188-й день війни: на Херсонщині тривають бої, ЗСУ знищили десятки одиниць ворожої техніки

Фото: Костянтин Ліберов

30 серпня триває 188-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

Як повідомляє Генштаб, на Південнобузькому напрямку ворог здійснив обстріли в районах населених пунктів Олександрівка, Степова Долина, Лимани, Благодатне, Мирне, Котляреве, Шевченкове, Новомиколаївка, Первомайське, Партизанське, Широке, Червона Долина, Червоний Яр, Мурахівка, Лозове, Трудолюбівка, Зеленодольськ, Ольгине та Добрянка. Завдав авіаційного удару біля Андріївки.

Вів наступальні бої у напрямку Потьомкиного, успіху не мав, відійшов.

Задіяв розвідувальні БпЛА неподалік Давидового Броду, Снігурівки та Великого Артакового.

Тим часом триває наступ українських захисників на херсонському напрямку.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

22:50 Тільки через півроку з моменту російського вторгнення Ватикан спрямованно назвав Росію агресором у цій війни, хоча перед цим Папа Римський утримувався від конкретних оцінок.

Заяву понтіфіка наводить NYT.

Спеціалісти, які спеціалізуються на Ватикані, заявили, що це перший раз, коли Франциск напряму звинуватив Росію у війні.

— Щодо широкомасштабної війни в Україні, ініційованої Російською Федерацією, виступи Святішого Отця Папи Франциска є чіткими та недвозначними, такими, які засуджують її як морально несправедливу, неприйнятну, варварську, безглузду, огидну та святотатську, — йдеться у повідомленні.

Від лютого і до кінця серпня Святий Престол не критикував Москву і президента Росії Володимира Путіна. А на минулому тижні взагалі назвав російську пропагандистку Дарію Дугіну, яка вимагала стратити українських військовополонених, «невинною» жертвою.

На подібне формулювання голова МЗС України викликав посла Ватикану в України, аби передати «глибоке розчарування» висновками Франциска.

22:30 У розпорядженні Росії опинилися перші розвідувально-ударні БПЛА, подані Іраном.

Двоє чиновників США підтвердили цю інформацію у коментарі NBC.

Російські підрозділи аеророзвідки поповнилися літальні апарати серії Mohajer-6 і Shahed. 

Розвідка США має інформацію, що незабаром вороги використають їх на полі бою.

NBC додає, що перша партія містила максимум десятки подібних беспілотників, але далі загарбники мають намір імпортувати сотні апаратів з Ірану.

22:10 Колишній керівник секретної розвідувальної служби Великої Британії MI6 Алекс Янгер припускає, що наступальні дії ЗСУ на півдні країни підвищать довіру союзників до України.

Про це він заявив BBC.

Представник розвідки пояснив, що Україна поступово придушує російські спроби до наступу.

— Довгострокова тенденція — це поступове ослаблення російського військового потенціалу та поступове посилення українського потенціалу за допомогою Заходу, — конкретизував він.

За словами Янгера, контрудар в напрямку Херсона був спрямований на демонстрацію власних сил перед партнерами.

— Головним бажанням України було продемонструвати, що вони можуть наступати, і це, у свою чергу, підкріпити рішучість України та її прихильників перед важкою зимою, — підсумував ексшеф MI6.

21:45 Вашингтон допомогав Україні організувати наступальні дії в херсонському напрямку, поставляючи зброю і техніку для цього.

Про це від джерел в адміністрації Байдена стало відомо CNN.

Приблизно у червні Україна запросила у США зброю, спеціально придатну для запланованого контрнаступу на півдні.

Багато з цих запитів буди виконані — боєприпаси та нова артилерія.

— Ці пакети були загальновідомі, але на той час не було відомо, що вони були розроблені частково для забезпечення контрнаступу, який зараз триває, — вказав телеканал.

21:10 Німеччина підтримує пропозицію щодо участі ЄС у навчанні українських Збройних сил.

Про це повідомляє NTV.

