222-й день війни: тероборонівці звільнили кілька сіл на півдні

Фото для ілюстрації/Генштаб

3 жовтня триває 222-а доба від початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну.

Протягом на Південнобузькому напрямку обстрілів зазнали райони понад 45 населених пунктів вздовж лінії зіткнення, повідомили у Генштабі.

Разом з тим, ЗСУ звільнили Миролюбівку та Архангельске на Херсонщині, повідомив президент Володимир Зеленський.

Визволили населені пункти тероборонівці з Кривого Рогу.

Онлайн-репортаж

Оновлюється



22:36 За дорученням Президента України Андрій Єрмак вручив орден «Золота Зірка» командиру батальйону миколаївської 36-ї бригади морської піхоти Сергію Волинському, якому присвоєно звання Героя України. Керівник Офісу Глави держави наголосив, що захисники «Азовсталі» врятували багато життів на тих територіях, куди не дійшов ворог. 

— Ви виграли час, і цей час не було змарновано. І тепер ми повертаємо наші території й наших людей. Україна буде вільною та соборною, – зазначив він.

Під час зустрічі відбувся відеодзвінок Президента України Володимира Зеленського. 

Глава держави привітав військовослужбовців і подякував їм за виконання важливого бойового завдання з оборони Маріуполя.

— Ми всі пишаємося вами. І я надзвичайно щасливий, що з вами – рідні, і дуже щасливий, що ви в нас такі є. Ви не просто герої, ви – живі герої, і це дуже важливо. Я дякую кожному з вас. І ми зробимо все, щоб забрати ваших побратимів, які зараз у полоні. Пишаюся, що ми живемо в одній країні, за неї разом боремось і точно переможемо. Слава Україні!, – сказав Глава держави.

21:40 Командири полку «Азов» і командири з 36-ої бригади морської піхоти, звільнені в результаті найбільшого обміну, змогли зустрітитися зі своїми сім'ями у Туреччині.

Про це написала дружина президента України Олена Зеленська у Телеграмі.
 
Фото: Офіс президента
 
Фото: Офіс президента
Фото: Офіс президента

— Під час візиту до Туреччини змогла зустрітися з нашими хлопцями з «Азова». Тут вони перебувають за умовами обміну, і сьогодні керівнику Офісу Президента України Андрію Єрмаку вдалося організувати їм зустріч із родинами. Емоцій багато. Шлях до цієї миті був довгий і важкий. Нарешті вони змогли обійнятися, — зазначила перша леді.

Вона подякувала їм від «всіх людей, за яких вони воюють».

— Важливий день. Головне – що Україна бореться й боротиметься за всіх наших людей. Їх ще багато в російському полоні – чоловіків і жінок, військових і цивільних. І нам потрібен кожен і кожна. Живими, — підкреслила Олена Зеленська.

Повагу від президента Володимира Зеленського оборонцям Маріуполя висловив глава Офісу Президента Андрій Єрмак

— Ми мусимо звільнити всіх, хто залишається в російському полоні та за ґратами, усіх, хто був примусово депортований... Люди – це найцінніше, що є в України. І ми наполегливо боремося за повернення кожного нашого воїна й кожного цивільного, — нагадав він.

 

21:20 Американський винахідник, мультимільярдер Ілон Маск висунув пропозицію мирної угоди між Києвом та Москвою на умовах, що Україна капітулює по кримському питанню.

Свою позицію він виклав у Twitter.

Бізнесмен запропонував ініціативу, згідно з якою мир наступить, якщо Україна виконає список пунктів.

— Мир між Україною та Росією:

 Повторні вибори в анексованих регіонах під наглядом ООН. Росія йде, якщо на те буде воля народу.

— Крим формально входить до складу Росії, як це було з 1783 року (до помилки Хрущова).

 Водопостачання Криму забезпечено,  написав іноватор.

За його словами, Україна також має стати позаблоковою державою. Маск додав, що «конфлікт може стати ядерним».

На публічну позицію Ілона вже відреагувала українські влада та дипломатія. Зокрема, Михайло Подоляк описав інший варіант.

— Україна звільняє свої території. Включно з анексованим Кримом. Росія проходить демілітаризацію та обов’язкову денуклеаризацію та більше не може загрожувати іншим. Воєнні злочинці піддаються міжнародному трибуналу, — перерахував свої пункти радник керівника Офісу президента.

