236-й день війни: росіяни випустили 14 дронів-камікадзе по Миколаївщині, на Херсонщині ЗСУ ліквідували ще 50 окупантів

17 жовтня триває 236-а доба від початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну.

Вчора ввечері армія РФ атакувала Миколаївщину 14 дронами-камікадзе типу «Shahed-136», повідомили в Оперативному командуванні «Південь».

Дев’ять дронів збито силами та засобами протиповітряної оборони повітряного командування «Південь», ще по одному воїнами Територіальної оборони та Національної гвардії України.

Три дрони влучили в об’єкти промислової інфраструктури та фармацевтичний склад в обласному центрі. Попередньо, постраждалих нема.

Протягом минулої доби на Південнобузькому напрямку вогневого ураження зазнали райони понад двадцяти п’яти населених пунктів вздовж лінії зіткнення, повідомляє Генштаб.

Зокрема, Нікополь і Новокам’янка на Дніпропетровщині, Тернові Поди, Партизанське, Широке Миколаївської області та Мирне на Херсонщині.

В свою чергу, ЗСУ знищили ще 50 окупантів на півдні України, повідомили в Оперативному командуванні.

Онлайн-репортаж

Оновлюється


18:25 Оперативна інформація Генерального штабу ЗСУ:

Протягом поточної доби противник завдав 9 ракетних та 39 авіаційних ударів, здійснив близько 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. 

Ударів противника зазнали райони понад 25 населених пунктів. Серед них Київ, Запоріжжя; Козача Лопань і Стрілеча Харківської області; Красногорівка, Терни, Соледар і Мар’їнка Донецької області, Білогірка Херсонської області; а також інші населені пункти Вінницької, Дніпропетровської, Миколаївської та Сумської областей. Для ударів противник використав крилаті, авіаційні та зенітні керовані ракети. Крім того, ворог продовжує використовувати безпілотні літальні апарати іранського виробництва “Shahed -136”.

За уточненою інформацією, підтверджено результати вогневого ураження підрозділів противника. В результаті точкових ударів артилерії Сил оборони в населеному пункті Мелітополь Запорізької області поранено понад 40 окупантів. В Бердянську знищено склад боєприпасів. В населеному пункті Воскресенка – до 30 поранених загарбників, Василівка – до 25 поранених. Кількість загиблих, яку окупанти намагаються приховати, уточнюється.

В Херсоні окупанти змушені залучати підрозділи росгвардії до інженерного обладнання позицій навколо міста. Одночасно вживаються заходи щодо вивезення колаборантів та їхніх сімей на територію тимчасово окупованої території АР Крим.

Авіація Сил оборони протягом поточної доби завдала понад 11 ударів. Підтверджено ураження 10 районів зосередження озброєння та військової техніки, а також позиції зенітного ракетного комплексу противника. Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони збили 25 ворожих БпЛА “Shahed -136”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили два пункти управління, один район зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, два об’єкти ППО, 2 склади боєприпасів та інші військові цілі противника.

18:05 Миколаївщина отримала гуманітарну допомогу зі Швеції, повідомляє Гуманітарний штаб при Миколаївській ОВА.

Організації із Гетеборга «Help Ukraine Gothenburg» передала області пожежну машину, в яку помістили: обладнання для пожежників, медичні засоби, ліки та продукти харчування.

Машина вже дісталась Миколаєва і далі прямує до Коблівської громади.

17:48 Протягом ночі ЗСУ виконали близько 120 вогневих завдань, зокрема по району зосередження ворога і техніки на півдні Миколаївського району, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Втрати, які поніс ворог протягом ночі в живій силі та техніці дорозвідуються.

17:16 Радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк закликає вигнати Росію з Великої двадцятки.

— Той, хто віддає накази атакувати критичну інфраструктуру, щоб заморозити цивільних, і організовує тотальну мобілізацію, щоб засипати фронт трупами, категорично не може сидіти за одним столом з лідерами G20, — відзначив він.

16:49 Під завалами житлового будинку в Києві рятувальники виявили тіло четвертого загиблого, пошуково-рятувальні роботи тривають, під завалами можуть бути ще люди, повідомив мер міста Віталій Кличко.