Зокрема, позицію Берліна артикулювала держсекретар ФРН Сємтьє Мьоллер.

— Очевидно, що існує потреба в більшій координації заходів з навчання, а також підтримки в цілому, — сказала вона.

За її словами, тепер потрібно визначитися, чому саме будуть навчати українських бійців у ЄС. Пріоритетами вона назвала ППО та артилерію.

— Це можливий фокус для нас у Німеччині, – пояснила вона, маючи на увазі національні курси підготовки українських військових у Німеччині, які вже тривають.

20:50 Україна виявилася здатною до наступальних дій в Херсонській області завдяки високій якості техніки, отриманої від НАТО, а також через високу мотивацію солдатів і офіцерів ЗСУ.

Таку заяву зробив постійний представник Чехії при НАТО Якуб Ландовський.

Згідно його оцінок, Україна в останні тижні змогла дещо зрівнятися з силами російської армії, які вона стягнула на південь.

— Україна здатна компенсувати перевагу Росії в кількості техніки за допомогою переваги в якості та високим бойовим духом, — підкреслив держслужбовець.

Політик додав, що зараз Україну особливо важливо підтримати у війни на виснаження.

— Українцям потрібне все: від мастил, палива та боєприпасів до складних систем, — сказав дипломат, закликавши союзників України допомогти їй з ремонтом техніки.

20:30 Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк повідомив, що Україна почала розробляти евакуаційні маршрути з Криму на час деокупації українського півострова.

Про це він повідомив у Twitter.

— Зрозуміло, що для України життя громадян – безумовний пріоритет. Тому ми вже розробляємо евакуаційні маршрути для жителів окупованого Криму, охочих покинути півострів на час активної деокупації, – каже Михайло Подоляк.

До цього часу він попросив всіх жителів півострова триматися подалі від військових об’єктів і перевірити укриття.

20:10 Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк повідомив, що Україна почала розробляти евакуаційні маршрути з Криму на час деокупації українського півострова.

Про це він повідомив у Twitter.

— Зрозуміло, що для України життя громадян – безумовний пріоритет. Тому ми вже розробляємо евакуаційні маршрути для жителів окупованого Криму, охочих покинути півострів на час активної деокупації, – каже Михайло Подоляк.

До цього часу він попросив всіх жителів півострова триматися подалі від військових об’єктів і перевірити укриття.

19:45 Парламент підтримав законопроєкт № 7669 про виділення коштів на відновлення зруйнованих доріг.

Про це пише TheБабель

За даними Укравтодору, 25 тисяч кілометрів автомобільних доріг та 311 штучних споруд пошкоджені. Сильні руйнування у Чернігівській, Харківській, Волинській, Житомирській, Запорізькій та Київській областях.

— Аби відновити зруйновані під час бойових дій дороги та мости, потрібні гроші. Наразі кошти дорожнього фонду спрямовуються в першу чергу на виконання боргових зобовʼязань. Законопроєкт, який сьогодні підтримала Рада за основу, повертає гроші за призначенням на дорожній фонд, на дороги. Щонайменше 65 мостів між населеними пунктами потребують негайного відновлення, оскільки є велика проблема з доставкою вантажів, в тому числі гуманітарних, — повідомив депутат від «Слуги народу» Юрій Арістов, який є автором законопроєкту.

19:30 Російський окупант у телефонній розмові розповів своїй дружині, що Антонівський міст у тимчасово окупованому Херсоні після ударів ЗСУ «розвалився навпіл» і більше не може використовуватися.

Перехоплення розмови оприлюднює пресслужба ГУР Міноборони.

— Мости все раз*бали, все. Тепер не виїхати, не в'їхати не можна. І там щось вигадують, і усі відпустки зупинилися. Все пересування по нулях, все, – каже окупант своїй дружині.

У відповідь жінка розповідає, що Антонівський міст нібито вже відновили та залатали. Загарбник відповідає, що це брехня.

— Ні*уя не відновили. Він просто навпіл розвалився і впав у річку, – переконаний росіянин.

