

На Південнобузькому напрямку основні зусилля ворог зосереджує на недопущенні просування наших військ, повідомляє Генштаб.

Обстрілював із танків, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню райони населених пунктів Нікополь, Олександрівка, Степова Долина, Кобзарці, Тернівка, Тополине, Андріївка та Лозове. Завдав авіаударів поблизу Великого Артакового, Первомайського та Ольгиного.

Силами розвідувальної групи окупанти намагалися вести розвідку в районі Потьомкиного, ворога виявлено та знешкоджено.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

21:51 У суботу, 27 серпня, об 11:40 на спецлінію 101 надійшло повідомлення про те, що у селі Підлісне Миколаївського району після зливи громадяни потребують допомоги у відкачуванні води з будинків.

На місце виїхало відділення 21 державної пожежно-рятувальної частини 2 державного пожежно-рятувального загону.

За результатом обстеження встановлено, що підтоплено частину домоволодінь, рівень води піднявся в деяких місцях на 20-30 см. Рятувальники, використовуючи мотопомпу, надали допомогу місцевому населенню та відкачали воду з 5 житлових та 2 нежитлових будинків. Відкачано 60 кубів води.

21:16 Народний депутат, полковник Роман Костенко вважає ситуацію на миколаївсько-херсонському напрямку не настільки оптимістичною, як про неї часто говорять. На його думку, наступу з боку ЗСУ як такого ще немає, однак військовим вдалося підготувати плацдарм для подальших дій.

Про це він розповів в інтерв’ю журналістці Яніні Соколовій на «5 каналі», пишуть «НикВести».

— Ситуація тяжка, напружена. Ворог дійсно ресурсний. Але, навіть бачачи, що він стягнув на південь більше військ, вона (ситуація, - прим.) є більш контрольована. Тому що ми вже не ті, які зустрічали ворога на початку війни — інші війська, інша лінія оборони, вона вже промальована. Але якщо говорити конкретно про контрнаступ, яким я його бачу як військова людина, його, звісно, немає. Ще не зроблено достатніх умов, щоб його проводити. Відбуваються локальні дії якісь локальні наступальні зі сторони ворога або нашої сторони для зайняття кращих позицій для безпосереднього можливого подальшого контрнаступу, — розповів Роман Костенко.

Він відзначив, що півтора місяця тому ЗСУ вдалося вийти на лівий берег річки Інгулець, закріпитися та зробити плацдарм для вже подальшого наступу.

— Це були дуже тяжкі бої, дуже серйозні дії проведені. Нашими бійцями продемонстрований героїзм. На жаль, коли переходили, були в нас і втрати. Але це того варте: подальші дії будуть вже з меншими втратами, тому що ми захопили плацдарм, — додав він.

20:51  Військові РФ у Казахстані відмовляються повертатись, щоб не брати участь у війні проти України, повідомляє ГУР МО.

Формальна причина відмови – відсутність спеціального повітряного транспорту, який в повному складі задіяний у повномасштабній війні з Україною. Втім, командування армії РФ не полишає намірів повністю вивести війська з території Казахстану.

У Казахстані, за даними розвідки, близько тисячі військовослужбовців з повним озброєнням та технікою, які наразі дислокуються поблизу критичних об’єктів інфраструктури — аеродроми, військові полігони, нафтобази, космодром Байконур тощо.

20:19 Росія визнала загибель п’ятого моряка на крейсері «Москва» в квітні 2022 року, повідомляє Telegram-канал «Можемо пояснити».

Міноборони Росії підтвердило росіянці Надії Мерзляковій смерть її чоловіка Дмитра Череміскіна, який був старшим мічманом на крейсері. З квітня він значився зниклим безвісти.

«11 серпня на руки віддали свідоцтво про смерть», — повідомила Мерзлякова.

Дмитро Черемискін командував електромеханічною бойовою частиною корабля. Він є всього лише п’ятим підтвердженим загиблим на флагмані Чорноморського флоту РФ. Хоча спочатку російська сторона говорила про одного загиблого.

18:45 Віцепрем'єрка України, міністерка з питань реінтеграції  Ірина Верещук розповіла про процес можливої евакуації з Миколаївської, Харківської та Запорізької областей.

В ефірі «24 каналу» вона наголосила, що йдеться лише про окремі райони вищеназваних областей, що постійно знаходяться під загрозою ворожих обстрілів.

Райони, мешканців яких планують евакуювати, затвердять спеціальні комісії при ОВА.

Планується евакуювати не менше 500 тисяч людей із Миколаївської, Харківської та Запорізької областей в центральну та західну частини України — евакуація триватиме з осені до зими.

Необхідність евакуації пов'язана не лише з військовими діями, але також із загрозою, що взимку мешканці цих районів залишаться без опалення.

18:13 Завтра, 26 серпня Миколаївська обласна станція переливання крові очікує на донорів з групами крові I(+), I(-), II(+), II(-) III(+), III(-), IV(+) та IV(-).