21:00 Київ пропонує США передати ЗСУ ракети ATACMS за чіткої умови, що Україна буде узгоджувати цілі з американськими представниками.

Про це написав канал CNN.

Держслужбовці США підтвердили, що з боку України надійшла ініціатива інформувати США на постійній основі про список російських цілей для ракет ATACMS.

Такий інструмент дозволить адміністрації Байдена блокувати для України цілі, удар по яким Вашингтон вважає небезпечним. У такому випадку надання далекобійних ракет гарантованно не призведе до ударів по території РФ.

Координатор стратегічної комунікації Ради з нацбезпеки США Джон Кірбі, коментуючи цю інформацію, зауважив, що американська влада перебуває на «постійному зв'язку» з українськими колегами.

20:40 З'являється все більше свідків російських військових злочинів, скоєнних поблизу Снігурівки в Миколаївській області.

Одним з них у розмові з Радіо Свобода став Віталій Хижняк з села Новопетрівка, від якого до Снігурівки залишається менше 10 кілометрів.

Чоловік розповів: після захоплення села російською армією фактично усі мешканці опинился в заручниках у терористів.

— Перевертали все, шукали «нациків». Де не відчиняли, вони вибивали всі вікна, кожну хату дивилися. Потім сказали, що село захоплене, вихід за село – розстріл, пересуватися селом можна тільки з білими пов'язками на рукаві, щоб була біла пов'язка і велосипедом. На машинах чи будь-якому іншому транспорті їздити заборонено, — пригадав подробиці мешканець Миколаївщини.

За словами Віталія, виїхати з села можно було лише через окупований Крим, полишені хати росіяни грабували.

— У нас на вулиці, на краю вулиці двох сусідів розстріляли. Увечері близько 11 години почули постріли, а вранці вийшли, а вони лежать посеред двору, виходить, розстріляні. За що їх розстріляли – ніхто не знає. Приходили, всі перевіряли, бо за їхніми позиціями прилітало, і вони всіх людей перевіряли, хто здає позиції із села нашим хлопцям, бо прицільно давали їм «прикурити», — додав він.

 

20:20 Заступник голови окупаційної адміністрації Херсонської області Кирило Стремоусов запевняє, что просування ЗСУ на півдні взагалі не турбує росіян, і тому в них ніякої тривоги немає. Просить «вірити йому».

Зрадник був змушений відреагувати на українські успіхи на херсонському напрямку.

За його словами, прорив російської оборони вглиб на 12 кілометрів — «це смішно».

— 5 населених пунктів це просто смішно. Просунулися на 12 кілометрів <...> Нібито вони щось змогли, — заявив він у черговому зверненні.

Стремоусов заспокоїв інших зрадників гарантією, що «ніякого контрнаступу немає».

— Херсонщина на щільному замку <...> Вірте мені, насправді воно так і є, — проговорив на відео заступник голови окупаційної адміністрації Херсонської області.

19:58 Російські військові створюють нові штучні перешкоди для виїзду українських чоловіків з окупованих територій. Ймовірно, у Кремлі готуються, аби примусово забрати їх у свою армію.

Про це попереджає видання El Pais.

 На підконтрольній російським військам території контроль і вимоги до українських громадян для  виїзду стають все більш інтенсивнішими, особливо для тих, кого окупанти можуть планувати забрати в свою армію, — пишуть журналісти.

У El Pais додають, що у Москві мріють, щоб «українські чоловіки віком від 18 до 35 років воювали проти своїх співвітчизників».

— Усе це є причиною евакуації багатьох із тих людей, хто цими днями зумів дістатися міста Запоріжжя з окупованих територій, — підсумували у виданні.

19:35 В Україні зростає кількість учнів, які можуть навчатися за змішаною формою – наразі більше ніж 2 млн дітей мають змогу ходити до школи.

Про це на брифінгу повідомив перший заступник міністра освіти і науки Андрій Вітренко, передає УНН.

— Все більше українських дітей переходять від онлайн до змішаної форми навчання. Зараз до змішаної форми навчання долучено на 120 тисяч більше українських учнів порівняно з 1 вересня. Окремо хочу сказати, що все більше шкіл, де організовані відповідні укриття, відкривають свої двері. Також діти повертаються до України і долучаються до навчання. Зараз є можливість навчатися офлайн у більше ніж 2 мільйона українських учнів. Тобто близько 65% дітей мають можливість відвідувати заклади освіти,  повідомив Андрій Вітренко.