19:10 Президент Володимир Зеленський у вівторок, 30 серпня, зустрівся з главою МАГАТЕ Рафаелем Ґроссі перед візитом місії агентства на Запорізьку АЕС.

Про це повідомляє CNN із посиланням на представника Офісу президента.

Подробиці переговорів поки не відомі.

18:47 Примусова російська паспортизація громадян України, які проживають на території тимчасово окупованих Миколаївської, Херсонської та Запорізької областей, є злочином.

Позиція України у даній ситуації залишається незмінною – всі українці, яких змушують отримувати російські документи, є громадянами України, кажуть в Державній міграційній службі України.

Там нагадують, що отримання російського «паспорта» робить людину безправною. Такий «документ» автоматично дає своєму власнику «підставу» для мобілізації у російську армію. Крім того, наявність російського «паспорта» є ризиком бути депортованим: «І, повірте, що  не до Пітера чи Москви, а для заселення депресивних районів Сибіру, Зауралля, Далекого Сходу тощо».

18:17 Мер Миколаєва Олександр Сєнкевич доручив відмінити тендер на прибирання шин, які миколаївці зносили до доріг навесні. 

За словами міського голови, він «надав команду» відмінити торги, оскільки наразі «не час їх ще прибирати». Він також зазначив, що пізніше прибиранням шин будуть займатися працівники міських комунальних підприємств.

— Шини ми обов'язково зберемо і утилізуємо як це роблять у всьому цивілізованому світі. Разом до перемоги! Зрада відміняється, – додав він.

17:24 На завтра, 31 серпня, Миколаївська обласна станція переливання крові потребує допомоги донорів усіх груп крові.

Ви можете врятувати чиєсь життя! 

Здати кров можна щодня з 8 години ранку за адресою: Миколаїв, вулиця Радіо, 2.

16:39 Поліцейські надали поради, що потрібно покласти у «тривожний наплічник» школяра, який він братиме з собою в укриття.

У наплічнику дитини мають бути пляшка чистої води, поживні батончики, снеки, телефон із зарядним пристроєм і павербанк. Варто подбати про індивідуальний набір необхідних ліків на кілька днів, комплект змінної білизни та одягу, улюблену іграшку або річ. Батьки також мають написати і покласти у наплічник нотатку, у якій вказано ПІБ дитини, контактні дані батьків та близьких родичів — імена, телефони, адреси.

16:27 Джерелом вибуху у колонії в окупованій Оленівці на Донеччині, внаслідок якого загинули десятки українських полонених, ймовірно, став термобаричний боєприпас. 

Про це у відповіді на запит DW зазначив Офіс генпрокурора.

— А саме — капсула з горючою сумішшю термобаричного вибуху вогнеметів типу ШМЕЛЬ, ШМЕЛЬ-М, РИСЬ, — йдеться у відповіді.

16:09 У мікрорайонах Миколаєва, які найчастіше зазнають ворожих обстрілів, планують встановити зупинки-укриття за прикладом Харкова. Наразі місцева влада підраховує вартість проєкту на основі креслень, які передали харківські колеги.

Про це в ефірі телемарафону повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

— Я знаю ціну, ми взяли креслення у Харкова щодо цих зупинок. Ми розуміємо, що це корисно. Ми плануємо їх розгортати разом з мером міста (Олександром Сєкевичем, — прим.) в найбільш обстрілюваних мікрорайонах міста. На зараз це Корабельний район. Ми плануємо там розміщення таких зупинок. Може щось зробимо, щоб було швидше, але зараз ми говоримо про виділення грошей і знайшли людей, які можуть це робити. Ми це плануємо і будемо це робити, — сказав Віталій Кім.

15:52 У порт Джибуті прибуло судно, яке привезло першу партію українського зерна для Африки. Судно MV Brave Commander під прапором Лівану перевезло 23 тисяч тонн пшениці, призначеної для сусідньої Ефіопії. Про це повідомляє BBC.

Шлях з України до порту Джибуті зайняв два тижні.