Миколаївська бласна станція переливання крові працює з 8:00 та знаходиться за адресою: Миколаїв, провулок Радіо, 2.

17:42 Російські війська внаслідок обстрілів пошкодили у Миколаївській області вже 10 тисяч цивільних об'єктів, повідомляє Миколаївська ОВА.

З початку повномасштабного вторгнення російські війська пошкодили частково чи зруйнували повністю:

  • 6 тисяч 466 будинків;
  • 67 медичних закладів;
  • 331 навчальний заклад;
  • 149 закладів культури;
  • 117 об’єктів промислових підприємств;
  • об’єкти життєзабезпечення: газо - 837, електро - 591, водо - 28, теплопостачання - 94;
  • 1320 інших не військових об’єктів.

17:19 В окупованій Михайлівці Запорізької області ліквідували чергового колаборанта. Або ж він вирішив самоліквідуватися.

Андрія Рижкова, що був місцевим «начальником поліції», знайшли повішеним, повідомляє спікер Одеської ОВА Сергій Братчук в Telegram-каналі.

«Його знайшли повішеним в петлі. Але остаточно поки що джерела не підтвердили. Тож поки що в режимі очікування на офіційну інформацію», — розповів він.

Андрій Рижков колись працював українським прикордонником. Складав присягу на вірність українському народові. Після виходу у відставку навіть заснував громадську організацію «Прикордонники Михайлівщини».

16:53 Кабінет міністрів України скасував внесення подання щодо призначення Олександра Омельчука на посаду голови Миколаївської районної військової державної адміністрації, повідомив представник Кабінету міністрів у Раді Тарас Мельничук.

Це відбулося після того, як голова ОВА Віталій Кім направив прохання залишити без розгляду призначення Олександра Омельчука головою Миколаївської районної військової адміністрації.

Перед цим голова парламентської фракції партії «Слуга народу» Давид Арахамія виступив проти можливого призначення колишнього віцемера Миколаєва Олександра Омельчука на посаду.

15:58  Моряки матимуть можливість перетинати кордон виключно за погодженням військоматів. Уряд ухвалив відповідне рішення на сьогоднішньому засіданні, повідомив прем'єр Денис Шмигаль.

 Виїжджати за кордон буде дозволено чоловікам, які є членами екіпажів морських і річкових суден та продовжують працювати на суднах. А також студентам (курсантам) закладів освіти, які мають пройти практичну підготовку на судні.

«Україна — один зі світових лідерів за кількістю висококваліфікованих моряків. У світовому торговельному мореплавстві працює більш ніж 100 тисяч українців. Тож таке рішення дозволить забезпечити роботою тисячі моряків та збільшити надходження до бюджету», — прокоментував прем’єр.

14:47 Мер Миколаєва Олександр Сєнкевич заперечує, що в міському пункті тимчасового розміщення не створені умови для переселенців, про що раніше повідомляв Офіс Омбудсмена. Про це він написав в своєму Telegram-каналі.

Як повідомлялося, в Офісі Уповноваженого з прав людини проінформували, що в одному з дитсадків Миколаєва, де організовано пункт тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб, відсутні умови для задоволення базових потреб — близько 80 громадян знаходяться у тісному приміщені, сплять на підлозі, туалет в дитсадку не працює, відсутнє організована система харчування та невпорядкований облік переселенців.

Мер назвав замовним фейком дану інформацію.

Він опублікував відео, на якому, за його словами, продемонстровані реальні умови перебування переселенців у пункті тимчасового розміщення у дитсадку.

На кадрах показано, що у пункті є ліжка, харчоблок має постійних працівників, садок обладнаний пральними машинками. Які умови у вбиральнях і душових, на відео не показано.

«А ось так виглядають реальні умови проживання людей з Херсонщини та Миколаївщини, яких місто прихистило своїми силами. Висновки робіть самі», — написав мер під відео.

13:38 Ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ поцілили по контрольно-спостережним пунктам батальйонних тактичних груп 83 та 11 десантно-штурмового полку РФ в Нововознесенському та Дудчанах на Херсонщині.

Зафіксовано ліквідацію 11 окупантів, переносного зенітно-ракетного комплексу та кількох одиниць броньованої техніки, повідомляє ОК «Південь».

12:29 Морські піхотинці 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Білинського точно знають, що насправді «замєдляєт темпи наступленія» росіян.

«Під пекельним вогнем 122-мм калібру морпіхів-артилеристів славетна «гвардєйськая 200-та» бригада другої армії світу з кожним днем активно «поповнює» свої широкі ряди. Бажаємо рідним та близьким окупантів найскоріше їздити на нових ладах!», — прокоментували у бригаді.

12:01 Генштаб опублікував втрати росіян станом на 27 серпня.

11:26 «Для них дуже важливо втримати Херсон», — в ГУР спростували інформацію, що частина військ РФ тікає з правого берегу Дніпра

«Були окремі переміщення. Але вони розуміють, що їм вкрай необхідна саме ця територія — вони хочуть контролювати обидва берега Дніпра. Якщо вони повністю вийдуть з правого берега або якщо ми їх звідти виб’ємо, тоді вони не зможуть активно просуватися вздовж Дніпра в центральні регіони нашої держави», — сказав представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький.