19:11 Країни Європейського Союзу на робочому рівні домовилися про тренувальну місію для українських військових. Планують навчити до 15 тисяч бійців.

Про це пише Spiegel.

За словами дипломатів, які брали участь у переговорах, три тисячі українських військових пройдуть спеціальну підготовку, зокрема, бойову тактику для командирів або курси для інженерів.

Проєкт матиме назву «Місія військової допомоги Європейського Союзу» або скорочено EUMAM. Очікують, що його узгодять до середини жовтня.

За інформацією Spiegel, у кулуарах виникли суперечки щодо цієї місії. Польща запропонувала розмістити біля кордону з Україною великий тренувальний табір для українців — хотіли навчати бойові групи аж до батальйону.

Водночас Німеччина не планувала розгортати центральний навчальний табір у Польщі. У Бундесвері зазначили, що його створення візьме багато часу. До того ж такий табір має бути широко захищений від можливого шпигунства з боку російських спецслужб, імовірних атак чи диверсій, адже відомо, що за навчаннями українських військових на тренувальному полігоні «Вільдфлекен» росіяни спостерігали за допомогою безпілотників.

Зрештою, компроміс знайшли. Поляки мають створити невеликий штаб за кошти ЄС. А замість центрального тренувального табору на українців чекатимуть індивідуальні курси в країнах ЄС. Німеччина вже планує власні навчальні програми. Німецька армія могла б навчати українських командирів тактиці в центрі моделювання бойових дій, а також у країні планують готувати інженерів, саперів, медиків та інших спеціалістів.

18:56 У вересні російська Вікіпедія в Україні втратила рекордну кількість переглядів, через що українська майже наздогнала її за популярністю.

Про це MediaSapiens повідомив співзасновник громадської організації «Вікімедіа Україна» Юрій Пероганич.

За його словами, частка переглядів російської Вікіпедії з території України впала до 47% (-9%) — було 113 мільйонів, стало 98 мільйонів переглядів (-15 мільйонів).

— Це рекордне падіння. Частка переглядів української виросла до 38% (+6%) — було 65 мільйонів, стало 80 мільйонів переглядів (+15 мільйонів), — зазначив він.

Юрій Пероганич додав, що розрив між російською та українською онлайн-енциклопедіями скоротився зі 48 мільйонів у вересні 2021 року до 18 мільйонів переглядів у вересні 2022 року. Таким чином, українська Вікіпедія максимально наблизилася до російської за час спостережень з грудня 2015 року.

18:29 За сім місяців 10 тисяч мешканців тимчасово окупованої Запорізької області отримали російські паспорти.

Про це повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров в ефірі загальнонаціонального телемарафону, пише Бабель.

За його словами, до окупації на цих територіях проживали 700 тисяч людей, зараз там залишаються близько 400—450 тисяч мешканців. Федоров додав, що цей паспорт не діє навіть для виїзду у тимчасово окупований Крим.

— Російські спецслужбовці на пунктах пропуску на Чонгарі просять український паспорт, тому що не вважають виданий на тимчасово окупованій території російський паспорт взагалі за документ, — розповів мер Мелітополя.

Він також зазначив, що після того як 30 вересня президент Росії Володимир Путін оголосив про анексію окупованих Запорізької, Херсонської, Донецької та Луганської областей, видача паспортів перестала бути пріоритетною метою для росіян. Тепер вони вважають, що мешканці тимчасово окупованих територій уже є громадянами РФ.

18:06 Україна отримає від ЄС €5 млн на програму з відновлення будинків, повідомляє держустанова «Фонд енергоефективності».

— За попередніми прогнозами, в середині жовтня 2022 року Фонд енергоефективності запустить пілотну грантову програму, яка передбачатиме надання ОСББ грантів на безоплатній та безповоротній основі в розмірі 100% вартості матеріалів та робіт на проведення першочергових ремонтних робіт у будинках, пошкоджених внаслідок воєнних дій. Європейський Союз дав згоду на виділення 5 млн євро на реалізацію цього пілотного проєкту, — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що програма буде реалізовуватись поки лише у чотирьох областях: Київській, Житомирській, Сумській та Чернігівській. 

