Війна, 208-й день: росіяни влучили по території Південноукраїнської АЕС та вперше обстріляли Нову Одесу

Фото: Оперативне командування «Південь»

19 вересня триває 208-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

По Березнегувацькій громаді Миколаївщини, що безпосередньо прилягає до лінії фронту, ввечері ворог вдарив трьома реактивними снарядами зі «Смерчу», повідомляє ОК «Південь».

Пошкоджено лікарню та сонячну електростанцію. Масштаби руйнувань та втрати уточнюються.

За інформацією Генштабу, на Південнобузькому напрямку противник здійснював обстріли по всій лінії зіткнення. Вогневого впливу зазнали понад 18 населених пунктів. Серед них Біла Криниця, Миролюбівка, Високопілля та Андріївка.

Також вночі вибухи пролунали в Миколаєві, Вознесенську та Южноукраїнську.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

23:43 Повітряні сили знищили 7 повітряних цілей 19 вересня. Про це повідомляють Повітряні Сили України.

Протягом доби 19 вересня зенітними ракетними підрозділами Повітряних Сил Збройних Сил України знищено однин штурмовик Су-25, одну керовану авіаційну ракету класу «повітря-поверхня» Х-59 та п’ять БпЛА оперативно-тактичного рівня російських окупаційних військ.

Винищувальна, штурмова, бомбардувальна авіація Повітряних Сил на різних напрямках продовжують завдавати ударів про ворожих позиціях техніці та логістиці окупантів різними типами озброєння.

23:28 Внаслідок сьогоднішніх нічних обстрілів пошкоджень зазнали 40 будинків приватного сектору. Про це повідомив мер Миколаєва Олександр Сєнкевич.

У всіх них пошкоджена покрівля і загалом вибито 106 вікон. У деяких будинках також понівечені вхідні двері та стеля у приміщеннях. 

Також від обстрілів постраждали два багатоквартирні будинки. У них вибито більше 20 вікон та пошкоджені вхідні двері.

Вікна повилітали і в приміщенні спортивної школи.

22:20 У російських військ не вистачить сил для довгого утримання оборонних ліній на Херсонщині, а отже, вони почнуть відступати.

Про це заявив командувач Силами оборони Естонії Мартін Герем, передає ERR.

Генерал-лейтенант підкреслив, що Україна довела здатність проводити великі контрнаступальні операції.

— Їхня оборона розвалилася, і Україна знала, як скористатися цим, — сказав він про харківський успіх.

За словами Герема, на Херсонщині у росіян залишилося не дуже багато часу — лічені «дні або тижні».

— Якщо на початку кількість була більш-менш рівною, то зараз Україна має більше військ, ніж Росія, — оцінив він переваги ЗСУ.

22:00 Найбільша кредитна установа Туреччини Isbank припинила використовувати популярну серед туристів з Росії російську платіжну систему «Мир».

Про це пише Bloomberg.

Туреччина не запровадила санкцій проти російських установ у відповідь на війну в Україні. Ще чотири турецькі банки використовують систему «Мир». 

Міністерство фінансів США відреагувало, попередивши турецькі компанії, що ведення бізнесу з певними російськими юридичними та фізичними особами може призвести до санкцій. Банк Isbank вирішив не ризикувати і відмовився від російської платіжної системи.

21:40 Невизнані «громадські палати Л/ДНР» висунули публічні вимоги щодо проведення референдумів по визнанню цих псевдореспублік територіями Російської Федерації.

Їх цитують росЗМІ.

Терористи звернулися до своїх «керівників» Дениса Пушиліна та Леонида Пасічника, аби вони швидко влаштували так званий «референдум».

У своєму зверненні вони пишуть, що «входження до складу Росії убезпечить республіку, відкриє нові можливості на шляху повернення до мирного життя».

На окупованій частині Донецької області назначенці РФ казали, що фейкове голосування — це «питання не одного дня».

21:15 На територіях України, які захопили російські війська, вчителі не йдуть не співпрацю з окупантами, а притримуються продержавної позиції, за що окупанти намагаються їх репресувати, ходячи по домівкам.

Про це The Guardian розповів освітній омбудсмен України Сергій Горбачов.

На вчителів, які не зраджують Україні, проросійські колоборанти і окупанти чинять тиск і погрози, аби вони зламалися.

— Ми отримали сотні повідомлень з окупованих територій. Вони змушують вчителів використовувати російську програму, вводять російські підручники з концепцією, що українці і росіяни – це один народ, повний російський імперіалізм, це повний пакет, — пояснив український обмудсмен.

