Світовий банк: Через війну рівень бідності в Україні зріс вдесятеро

У 2022 році через війну рівень бідності в Україні зріс у десять разів.

Про це Reuters розповів регіональний директор Світового банку у Східній Європі Аруп Банерджі.

— Якщо так триватиме, перспективи будуть набагато, набагато важчими, – сказав він журналістам.

Водночас Аруп Банерджі вважає обнадійливою реакцію міжнародної спільноти на заклики Володимира Зеленського про допомогу Україні.

— Більшість країн зазначили, що вони будуть фінансово підтримувати Україну протягом наступного року, і тому це дуже позитивний результат, — сказав представник Світового банку.

За його словами, до кінця 2022 року 25% населення України житимуть у бідності, порівняно з трохи більше 2% до війни. А до кінця 2023 року ця цифра може зрости до 55%.

Банерджі також зазначив, що обрання міністра фінансів України Сергія Марченка наступним головою Ради керуючих Світового банку та Міжнародного валютного фонду свідчить про постійну підтримку українців.

Директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва заявила, що у 2022 році міжнародні партнери вже виділили Україні 35 мільярдів доларів у вигляді грантів та кредитів, але у 2023 році потреби у фінансуванні залишаться «дуже великими».

Аруп Банерджі вважає, що без підтримки партнерів Україні доведеться або друкувати більше грошей, або ще більше скорочувати соціальні витрати.

Нагадаємо, Державна служба статистики оприлюднила першу оцінку реального валового внутрішнього продукту (ВВП) України в II кварталі 2022 року — економіка впала на 37,2% порівняно з аналогічним періодом 2021 року.

View full version