15:41 Петро Порошенко передав чергову партію техніки для бійців, які зараз на передовій. Новий пікап Mitsubishi L200, а також радіостанції Motorola, генератори, комп’ютерна техніка, шоломи, придбані коштом Фонду Порошенка та волонтерів ГО «Справа Громад», відправляються в одну з бригад.

Про це повідомляє пресслужба політика.

— Чим зараз живе Україна? Одним словом – контрнаступ. І кожен українець намагається зробити все, щоб підтримати Збройні Сили України. Ми віримо в успіх Збройних Сил, – наголошує Петро Порошенко.

15:27 Франція звинуватила Москву у використанні поставок енергоресурсів в якості «зброї війни», оскільки російський газовий монополіст «Газпром» скоротив поставки енергокомпанії Engie і готується зупинити постачання «Північним потоком» до Німеччини.

Про це повідомляє Reuters.

— Цілком очевидно, що Росія використовує газ як зброю війни, і ми повинні бути готові до найгіршого сценарію повного припинення поставок, — заявила міністр енергетики Франції Агнес Панньє-Рунаше.

15:14 Сьогодні вдень, 30 серпня, Миколаїв вчергове обстріляли росіяни. Є жертви серед містян.

Про це повідомив міський голова Олександр Сєнкевич.

— На жаль, маємо жертви останніх обстрілів. Наразі відомо про одного загиблого та одного пораненого, — повідомив він.

Він закликав усіх бути максимально обережними і не виходити на вулицю без нагальної потреби.

15:09 Ворог формує великі колони техніки в Криму і відправляє у бік Херсонщини, ЗСУ б’є по мостах, щоб цю техніку не перекинули ближче до лінії фронту.

Про це повідомив у депутат Херсонської облради Сергій Хлань.

— Росіяни формують великі колони техніки в Криму і відправляють у бік тимчасово окупованої Херсонщини. Важливо, щоб цю техніку не перекинули до лінії фронту. І от ми спостерігаємо - знову чіткі прильоти по Антонівському мосту, — прокоментував депутат облради.

14:45 Російські війська навмисно обстрілюють коридори, якими місія МАГАТЕ має дістатися до Запорізької АЕС, щоб спрямувати її через тимчасово окупований Крим та ОРДЛО.

Про це у Twitter повідомив радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк.

— Все передбачувано. росія умисно обстрілює коридори, якими місія МАГАТЕ має дістатися ЗАЕС. Все, щоб запропонувати прохід через Крим/ОРДЛО. Позиція України незмінна. Доступ лише через підконтрольну територію України. Демілітаризація АЕС. Негайне відведення ru-військ. На станції – лише ua-персонал", – написав Михайло Подоляк.

14:36 Протягом доби 29 серпня на території Миколаївської області зареєстровано чотири пожежі, причинами яких стали російських обстрілів. Горіли будинок, автомобіль, суха трава та сміття.

Про це повідомили в ДСНС України в Миколаївській області.

У Миколаєві 29 серпня внаслідок влучення уламків російських боєприпасів виникла пожежа сміття на вулиці Севастопольській. Також вогонь встиг перекинутись на дах житлового будинку. Пожежу загасили на площі 10 квадратних метрів.

14:03 Росіяни 29 серпня випустили по Інгульському мосту у Миколаєві три ракети, повідомив очільник ОВА Віталій Кім. Однак, за його словами, усі ракети влучили у воду. 

— Ситуація на Інгульському мосту сталіна. Вони (росіяни, – прим.) били трьома ракетами. Не влучили, слава Богу, все у воду. Ми відновили рух вже через п'ять хвилин після того, як провели огляд, щоб з'ясувати, що міст не зруйнований і не пошкоджений, – сказав він в ефірі телеканалу «24 канал».

13:46 У Херсоні підірвали машину призначеного Росією тво «начальника чергової частини ДІБДР (ГИБДД)». Він спеціально приїхав із РФ працювати в «поліції», створеній окупаційною «владою». На жаль, внаслідок вибуху ніхто з росіян не постраждав.