17:06 За анексію українських територій проголосувало більше депутатів російської Держдуми, ніж були присутніми на засіданні, звернуло увагу «Агентство».

За «прийняття до складу Російської Федерації» самопроголошених ДНР та ЛНР проголосували 413 депутатів та 412 депутатів відповідно. За «приєднання» Запорізької області – 409, Херсонської – 411 осіб.

— При цьому, судячи з результатів попередньої реєстрації присутніх на засіданні, в залі перебувало 408 депутатів, – зазначає «Агентство».

16:51 ЗСУ закріплюються на звільнених територіях Херсонщини, повідомила речниця Оперативного командування «Південь» Наталя Гуменюк.

— Ситуація продовжує набирати обертів, ми продовжуємо бої і закріплення на тих територіях, які вже вивільнено і які ще зачищаються. Також продовжуємо роботу з місцевим населенням вздовж лінії фронту в тих населених пунктах, які потерпають від вогню ворога, – зазначила Наталя Гуменюк.

16:15 Депутати Держдуми ратифікували договори про «прийняття до складу Російської Федерації» самопроголошених «Донецької та Луганської народних республік» та окупованих Запорізької та Херсонської областей України.

Усі чотири законопроекти, внесені до парламенту президентом РФ, були ухвалені депутатами одноголосно, пише Meduza.

Договори про утворення нових суб'єктів РФ підписали 30 вересня у Кремлі Володимир Путін та голови окупованих українських територій Денис Пушилін (ДНР), Леонід Пасічник (ЛНР), Євген Балицький (Запорізька область) та Володимир Сальдо (Херсонська область).

15:20 В Україні найвища за історію спостережень підтримка вступу до НАТО, свідчать результати опитування соціологічної групи «Рейтинг».

Так, на референдумі цю ініціативу підтримали б 83%, проти — 4%, не проголосували б 9%. У червні підтримували вступ до Альянсу 76%.

14:32Над звільненою Миролюбівкою на Херсонщині підняли прапор України

14:09 Спецпризначенці ЦСО «А» СБУ знищили російський гелікоптер Ка-52 на Запорізькому напрямку.

Тактична група наших спеців перебувала на передових позиціях, контролюючи район ймовірного проходу ворожої авіації.

І після появи в зоні враження трьох гелікоптерів один із російських Ка-52 здійснив «жорстку посадку» в результаті пострілу з ПЗРК.

13:19 Сьогодні Бериславському районі Херсонщини українськи сили збили російський штурмовик Су-25, повідомляють Повітряні Сили ЗСУ.

13:18 Над звільненою Миролюбівкою на Херсонщині підняли прапор України. Про звільнення Миролюбівки напередодні повідомив президент Володимир Зеленський. Також був звільнений населений пункт Архангельське.

13:05 У Чорному морі російські загарбники збільшили кількість ракетоносіїв до п’яти, угруповання кораблів поповнилось двома підводними човнами.

«Корабельне угруповання ворожого флоту складається з 8 бойових кораблів, які маневрують, укриваючись за Кримським півостровом. Напоготові ворог тримає 3 надводних кораблі та 2 підводних човна, на борту яких 32 крилаті ракети «Калібр», - повідомив речник начальника Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук.

Він додав, що через посилення шторму в Чорному морі підвищується мінна небезпека. Зірвані з якоря снаряди можуть детонувати прямо у воді чи хвилями прибитись до берега, розповів він.

12:34 На окуповані території Миколаївської області відправили мобілізованих російських військових,  повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім в ефірі телеканалу «Апостроф TV».

Він також відзначив, що на тимчасово окупованих територіях Миколаївщини складна гуманітарна ситація.

«Там дійсно складна ситуація. Там ще якісь молоді «мобіки» приїхали, які поки не розуміють, що їм скоро в пакет, ще пороху не нюхали і щось там розповідають. Але насправді ситуація погана. Тому що холоднішає і вже не так легко переносяться ночі, тому ситуація не дуже гарна», — сказав він.

12:11 У Мелітополі окупанти намагаються примусово мобілізувати чоловіків. Як повідомив мер Мелітополя Іван Федоров, гауляйтери відкрили військкомат і до 10 жовтня намагаються зібрати 3 тисячі чоловіків для відправлення на фронт. Щоб не потрапити під мобілізацію і бути викресленим зі списків, їм пропонують привести замість себе іншу людину чи кількох.

