Фінляндія готується заборонити в'їзд для росіян з туристичними візами

Фінляндія готує власне національне рішення, щоб обмежити або повністю припинити туристичний рух з Росії. Це остання країна Євросоюзу, у якій росіяни ще можуть перетнути сухопутний кордон з ЄС за шенгенськими візами.

Про такі плани Фінляндії повідомив міністр закордонних справ країни Пекка Хаавісто, цитують місцеві видання Iltalehti та Helsingin Sanomat.

— Фінляндія не хоче бути транзитною країною навіть для шенгенських віз, виданих іншими країнами. Ми хочемо взяти цей трафік [російських туристів] під контроль, — сказав Пекка Хаавісто.

За його словами, через Фінляндію досі залишається великий туристичний потік росіян з шенгенськими візами інших країн.

— Побоювання полягає в тому, що ми залишимося єдиною прикордонною країною, через яку можна приїхати з росії до Європи за шенгенськими візами, виданими іншими країнами, — заявив очільник МЗС Фінляндії.

Раніше Фінляндія вже суттєво обмежувала кількість туристичних віз, які видає сама. З початку вересня Фінляндія приймає лише близько сотні туристичних заявок на візу в Росію на день замість тисячі, як було раніше.

Однак, за словами Пекки Хаавісто, мета полягає в подальшому «радикальному» зниженні кількості туристів. Міністр наголосив, що немає моральних підстав, щоб дозволяти росіянам поїздки у відпустку до Фінляндії чи інших країн ЄС у звичайному режимі.

Після припинення авіасполучення зі столицями європейських держав Литва, Латвія, Естонія, Фінляндія та Польща є основним маршрутом росіян і білорусів до Європи.

Нагадаємо, Литва, Латвія, Естонія та Польща вже закрили свій кордон на в’їзд для росіян із шенгенськими візами з 19 вересня. Однак виняток робили для росіян, які їхали відвідати рідних чи з інших гуманітарних причин.

Нагадаємо, що віднині громадянам Росії заборонено вʼїжджати до Латвії, Литви, Естонії і Польщі з туристичними шенгенськими візами, які були видані у будь-яких країнах Євросоюзу. Вони можуть перетнути сухопутний кордон з ЄС тільки у Фінляндії.

View full version