237-й день війни: росіяни знову обстріляли Миколаїв, ЗСУ вдарили по їхній ППО на Херсонщині

18 жовтня триває 237-а доба від початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну.

Вночі армія РФ завдала ракетних ударів по Миколаєву. Внаслідок нічного обстрілу сталося руйнування двоповерхового житлового будинку, повідомили в ДСНС.

Станом на ранок тривають пошуково-рятувальні роботи.

Протягом минулої доби на Південнобузькому напрямку окупанти обстрілювали військову та цивільну інфраструктуру, повідомляє Генштаб.

Вогневого ураження зазнали райони понад 20 населених пунктів вздовж лінії зіткнення. Для ведення повітряної розвідки противник  здійснив понад 30 вильотів БпЛА.

Онлайн-репортаж

Оновлюється


23:25 Хочуть заселити військовими і зрадниками: мер Мелітополя пояснив «евакуацію» з Херсона

Російські окупанти готують примусову депортацію Херсона, тому що хочуть заселити місто лояльними до Росії жителями. Таку думку висловив мер Мелітополя Іван Федоров.

— Новий прояв геноциду на окупованих територіях. Рашисти готують примусову депортацію цілого міста. Українців в окупації вбивають, катують, морять нелюдськими умовами життя, а тепер іще і позбавляють дому, – зазначив Федоров.

На його думку, окупанти хочуть заселити місто військовими і зрадниками, щоб Херсон перетворився на форпост «руського міра» на півдні України.

— Великі плани в окупантів і на Мелітополь. Але вони вже прорахувалися. Бо і  Херсон, і Мелітополь, і всі міста і містечка на тимчасово окупованій – це Україна. Вороги впевняться в цьому дуже скоро, – підсумував він.

23:15 «Якесь обманулово», - Кім про заяви окупантів щодо відходу з Херсону.

— Усі ці заяви окупантів, що вони будуть відходити та приймати складні рішення - якесь обманулово, якщо чесно. Думаю, собака не там зарита, - написав голова Миколаївської ОВА, коментуючи заяви гауляйтера Сальдо та командувача росармією Суровікіна.

22:24 Новий командувач російською армією в Україні Сергій Суровікін не виключає ухвалення «непростих рішень» щодо майбутнього приходуЗбройних Сил України в окупований Херсон.

Про це Сергій Суровікін сказав у розмові з журналістами у вівторок, 18 жовтня, передає російський Інтерфакс.

— Подальші дії щодо Херсона залежатимуть від військово-тактичної ситуації, яка складається, вона непроста, не виключається ухвалення непростих рішень, - сказав він.

Також Суровікін заявив про нібито підготовку ракетного удару ЗСУ по Херсону і по греблі Каховської ГЕС, і що нібито через це з міста будуть «евакуювати» населення.

— Ми будемо виходити з необхідності максимального збереження життя мирного населення і наших військовослужбовців, - сказав Сергій Суровікін.

Суровікін зізнався, що обстановка складається напружена - українська армія прориває його оборону.

22:19 У низці областей оголошено повітряну тривогу!

21:46 Росіяни, які незаконно усиновили українських дітей, обов'язково будуть покарані, — міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Представник Міжнародного кримінального суду повідомила, що їхня команда вже отримала від правоохоронних органів України доступ до матеріалів кримінальних справ і займається систематизацією даних про такі випадки.

— Ми вже маємо прізвища тих росіян, які це роблять. Вони будуть нести за це відповідальність!, – наголосила Верещук.

21:11 Країни ЄС шукають консенсус щодо того, як впоратися з енергокризою, — Reuters.

Хорватія та Литва виступають за оптове обмеження ціни на газ, Словенія – за обмеження тільки на скраплений газ, тоді як Фінляндія та Словаччина не погоджуються на прямі субсидії, інформує видання.

«Замість того, щоб субсидувати окремі домогосподарства, ми повинні збільшувати інвестиції в зелену енергетику», — сказала міністр у справах Європи та управління власністю Фінляндії Тютті Туппурайнен. Вона додала, що це також обмежить залежність Європи від постачальників енергії, таких як Росія.

20:47 Викрадених активістів з Мелітополя та Херсона утримують у тимчасово окупованому Криму в нелюдських умовах, — постійна представниця Президента України в АР Крим Таміла Ташева.

Особливу ненависть окупантів викликають проукраїнські активісти та колишні військовослужбовці ЗСУ. Їх вивозять до Криму, який слугує для російських загарбників тиловою базою, - повідомила Ташева.

19:40 19 жовтня Миколаївська обласна станція переливания крові запрошує донорів з групами 

I(+), II(+), I(-), II(-), III(-) та IV(-).

Вони наразі є найбільш потрібними, але донорів з іншими групами та резусами там теж обов'язково приймуть. 

пров. Радіо, 2. 

з 8:00 до 13:00

З собою мати паспорт.

19:33 Порятунку «Мрії» перешкоджали окремі працівники підприємства «Антонов», повідомляє СБУ.

Агенти Служби безпеки встановлюють обставини і причини, чому керівництво держпідприємства не вжило усіх необхідних заходів для збереження АН-225 «Мрія».

Розслідування встановило, що службові особи, незважаючи на застереження держорганів, не вжили належних заходів до збереження літака – окремі працівники підприємства тривалий час перешкоджали Силам оборони в організації протиповітряної та наземної охорони літовища, що призвело до знищення АН-225 та ще кількох літаків.

Водночас під час встановлення осіб, винних у підривній діяльності проти України, виявлено й факти незаконного переправлення за кордон українців призовного віку під виглядом фахівців-авіабудівельників.