За даними ASTRA, вибуховий пристрій невідомі заклали під бетонний блок на узбіччі дороги біля будинку №5 на провулку Паровозному. За попередніми даними, це було радіокерований пристрій потужністю близько 400 грамів у тротиловому еквіваленті.

Вибух стався 29 серпня в районі 8 ранку, коли 37-річний майор Снєшин, який є громадянином РФ, разом із дружиною та донькою проїжджав повз свій автомобіль.

13:24 Українці використовують деревʼяні макети HIMARS для приманки російських ракет, пише The Washington Post.

Приманки виготовлені з дерева, але їх неможливо відрізнити від артилерійської батареї через об’єктив російських безпілотників, які передають своє місцезнаходження ракетоносцям у Чорному морі, — пише видання.

12:49 Учора під масований обстріл потрапили три райони міста. Пошкоджень зазнали приватні будинки. Один із них повністю зруйнований, ще три частково. У решті будинків вибиті вікна, частково зруйнований дах, уточнив мер Миколаєва Олександр Сєнкевич.

Ударною хвилею та уламками в одній з міських шкіл вибило вікна та пошкодило двері.

Також пошкоджень зазнали об’єкти комунальної та транспортної інфраструктури.

Окрім того, за минулу добу в Миколаєві піротехніки здійснили 9 виїздів, під час яких вилучили 14 вибухонебезпечних предметів.

12:21 Вчора росіяни били по Миколаєву прицільно, щоб протероризувати містян, розповів голова ОВА Віталій Кім в ефірі національного телемарафону.

«Зважаючи що три ракети вони випустили в сторону Інгульського мосту та жодною не влучили, то це було прицільно. Вони мали за мету дестабілізувати ситуацію в місті та протероризувати цивільне населення. Тому що групи цілей у них були дуже різні. Наприклад, інфраструктурна частина, приватний сектор. Це точно: прямо в приватний сектор — це був їхній задум. І (влучили, — прим.) в адмінбудівлі біля парку. Тобто вони групували цілі і били навмисне», — сказав Віталій Кім.

11:38 Інститут вивчення війни (ISW) вважає, що Москва робить зневажливі заяви про контрнаступ ЗСУ на півдні, щоб зберегти видимість своїх військових успіхів.

Експерти зазначають, що українська сторона зберігає мовчання про дії ЗСУ та їх просування на півдні України. Тим часом західні ЗМІ вже заявили про декілька звільнених населених пунктів.

При цьому Міноборони Росії стверджує, що «український контрнаступ був обмеженим, невдалим зусиллям», задавши тон подальшим обговоренням контрнаступу в російському медіапросторі.

«Ці зневажливі заяви вказують на те, що Кремль прагне зберегти видимість великих військових успіхів Росії в Україні», — вважають в ISW.

На тлі цього ЗСУ продовжують наносити успішні ракетні удари по шляхах постачання угруповань окупантів. Аналітики, посилаючись на супутникові знімки, відзначають, що стан мостів під Херсоном не дозволяє російським військам перекидати боєприпаси і техніку основними шляхами.

11:19 Голова ОВА Кім розповів про бойові дії а Херсонщині. Він зазначив, що ідуть важкі бої, наші військові працюють цілодобово.

Він додав, що ситуацію поки коментувати не будуть, аби не нашкодити ЗСУ.

«Тому це все ми не будемо коментувати в принципі. Тільки офіційні військові зведення», — відзначив він.

11:10 Віталій Кім попросив волонтерів активізувати збори коштів на машини та дрони для військових — у зв’язку з наступальною операцією ЗСУ на Херсонщині існує велика потреба.

Він відзначив, що українці звикли до війни, а тому темпи допомоги протягом останнього часу дещо знизилися.

«А зараз саме той час, коли це дуже потрібно. В нас не вистачає дронів та автомобілів. Тому я звертаюся до волонтерів: будь ласка, поновіть свої контакти, запитайте у військових, що їм потрібно. Включайтеся знову у роботу, тому що у нас звільнення Херсонської області незабаром», — сказав він.