21:00 Завдяки Йокогамі 33 мобільні станції для очищення води надійшли у Миколаїв.

Про це пишуть місцеві ЗМІ.

Фільтрувальні установки передали на південний напрямок України у зв’язку із забрудненням води для водогону. Кількості у 33 станції має вистачити на десятки тисяч користувачів.

— Після того, як внаслідок обстрілів Миколаїв залишився без водопостачання, ми забезпечили миколаївців питною та технічною водою. Зараз ми привезли до Миколаєва мобільні станції, які дозволять очистити будь-яку воду та зробити її придатною для використання. Вони були доставлені в Одесу з міста-побратима Йокогама як гуманітарна допомога, — заявив одеський мер Геннадій Труханов.


20:20 Західні зразки озброєння дозволяють ЗСУ наносити ворогу значних втрат на миколаївсько-херсонському напрямку.

Про це Der Spiegel розповів учасник оборони Миколаївської області, полковник СБУ, народний депутат України Роман Костенко.

Офіцер заявив, що українські військові вже на високому рівні освоїли мілітарі-допомогу від партнерів.

— Наші захисники завдають ворогу набагато більших втрат, ніж він нам, витрачаючи набагато менше ресурсів, — підкреслив нардеп.

Він додав, що українці щодня і щоночі б'ють ворожу техніку, яка вартує мільйонів доларів.

— Наші військові швидко освоюють західну техніку і адаптують до своїх бойових завдань, — відзначив Роман Костенко.

Таким чином, на півдні проти росіян використовують стратегію виснаження: ворог змушений витрачати боєприпаси та розкривати свої позиції, після чого їх громить українська артилерія.

20:00 Наразі Офіс генерального прокурора задокументував 34 000 воєнних злочинів, скоєних росіянами в Україні.

Про це розповів генеральний прокурор України Андрій Костін в інтерв'ю CBS News.

— На даний момент ми зафіксували 34 000 воєнних злочинів в Україні, – сказав він. 

За його словами, пріоритетними у розслідуванні зараз є злочини, скоєні на звільненій Харківщині, зокрема у місті Ізюм.

Також триває розслідування багатьох справ щодо подій у Бучі та Ірпені. Це і вбивства мирних мешканців, і обстріли, і руйнування цивільних об'єктів.

— Те, що ми бачимо зараз – це, звичайно, жахлива кількість потенційних воєнних злочинів, скоєних російським агресором. Я хотів би навіть сказати, що те, що ми бачимо зараз – це система російського агресора, те, що вони роблять на окупованій території. І мені здається, що кожного разу, коли приходить російська армія, вони перетворюють це місце на нову Бучу, як ми бачимо в Ізюмі, – сказав він.


19:42 Україна відмовилася від постачань вакцин проти коронавірусу виробників AstraZeneca та Moderna. Наразі для щеплень доступні вакцини CoronaVac, Janssen і Comirnaty.

Про це повідомив головний санітарний лікар Ігор Кузін на брифінгу, пише hromadske.

Після початку повномасштабної війни МОЗ розірвало контракти на закупівлю вакцин проти коронавірусу від виробника. Це зробили для економії коштів держбюджету.

Тож Україна зараз безоплатно отримує всі вакцини лише у межах міжнародного механізму COVAX. За словами Кузіна, МОЗ відмовилося від постачань AstraZeneca та Moderna у межах COVAX.

Наразі в Україні доступно майже 5 мільйонів доз вакцини CoronaVac, приблизно 400 тисяч — Comirnaty (Pfizer) та 30 тисяч — Janssen. 

19:20 Чотири тисячі паломників-хасидів вже прибули до Умані Черкаської області з нагоди свядкування Рош а-Шана.

Про це повідомляє Об'єднана єврейська община України у своєму Телеграм-каналі.

— Відсьогодні починається масовий заїзд в Умань великої кількості прочан-хасидів, що їдуть в Україну з різних куточків світу попри війну, демонструючи віру в ЗСУ, – йдеться у повідомленні.

19:00 В Івано-Франківській області жителя Калушу підозрюють у привласненні понад мільйона гривень, які люди пожертвували для ЗСУ.

Про це повідомляє Офіс генпрокурора.

 

За даними слідства, з травня до серпня підозрюваний, називаючи себе волонтером, збирав кошти на допомогу ЗСУ та потерпілим від війни. Гроші він просив надсилаи на його приватний рахунок і обіцяв усе витратити на придбання автомобілів, приладів нічного бачення, безпілотників, тепловізійних прицілів.

Таким чином мешканець Калушу назбирав 1,171 млн грн. Підозрюваному оголосили про підозру в незаконному використанні благодійних пожертв під час воєнного стану та затримали.

Вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу.

18:40 За ухилення від призову на військову службу під час мобілізації перед судом постануть два мешканця Первомайського району. Чоловікам загрожує позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.

Про це пише Миколаївська обласна прокуратура.

Прокурор затвердив та скерував до суду два обвинувальні акти стосовно двох мешканців Первомайського району прокурор Арбузинського відділу Первомайської окружної прокуратури.

— За даними слідства, обвинувачені, будучи військовозобов’язаними, за місцем проживання через уповноважених осіб отримали повістки на відправку до військової частини. Однак, розуміючи протиправність своїх дій, чоловіки відмовилися бути призваними по мобілізації, ухилившись таким чином від проходження військової служби, — йдеться у повідомленні.

18:19 Жителів звільненої частини Херсонської області закликають евакуюватися на зиму

— З огляду на ситуацію, що склалася у звільнених населених пунктах, радимо евакуюватися на зимовий період до Закарпатської, Хмельницької та Житомирської областей. Особливо це стосується родин із дітьми та маломобільних осіб, — каже голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич.

Він також додав, що держава допоможе бажаючим виїхати з області.

17:27 ЗСУ затиснули російська війська на Південному фронті, повідомила речниця ОК «Південь» Наталя Гуменюк.

Вона уточнила, що українські військові тримають переправи і дороги Херсонщини під вогневим контролем — окупанти розуміють це, тому вкрай деморалізовані. 

За словами Наталі Гуменюк, росіянами запропонували перехід під егіду міжнародного гуманітарного права або повернутися в РФ. Вона додала, що вже є випадки, коли керівництво російських підрозділів виходить на зв’язок із представниками ЗСУ, щоб домовитися про те, щоб здатися.

16:49 У Київській області відремонтували міст через річку Здвиж, який підірвали російські окупанти.

Про це повідомив голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба.

Міст розташований між населеними пунктами Андріївка та Червона Гірка. Російські військові підірвали його, коли тікали з Київської області.

— Тепер міст повністю функціонує: ним можна пересуватися вантажними й легковими автомобілями, — заявив Олексій Кулеба.

16:33 Сьогодні вранці, 19 вересня, з літаків-винищувачів Су-35 росіяни спрямували в бік міста Нова Одеса Миколаївської області дві крилаті ракети Х-59.

Про це повідомляє оперативне командування «Південь».

— Одна ракета нашим зенітно-ракетним підрозділом знищена у повітрі, друга впала в приватний гараж. Постраждалих нема, — повідомили в оперативному командуванні «Південь».

16:09 В Україні запрацював «Єдиний портал вакансій», який дає змогу знайти інформацію про роботу відповідно до регіону, галузі та очікуваного рівня зарплат.

Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

— Працевлаштування – надзвичайно актуальна на сьогодні проблема для багатьох українців. Надто для тих, хто змушений був покинути свої домівки через бойові дії в своєму регіоні та переїхати. Водночас бізнес, який через війну змінив локацію, а також підприємства, що відкриваються чи розширюються, в тому числі за допомоги наших грантових програм, потребують робочої сили. Новий інструмент допоможе і роботодавцям, і працівникам та сприятиме відновленню та подальшому розвитку економіки. План Відновлення України передбачає створення більше 1 млн 700 тисяч робочих місць протягом наступних років. Отже, «Єдиний портал вакансій» буде дуже корисним і в майбутньому, — зазначила перший віцепрем'єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко.

15:51 «Верховний суд» «ЛНР» нібито «засудив» співробітника ОБСЄ Дмитра Шабанова до 13 років позбавлення волі «за держзраду».

Про це пише РБК.

Дмитро Шабанов був асистентом з безпеки Стахановської передової патрульної бази місії.

Його затримали на окупованій Луганщині в середині квітня. Пізніше звинуватили в «передачі закритих відомостей представникам іноземних спецслужб».

15:35 Гауляйтер Володимир Сальдо повернувся до виконання обов’язків голови окупаційної адміністрації Херсонської області. Про це повідомляється в його Телеграм-каналі.

15:27 Сьогодні, 19 вересня, обласна влада, вітаючи миколаївських рятувальників із професійним святом, передала їм ключі від 10 нових аварійно-рятувальних та пожежних автомобілів.

Про це повідомив очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім.

— Будемо допомагати й надалі. Завжди перші, завжди найкращі. Радий, що у нас така команда в Миколаєві. Дякую кожному та кожній за роботу! — зазначив він.