11:54 Загроза ударів по Миколаївщині дронами-камікадзе все ще залишається, відзначив голова ОВА Віталій Кім.

«Щодо іранських «Шахідів», я знаю, що п’ять із семи наші Збройні сили збили. Але загроза залишається», — відзначив він.

Також Віталій Кім відзначив, що росіяни активно використовують безпілотники-розвідники. Їхня присутність у небі над Миколаївщиною висока.

11:21 Протягом останнього дня в Миколаєві не зафіксовано обстрілів з боку російських військ. Це 30 день без обстрілів за весь час війни, повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім в ефірі телеканалу «Апостроф TV».

— Відносно спокійно (минула доба, — прим.). Це, мабуть, 30-й день з початку війни, коли не обстрілювали обласний центр. Та й по всій лінії. У нас один поранений цивільний, було декілька прильотів, але вони не підтверджуються або були в чисте поле. Бо руйнувань за сьогодні немає і Слава Богу, — сказав він.

10:43 Інформація щодо ворожих обстрілів у Миколаївській області за минулу добу, станом на ранок 3 жовтня:

 Миколаївський район:

Вчора, 2 жовтня, орієнтовно з 14:00 ворог завдавав ударів з РСЗВ по смт Первомайське Первомайської громади. Влучання по об’єкту цивільної інфраструктури та переважно по відкритих територіям. Постраждалих немає.

Вранці, 3 жовтня, о 06:10 зафіксовані ворожі обстріли акваторії м. Очаків Очаківської громади. Постраждалих немає.

Баштанський район:

Під постійним вогнем залишаються населені пункти Березнегуватської громади. Вчора о 19:41 обстрілів зазнала станція Березнегувате. Постраждалих немає. Інформація щодо пошкоджень та руйнувань уточнюється.

Також тривають обстріли Широківської громади. Вночі, 3 жовтня, о 00:30 та 02:30 вибухи лунали біля с. Широке. Постраждалих немає. Інформація щодо руйнувань з’ясовується.

10:02 Станом на 3 жовтня з початку російського вторгнення на Миколаївщині пошкоджено частково або повністю зруйновано 11 тисяч 940 цивільних об’єктів. Протягом останньої доби було зруйновано або пошкоджено 56 таких об’єктів. Як свідчать дані Миколаївської обласної військової адміністрації, з 24 лютого по 3 жовтня пошкоджено або знищено:

  • об’єкти житлового фонду — 7707;
  • медичні заклади — 85;
  • навчальні заклади — 368;
  • заклади культури — 173;
  • об’єкти промислових підприємств — 168;
  • об’єкти життєзабезпечення: газо — 940, електро — 687, водо — 30, теплопостачання — 95;
  • інші не військові об’єкти — 1687.

09:28  Окупанти вночі завдали ударів по Запоріжжі та Дніпропетровщині. Госпіталізовано мінімум 1 особу. За словами місцевих чиновників, удари завдавалися ракетами С-300.

08:52 На тимчасово окупованих територіях продовжуються заходи з мобілізації, в ході яких окупаційні війська здійснюють подворові обходи, складають списки чоловіків призовного віку, повідомляє Оперативне командування «Південь».

На блокпостах посилено перевірку документів, виїзди з підконтрольних росіянам територій максимально ускладнені: вимагають безкінечний перелік документів, влаштовують довготривалі огляди транспортних засобів та речей, вилучають гаджети та інші коштовні предмети, гроші, змушують чекати результатів перевірки від кільканадцяти годин до 7-10 діб і часто просто розвертають автівку в зворотному напрямку.

08:05 У неділю 2 жовтня в Херсонській області сили протиповітряної оборони ЗСУ збили російський ударний гелікоптер Ка-52, повідомляє Оперативне командування «Південь».

«Нашою авіацією нанесено 7 ударів по ворогу, силами протиповітряної оборони в Бериславському районі збитий ворожий ударний гелікоптер Ка-52», — йдеться у повідомленні.

Також вчора ракетно-артилерійськими підрозділами було виконано понад 340 вогневих завдань. Знищено 40 окупантів, 2 танки та 7 одиниць іншої авто-бронетехніки.

View full version