— Уже четверо загиблих під завалами будинку в Шевченківському районі столиці, в який влучив російський дрон-терорист. Рятувальники виявили та дістали ще одне тіло - загиблого чоловіка. Пошуково-рятувальні роботи тривають. Під завалами можуть бути ще люди, — повідомив Віталій Кличко.

16:38 Міністр оборони України Олексій Резніков після ранкових атак дронів заявив, що Росія та Іран об'єднуються, щоб сіяти терор. Він закликав світ спільно протистояти цьому.

Про це йдеться у Twitter глави Міноборони України.

— Росія та Іран об'єднуються, щоб сіяти терор і смерть. «110», «Zolfaghar». Демократії та найсвітліші уми світу повинні об'єднатися, щоб відбити ці атаки та перемогти зло, — заявив Олексій Резніков.

16:26 На Миколаївщині розгорнуть «теплі пункти» в яких будуть роздавати воду, також у спеціальних пунктах люди зможуть зігрітися взимку.

Про це повідомив очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім під час брифінгу у «Медіацентрі Україна» 17 жовтня, пишуть «НикВести».

Він зазначив, що будуть розгорнуті різні види пунктів: для видачі води і для обігріву населення.

— Є різні пункти. Теплі пункти – де можна буде видавати воду. Також ми маємо передбачити можливість пунктів обігріву на всяк випадок. Я не буду казати поки кількість таких пунктів, тому це ще в процесі. Це план «С». Але ми так робили до війни, ми мали пункти обігріву, але їх кількість була меншою, зараз їх буде більше, щоб ми могли забезпечити людей теплом, — зазначив Віталій Кім.

16:10 Служба безпеки України викрила одного з організаторів незаконного референдуму, який закликав місцевих мешканців до участі у проведенні референдуму на тимчасово окупованій території Миколаївської області.

Про це повідомляє прес-центр СБУ.

Зазначається, що зловмисник добровільно брав участь в організації та проведенні незаконного референдуму на тимчасово окупованій території Кінбурнської коси, також зрадник фігурує у репортажі російського інформаційного видання та ворожих телеграмканалах.

15:51 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, перебуваючи у бомбосховищі після сигналу повітряної тривоги, звернувся до Ради Європейського Союзу із закликом надати Україні більше систем протиповітряної оборони, запровадити санкції проти Ірану та жорсткий дев’ятий пакет санкцій проти РФ.

Про це глава української дипломатії написав у Твіттері.

— Я, напевно, перший міністр закордонних справ, який звернувся до Ради Європейського Союзу із закордонних справ із бомбосховища через сирену повітряної тривоги. Просив більше ППО та постачання боєприпасів. Закликав ЄС запровадити санкції проти Ірану за постачання росії безпілотників. 9-й пакет санкцій ЄС проти росії має бути жорстким, — наголосив Дмитро Кулеба.

15:36 У Заводському районі Миколаєва завершують ремонт покрівлі будинку по вулиці Крилова, в який у червні влучила російська ракета.

Про це повідомив Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич. 

Він додів, що в ньому замінили обрешітку, дах перекрили шифером, наразі монтують водостічну систему.

— Російська ракета розірвалась у дворі цього будинку у червні. Тоді вибухом понівичило усі багатоповерхівки довкола. Поступово наші будівельні бригади забили пошкоджені вікна, також наразі триває ремонт покрівлі ще у трьох навколишніх будинках, – додав мер. 

15:24 Сьогодні вранці, 17 жовтня, російські окупаційні війська атакували Україну 42 дронами-камікадзе, Повітряні Сили збили більшість із них.

Про це в ефірі національного телемарафону повідомив голова МВС Денис Монастирський.

— Сьогодні зранку Україна була атакована 42 дронами, 36 із них було збито, тобто абсолютна більшість дронів, – сказав Денис Монастирський.

15:09 У Міністерстві закордонних справ Ірану заявили у понеділок, що Тегеран не передавав Росії безпілотники для використання у війні проти України.

Про це заявив офіційний представник МЗС Ірану Насер Канаані під час щотижневої пресконференції, пише Reuters.

— Опублікована новина про те, що Іран надав Росії безпілотники, має політичні амбіції і поширюється західними джерелами. Ми не надавали зброю жодній стороні воюючих країн, – сказав Насер Канаані.