10:35 Відео наслідків вчорашнього обстрілу Миколаєва.

10:11 Херсонський колаборант Кирило Стремоусов спробував залякати миколаївців ймовірним масштабним наступом росіян на місто після успіхів ЗСУ на Херсонщині.

Свою «відеоаналітику» він опублікував у телеграм-каналі.

Кирило Стремоусов заявив, що українські військові зазнали невдачі вчора на Херсонщині та відкрили росіянам шлях на Миколаїв.

— Зняття декількох мотострілкових рот ЗСУ з посад-покровського напрямку, їх перекидування на околиці розпіареної високопільської ділянки та район Сухого Ставку, помітно оголюють першу лінію оборони ЗСУ на східних підступах до Миколаєва. А це означає що сумнівний та утопічний кидок ЗСУ на Костромку може блискавично трансформуватися в масштабний наступ російської армії як раз на Миколаїв. Можливо, це була пастка для нацистів, і ми скоро побачимо звільнений Миколаїв і втечу цих нацистів, які там засіли, — вигадав колаборант.

Скоріш за все, відео колаборант записував в окупованому Криму або на території РФ, а не в Херсоні, де, за його словами, все добре. Ще вчора зрадник опублікував інше відеозвернення на тлі міської панорами, яка не схожа на Херсон.

10:09 Повідомляють, що в Херсоні ЗСУ вдарили по окупантах у районі авторинку, де була стоянка ворожої техніки.

09:58 Втрати окупантів станом на 30 серпня.

09:31 По Миколаєву вчора війська РФ поцілили 16 ракетами С-300, уточнили в ОК «Південь». Масований обстріл призвів до численних руйнувань та пошкоджень приватних і багатоповерхових будинків, об’єктів транспортної інфраструктури. Дві людини загинуло та 24 отримали поранення.

09:21 На Південнобузькому напрямку ворог здійснив обстріли в районах населених пунктів Олександрівка, Степова Долина, Лимани, Благодатне, Мирне, Котляреве, Шевченкове, Новомиколаївка, Первомайське, Партизанське, Широке, Червона Долина, Червоний Яр, Мурахівка, Лозове, Трудолюбівка, Зеленодольськ, Ольгине та Добрянка. Завдав авіаційного удару біля Андріївки.

Вів наступальні бої у напрямку Потьомкиного, успіху не мав, відійшов, повідомляє  Генштаб. Задіяв розвідувальні БпЛА неподалік Давидового Броду, Снігурівки та Великого Артакового.

07:50 Вчора артилерійські підрозділи ЗСУ поцілили по 13 пунктах управління ворога в Херсонському, Бериславському і Каховському районах, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Також українські захисники нанесли шість авіаційних ударів по ворожих позиціях ППО.

Втрати російських окупантів за минулу добу такі:

  • 82 окупанти,
  • зенітно-ракетна система С-300,
  • 2 танки Т-72,
  • 11 гаубиць «Мста-Б»,
  • 3 реактивні системи залпового вогню «Град» та «Ураган»,
  • важка вогнеметна система «Сонцепьок»,
  • самохідна артилерійська установка «Гіацинт-С»,
  • самохідна артилерійсько-мінометна установка «Нона-С»,
  • 120 мм мобільний міномет,
  • самохідні гаубиці «Акація» та «Мста-С»,
  • протитанкова керована ракета,
  • 6 одиниць броньованої техніки.

Також за минулу добу були знищені три склади боєприпасів в районі Берислава, Високопілля, Антонівки та переправу через Дніпро в районі села Львове.

Відзначимо, що це лише підтверджені втрати ворога, тобто ті, які вдалося порахувати. Остаточні дані дорозвідуються.

07:14 Супутники Maxar Technologies зробили нові фото будівель у тимчасово окупованої Запорізької АЕС.

У СNN проаналізували знімки та повідомляють, що на них видно мінімум три російські бронетранспортери та пробоїни у даху будівлі.

View full version