14:50 У понеділок, 19 вересня, президент України Володимир Зеленський підписав указ про створення військових адміністрацій у Херсонській області.

Про це йдеться у відповідному указі, опублікований на сайті Офісу президента.

Відтепер у Херсонській області існують 15 військових адміністрацій:

  • Асканія-Нова селищна військова адміністрація;
  • Борозенська сільська військова адміністрація;
  • Великокопанівська сільська військова адміністрація;
  • Великолепетиська селищна військова адміністрація;
  • Верхньорогачицька селищна військова адміністрація;
  • Горностаївська селищна військова адміністрація;
  • Зеленопідська сільська військова адміністрація;
  • Калинівська селищна військова адміністрація;
  • Милівська сільська військова адміністрація;
  • Мирненська селищна військова адміністрація;
  • Новомиколаївська сільська військова адміністрація;
  • Новотроїцька селищна військова адміністрація;
  • Станіславська сільська військова адміністрація;
  • Херсонська міська військова адміністрація;
  • Ювілейна сільська військова адміністрація.

14:34 Сьогодні, 19 вересня, в Лондоні проходить церемонія державного похорону Єлизавети ll. Трансляцію веде канал «Еспресо ТВ»

14:24 В Україні очікується збір олійних та зернових культур на рівні 67 мільйонів тонн. В Мінагрополітики говорять, що це один із найкращих показників за минулі роки.

Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький під час брифінгу,

— Вже зібрана перша частина врожаю ранньої групи. За результатами року очікується збір олійних та зернових культур на рівні 67 мільйонів тонн. Вже намолочено понад 19 мільйонів тонн. Оскільки пшениця — це критичний продукт з точки зору продовольчої безпеки, внутрішнє споживання становить 7-8 мільйонів тонн у рік. Тобто, внутрішній ринок вже забезпечений пшеницею у понад два рази, — сказав Тарас Висоцький.

14:11 Литва, Латвія, Естонія та Польща з сьогоднішнього дня запроваджують заборону на в'їзд громадян Росії з шенгенськими візами, виданими, зокрема, і в інших країнах ЄС.  

13:48 Правоохоронці вже встановили 50 місць незаконного утримання українців російськими військовими, у тому числі ті, які використовуються як фільтраційні табори. Про це розповів генпрокурор Андрій Костін.

— По фільтраційних таборах маємо 5 проваджень. Загалом після 24 лютого встановлено 50 місць незаконного утримання, у тому числі ті, що використовуються як фільтраційні табори. Щодо Оленівки - було попередньо зареєстровано кримінальне провадження про незаконне утримання наших військовополонених,  зазначив генпрокурор.

13:11 ЗСУ збили російський «Картограф» на Миколаївщині 

«Картограф» – це неофіційна назва розвідувального БПЛА з камерою на 12 обʼєктивів.

12:42 Станом на сьогоднішній ранок, в миколаївських лікарнях знаходяться 707 людей, що постраждали від атак окупантів на Миколаївщину. Ще 53 постраждалих отримали допомогу амбулаторно

Як нагадала голова Миколаївської обласної ради Ганна Замазєєва, 18-19 вересня під удари потрапили населені пункти Миколаївського, Вознесенського та Баштанського районів.

12:14 Після обстрілу окупантами Південноукраїнської АЕС, глава Офісу президента України Андрій Єрмак знову закликав визнати Росію – спонсором тероризму. Про це він написав 19 вересня у Telegram.

За його словами, удар по ПАЕС – це «ядерний шантаж від терористів, яких досі не визнали терористами».

— Потрібно давати по зубах. Росія – держава – спонсор тероризму. Так, боягузлива. Так, примітивна і жалюгідна. Але це не спростовує того, що Росія – терористи. Необхідно зафіксувати цей факт відповідним статусом,  наголосив глава Офісу президента.

11:45 Голова парламентської фракції «Слуга народу», миколаївець Давид Арахамія прокоментував обстріл ЮАЕС росіянами.

— Росія уже навіть не намагається корчити з себе «другу армію світу». Вони прийняли рішення стати Аль-Каїдою — обстрілювати водосховища, атомні станції, залучати у свої ряди зеків і рецидивістів. Все, на що вони здатні — це теракти. І відповідати за свої злочини вони теж будуть як терористи, — написав він в своєму телеграм-каналі.

11:42 Офіс генпрокурора має судові вироки щодо дев’яти російських військових, які вчиняли злочини на території України. Про це в інтерв’ю LB.ua повідомив генеральний прокурор Андрій Костін.