14:47 Департамент житлово-комунальних послуг Миколаївської міськради визначили відповідальним за прибирання сміття, що утворилося внаслідок руйнувань після російських обстрілів.

Таке рішення прийняв виконком Миколаївської міськради 11 жовтня, пишуть «НикВести».

«Визначити департамент житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради уповноваженим органом з питання організації та координації поводження з відходами від руйнувань у розумінні вимог Порядку поводження з відходами, що утворились у зв’язку з пошкодженням (руйнуванням) будівель та споруд внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій або проведенням робіт з ліквідації їх наслідків», — йдеться у документі.

14:36 Серед руїн житлового будинку в Києві знайшли загиблими чоловіка і дружину, які очікували на дитину. 

Про це повідомив Київський міський голова Віталій Кличко.

— Під час пошуково-рятувальних робіт у житловому будинку в центрі, куди влучив російський дрон, витягнули тіла трьох загиблих мирних мешканців, — сказав Віталій Кличко.

Серед них — молода пара, чоловік і дружина, які очікували на дитину. Жінка була на шостому місяці вагітності.

14:22 Миколаївські боксерки Тетяна Кравчук та Ніна Карпенко здобули перемогу на чемпіонаті України.

Про це повідомили у відділенні Національного олімпійського комітету України у Миколаївській області.

В Рівному відбувся чемпіонат України з боксу серед чоловіків та жінок віком до 22 років.  Змагання тривали з 12-го до 16 жовтня.

14:12 Кількість загиблих унаслідок влучання дрона-камікадзе у житловий будинок у Києві зросла до трьох осіб, врятовано 19.

Про це повідомив заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко.

— Київ. Станом на зараз, кількість осіб, що загинули внаслідок нальоту дронів-камікадзе на житловий будинок, збільшилася до трьох. Врятовано 19 осіб. Роботи тривають, — зазначив він.

13:26 Укроборонпром анонсував появу нового озброєння, яке матиме здатність вражати цілі на відстані до 1000 км.

Поки детальну інформацію щодо розробок у держконцерні не повідомляють: «Дальність – 1000 км, вага бойової частини – 75 кг. Завершуємо розробку».

13:09 Російські війська 17 жовтня атакували енергетичну інфраструктуру України у трьох областях – Києві, Дніпропетровській та Сумській областях.

В «Укренерго» повідомили, що вже працюють над усуненням наслідків, при цьому не відкидають можливості введення графіків аварійних відключень. Тому важливо дотримуватися режиму економного споживання електроенергії по всій країні, особливо у вечірні години доби.

12:51 Удар росіян по фармацевтичному складу у Миколаєві не погіршить забезпечення медикаментами, відзначив голова ОВА Віталій Кім під час брифінгу у «Медіацентрі Україна».

«На теперішній час логістика вибудувана таким чином, що майже нічого не зберігається в області довго. Ні на яких великих складах. Ми так намагаємося робити. Тому цей склад був напівпорожній, транзитний. Там медикаменти перефасовувалися і роздавалися відразу на місця. Тобто там втрат майже немає», — пояснив Віталій Кім.

12:06 По Києву завдали 5 ударів дронами, пошкоджено енергетичні об'єкти та житловий будинок, - заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

11:47 У результаті атаки дронами-камікадзе, в Шевченківському районі столиці стався вибух в житловому будинку. На даний час із нього врятовані 18 людей.

Про це повідомив мер Києва Віталій Кличко.

— За попередньою інформацією, двоє мешканців залишаються під завалами. Рятувальні роботи тривають. Триває гасіння зруйнованих будівельних конструкцій та розбір завалів, — йдеться у повідомленні.

Також він повідомив, що з-під завалів будинку дістали тіло загиблої жінки. Ще одна людина знаходиться під завалами. Пошуково-рятувальні роботи тривають. Троє постраждалих госпіталізовані.

10:59 Так виглядала сьогоднішня атака одного із дронів-камікадзе на Київ.

Наслідки ударів безпілотників по одній з будівель Києва.

10:15 На Запорізькій АЕС внаслідок чергового обстрілу російськими військовими відключилася остання лінія зв'язку з енергомережею.