За його словами, росіяни розуміють: якщо говорити про створення якоїсь «херсонської народної республіки» або проведення якогось «референдуму», без Херсона — це нелогічно.

«Тому там іде переміщення, йде перегрупування військ. У районі Антонівського моста вони створюють понтонні переправи, щоб забезпечити логістичну підтримку і переміщення військ на окупованій частині правого берега Дніпра. І для них дуже важливо втримати Херсон — це однозначно», — додав Вадим Скібіцький.

10:13 Служба безпеки України затримала чоловіка, який надавав ворогу точні координати освітніх закладів Миколаєва для ракетних обстрілів, а також збирав розвіддані про дислокацію, переміщення та озброєння Сил оборони України на півдні.

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Встановлено, що за його «наводкою» у Миколаєві зруйновано та пошкоджено декілька об’єктів військової інфраструктури та завдано нищівного удару по двох школах.

Кіберфахівці СБУ встановили, що затриманого завербував кадровий співробітник воєнної розвідки РФ після початку вторгнення.

Чоловік був активним учасником дискусій у Телеграм-каналах антидержавного спрямування, де не приховував своїх проросійських поглядів і відверто просував російські наративи.

Під час обшуку правоохоронці виявили мобільний телефон, який чоловік використовував для комунікації з російським координатором.

Зловмиснику повідомлено про підозру та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

09:46 Інформація від ОВА щодо ворожих обстрілів у Миколаївській області за минулу добу, станом на ранок 27 серпня:

Вчора, 26 серпня, о 13:47 зафіксовані ворожі обстріли смт Первомайське Первомайської громади. Одна людина загинула. Пошкоджено господарські споруди приватного підприємства та гаражі.

Також, 26 серпня, о 17:30 в смт. Первомайське внаслідок обстрілу виникла пожежа квартири в житловому будинку. Постраждалих немає.

Тривають обстріли Широківської громади. Орієнтовно о 17:00, 26 серпня, були обстріли за межами с. Червона Долина. Вночі, 27 серпня, близько 04:00 та 05:00 обстрілів зазнало с. Широке. Влучання були в сільгоспбудівлі домогосподарства та городи. Також орієнтовно з 04:00 по 05:00 були обстріли за межами с. Поляна. Постраждалих немає.

Під постійним вогнем залишається Березнегуватська громада. Так, орієнтовно о 14:00 обстрілів зазнало смт Березнегувате. Один із боєприпасів влучив у двір приватного домоволодіння. В результаті цього вибуховою хвилею знищено житловий будинок. Поранення отримала жінка, яка на той момент знаходилася в будівлі. Також пошкоджень та руйнувань зазнали інші будинки.

09:21 Поряд с Антонівським мостом росіяни будують переправу з барж, які вкрали в українських судновласників. Зокрема, частина барж належить миколаївському підприємству «Нібулон».

Конструкцію показав російським ЗМІ колаборант, призначений окупантами «заступником голови обласної адміністрації» Кирило Стремоусов.

Відеокоментар гауйляйтера пропагандистам опублікував український журналіст Андрій Цаплієнко.

«Конструкцію з барж змайстрували окупанти поруч з Антонівським мостом в Херсоні. Презентує особисто гауляйтер Стремоусов. «Миші плакали, кололись, але продовжували їсти кактус», — написав Андрій Цаплієнко.

Кирило Стремоусов розповів, що переправа невдовзі запрацює, там буде організовано реверсний рух. На супутникових знімках можна побачити ступінь готовності переправи.

08:11 Тактична авіація ЗСУ уразила засоби ворожої протиповітряної оборони в Херсоні, опорний пункт в Новопетрівці та скупчення ворожої живої сили і техніки там же, й в Ольгиному, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Ракетно-артилерійськими підрозділами виконано понад 250 вогневих завдань.

Підтверджені втрати ворога складають:

  • 24 окупанти
  • 2 РСЗВ «Смерч»
  • 3 самохідні гармати «Гіацинт»
  • самохідну гармату артилерії «Піон»
  • самохідну артилерійсько-мінометну установку «Нона»
  • 5 одиниць броньованої і автотехніки.

В районі Інженерного і Чорнобаївки знищено склади з боєприпасами.

Остаточні втрати ворога дорозвідуються.

Ураження Антонівського та Дар’ївського мостів не дозволяє їх використовувати для прямування важкої техніки.

07:37 Художники-муралісти Олена Мартинова та Дмитро Слепуха завершують ще один запланований проєкт у Миколаєві. На муралі зображена велика риба, яка несе на собі основні пам'ятки міста.

Пишуть стінопис біля Варварівського мосту на вулиці Великій Морській. Станом на 26 серпня роботи тривають вже майже два тижні.

View full version