— Ми все це завжди комунікуємо. Але я хочу зазначити, що тільки відносно Шишимаріна є вирок за вбивство. Інші вироки — за обстріли цивільних об’єктів, крадіжки, мародерство тощо. Тобто в нас не дуже багато військових Росії, яких ми можемо реально засудити. Я маю на увазі, не в заочному режимі. Тому ця робота триває, ми над кожною справою працюємо, —зазначив генпрокурор.

11:05 В тимчасово окупованій Кадіївці на Луганщині хтось вдало покурив у розташуванні росіян, повідомив спікер Одеської ОВА Сергій Братчук.

10:47 Станом на ранок 19 вересня енергоблоки Південноукраїнської АЕС працюють у штатному режимі. Зауважень до роботи обладнання та персоналу, який його експлуатує, немає, повідомляє Управління інформації та громадських зв’язків.

Радіаційній фон на промисловому майданчику перебуває на рівні природних фонових значень, які було заміряно до пуску АЕС. Станом на 19 вересня він становить 0,11 мкЗв/год. Викиди та скиди радіоактивних речовин у навколишнє середовище не перевищують встановлених допустимих значень.

10:10 Президент України Володимир Зеленський відреагував на удар російської армії по території Південноукраїнської атомної станції на Миколаївщині.

Він також опублікував фото пошкоджених вибухом будівель АЕС та відео з моментом влучання і вибуху ракети.

— Окупанти знову захотіли постріляти, але забули, що таке атомна станція. Росія наражає на небезпеку весь світ. Маємо зупинити її, поки не пізно, — написав він.

09:36 На Миколаївщині російські війська вперше завдали ракетного удару по Новій Одесі, повідомили в Миколаївській ОВА та ДСНС України в Миколаївській області.

Вночі, 19 вересня, о 04:10 зафіксовано ворожий обстріл в центрі міста Нова Одеса Новоодеської громади. Пошкоджено приватні будинки, торгові кіоски, аптеку, магазин. Також внаслідок обстрілу сталася пожежа гаражу на території приватного домоволодіння. Постраждалих немає.

Також вночі 19 вересня на спецлінію 101 сповістили, що після обстрілу загорілась складська будівля в Заводському районі Миколаєва. На площі 50 квадратних метрів вогнеборці пожежу ліквідували. Додатково залучалась аварійна бригада АТ «Миколаївобленерго».

09:05 Сьогодні, 19 вересня 2022 року, о 00:20 російська армія здійснила ракетний обстріл промислової зони Південноукраїнської атомної електростанції, повідомили у держпідприємстві «Енергоатом». 

Потужний вибух стався всього за 300 метрів від реакторів ПАЕС. Ударною хвилею пошкоджено будівлі АЕС, розбито понад 100 вікон. Відключився один з гідроагрегатів Олександрівської ГЕС, яка входить до складу Південоукраїнського енергокомплексу. Відключилися також три високовольтні лінії електропередачі.

Наразі всі три енергоблоки ПАЕС працюють у штатному режимі. Потерпілих серед персоналу станції, на щастя, немає.

«Акти ядерного тероризму рашистів загрожують усьому світові. Їх треба негайно зупинити, аби не допустити нової катастрофи!», — йдеться у повідомленні.

08:08 Після опівночі 19 вересня Миколаїв зазнав обстрілів. Одна з російських ракет поцілила у двір приватного будинку.

Там ущент зруйнована господарська будівля, у кількох житлових будинках вибиті вікна, двері, понівечена покрівля, повідомив мер Миколаєва Олександр Сєнкевич.

На щастя, ніхто з мешканців не постраждав.

Також на одній з ділянок пошкоджено близько 300 метрів контактного дроту трамвайної мережі. Ремонтна бригада «Миколаївелектротрансу» вже працює на місці.

07:40 На миколаївсько-херсонському напрямку авіація ЗСУ нанесла 11 ударів по ворогу, а ракетно-артилерійськими підрозділами відпрацьовано понад 200 вогневих завдань, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Ураження нанесено по складах ворожих запасів в Баштанському районі Миколаївщини, по двох пунктах управління військами та позиціях сил ППО окупантів в Бериславському і Каховському районах, по місцю зосередження озброєння та техніки поблизу Львового, по станції радіоелектронної боротьби неподалік Херсону і по понтонній переправі в Новій Каховці.

Наразі підтверджено, що ворога стало менше на 29 окупантів, 2 самохідні і 1 звичайну 152 мм гаубиці «Мста-С» та «Мста-Б», командну машину управління винищувальною авіацією та БМП-3.

В Благодатному і Херсоні знищено 2 склади з боєприпасами окупантів.

View full version