В Енергоатомі повідомили, що 17 жовтня російські терористи вчергове обстріляли підстанції критичної інфраструктури на підконтрольній Україні території, внаслідок чого о 03:59 відключилася остання лінія зв’язку 750 кВ ЗАЕС – Дніпровська.У перехідному процесі через короткочасне зниження напруги відключався резервний трансформатор власних потреб ЗАЕС і відбувся запуск дизель-генераторів. Крім того, відключилася лінія зв‘язку 750 кВ Південноукраїнська АЕС – Дніпровська, але без впливу на навантаження ПАЕС.

09:50 Ввечері 17 жовтня, о 22:19, після ворожої атаки дронами, загорілись два резервуари  з непереробленою олією на території підприємства в Заводському районі.

Про це повідомляє Головне управління ДСНС в Миколаївській області.

За підвищеним номером виклику працювали вогнеборці  1, 2, 3, 4, 5 ДПРЧ та чергова зміна оперативно-координаційного центру. О 00:02 пожежу локалізували та о 00:10 ліквідували на площі  тисяча квадратних метрів.

Також росіяни поцілили в будівлю виробничого цеху в Заводському районі міста. Вогнеборці 3 ДПРЧ та чергова зміна оперативно-координаційного центру Головного управління о 23:15 локалізували та о 00:15 ліквідували пожежу на площі 800 квадратних метрів. Загалом від ДСНС до гасіння залучалось 13 одиниць техніки та 63 вогнеборці.

Відео наслідків опублікував пресофіцер Миколаївської ОВА Дмитро Плетенчук.

— Вдруге російські нацисти поцілили у ємності з олією одного з провідних експортерів соняшникової олії України. 17% світового експорту цієї продукції проходило саме через цей термінал у місті Миколаїв. Ворог продовжує політику агресії проти всього світу наносячи подібні удари про цивільній інфраструктурі аграрного сектору економіки нашої країни. Минулого разу підприємство зазнало обстрілів крилатою ракетою. Цього разу — дронами-камікадзе. Окрім того, складною є ситуації поблизу підприємства, враховуючи кількість олії, яка витікає на вулицю. Вогнеборці боролися з полум’ям кілька годин, — написав він.

09:15 З 03:30 по 6:50 над Миколаївщиною збили ще 9 ворожих дронів-камікадзе, повідомляє повітряне командування «Південь».

Ще 6 безпілотників збили над Одещиною.

Загалом на південному напрямку у нічний час з 16 по 17 жовтня знищено 26 «Shahed-136».

Також ворог атакував критичну інфраструктуру на східному напрямку крилатими ракетами різних типів. Три ракети були знищені зенітними ракетними підрозділами.

08:45 Росіяни знову б'ють по об'єктах критичної інфраструктури.

Близько 5-ї ранку вони завдали ракетного удару по критичній інфраструктурі Сумщини. Є постраждалі, повідомив очільник ОВА Живицький.

На Дніпропетровщині сильна пожежа на об'єкті енергетичної інфраструктури — туди влучила російська ракета, повідомили в ОВА

08:16 Російські війська у понеділок вранці, 17 жовтня, знову атакували Київ іранськими дронами-камікадзе.

Відомо принаймні про чотири вибухи в Шевченківському районі столиці, повідомив мер Віталій Кличко.

Внаслідок атаки сталася пожежа у нежитловій будівлі. Працюють аварійні підрозділи. Пошкоджено кілька житлових будинків. На місці працюють медики.

Інформація про постраждалих уточнюється.

07:45 Силами оборони по ворогу відпрацьовано 15 авіаційних ударів та 230 вогневих завдань по районах зосередження живої сили та техніки, по опорних пунктах та засобах протиповітряної оборони.

Забезпечено втрати у кількості:

  • щонайменше 50 окупантів
  • двох танків
  • трьох крупнокаліберних гаубиць типу «Мста»
  • гармати типу «Гіацинт»
  • самохідної артустановки
  • міномета
  • зенітно-ракетного комплексу «Тор»
  • станції радіоелектронної боротьби
  • трьох одиниць авто-бронетехніки.

Пошкоджено реактивну систему залпового вогню «Град» та три одиниці інженерної і броньованої техніки. Решта результатів дорозвідується.

View full version