18:02 Буданов прогнозує «значущі перемоги» до кінця року: «Це може бути Херсон»

Начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов вважає, що до кінця року українські захисники просунуться значно вперед: «До кінця року ми ще просунемось вперед значно, це будуть значущі перемоги, ви скоро це побачите...Я сподіваюся, що це може бути Херсон. У кінці весни це все має закінчитись. До літа все має завершитися. Для початку – вийдемо на кордони 1991 року».

17:37 Відремонтовано ділянку траси М-14 «Одеса - Мелітополь – Новоазовськ», що з'єднує Одеську та Миколаївську область.

Повідомляється, що роботи з аварійного ремонту виконувалися за рахунок коштів з експлуатаційного утримання, повідомляє Служба автомобільних доріг Одеської області.

17:07 Сьогодні, 18 жовтня, Україна офіційно звернеться до Ізраїлю з проханням невідкладно надати системи протиповітряної оборони.

Про це під час брифінгу заявив міністра закордонних справ Дмитро Кулеба.

— Сьогодні Україна надішле офіційну ноту уряду Ізраїлю з проханням невідкладно надати Україні системи ППО та розпочати якісну співпрацю щодо отримання Україною відповідних технологій, — зазначив Дмитро Кулеба.

16:49 Верховна Рада у першому читанні схвалила законопроєкт №7606, у якому пропонують ввести обов'язкові іспити для іноземців при отриманні громадянства України.

Законопроєкт підтримали 309 нардепів, його очікує подальший розгляд у другому читанні, повідомляється на сайті ВРУ.

У документі пропонують перевіряти знання людей, які збираються отримати громадянство, іспитами з основ Конституції та історії України, а також з української мови.

16:39 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вносить на розгляд Президента Володимира Зеленського пропозицію про розірвання дипломатичних відносин з Іраном.

Про це він заявив на брифінгу для українських ЗМІ, повідомляє Укрінформ.

— З урахуванням численних руйнувань, завданих іранськими дронами цивільній інфраструктурі України, смертей та страждань, завданих нашому народу, а також у звʼязку з появою повідомлень про можливе продовження постачань Іраном зброї росії, я вношу на розгляд Президента України пропозицію про розірвання дипломатичних відносин з Іраном, — сказав Дмитро Кулеба.

16:26 Кількість систем ППО, які нам постачаються, замала для того, щоб повністю зняти ракетну загрозу. Крім того, росія активно використовує іранські дрони, яких замовила кілька партій.

Про це в інтерв'ю «Обозревателю» сказав керівник головного управління розвідки МО генерал-майор Кирило Буданов.

— Системи ППО, які нам постачаються, їх кількість абсолютно замала для того, щоб повністю зняти ракетну загрозу. Проте наша вітчизняна оборонна промисловість працює над вирішенням цього питання. Крім того, ми шукаємо, де можна купити будь-які системи ППО у світі… і щось нам постачається, — сказав Кирило Буданов.

16:10 В деокупованому місті Лиман Донецької области поліція виявила тіла чотирьох дітей у масовому захороненні на кладовищі. Ще одного хлопчика мама поховала у власному дворі.

Попередньо встановлено, що всі загинули від осколкових поранень внаслідок російських обстрілів, повідомляється на сайті Нацполіції.

— Поліцейські дістали зі стихійних могил дівчаток, 2021, 2019 та 2008 років народження, та хлопчиків, народжених в 2011 та 2012 роках. Двоє найменших дівчат є сестричками. Після судово-медичної експертизи дітей перепоховають, — йдеться у повідомленні.

15:50 Мережа ресторанів McDonald's розпочала поступове відновлення роботи в інших містах Україні, окрім столиці. Так, із 18 жовтня декілька закладів відкриті для відвідувачів у Львові та неподалік від нього.

Про це компанія повідомила у Twitter.

— Нарешті цей вид на оперний у Львові, — написали в McDonald's.

Відкриті ресторани за адресами:

  • проспект Шевченка, 7;
  • проспект Чорновола, 12;
  • проспект Свободи, 35.

15:37 В Україну вдалося повернути вже 98 дітей, яких росіяни примусово вивезли.

Про це повідомила віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук в інтерв'ю каналу  «Ми – Україна».

— Ми повернули вже 98 діток. Ми щодня намагаємось це робити, це стає дедалі важче, але я все одно закликаю звертатись - у нас є портал "Діти війни", гаряча лінія, ми будемо всіляко намагатися допомогти повернути дітей. Нам головне інформація, щоб ми знали, де в Росії, де на непідконтрольній території знаходяться діти, — сказала Ірина Верещук.

15:22 Україна отримала від Європейського Союзу черговий транш макрофінансової допомоги у розмірі 2 млрд євро.

Про це Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив у Телеграмі.

— 2 млрд євро макрофінансової допомоги надійшли до України від ЄС. Сьогодні наша держава отримала від Євросоюзу черговий транш, спрямований на підтримку економічної стабільності України. Додатковий фінансовий ресурс допоможе покрити нагальні бюджетні видатки, зокрема у соціальній і гуманітарній сферах, — зазначив Денис Шмигаль.

15:09 Внаслідок російських обстрілів з 10 жовтня постраждали 30% електростанцій України. Українців закликають готуватися до можливих віялових відключень електроенергії.

Про це заявили президент Володимир Зеленський у Twitter та заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко в ефірі телемарафону, пише hromadske.

— Ще один вид російських терористичних атак: цілитися в українську енергетику та критичну інфраструктура. З 10 жовтня 30% українських електростанцій було зруйновано, що спричинило масові відключення світла по всій країні. Для переговорів з режимом путіна не залишилося місця, — написав президент.

14:56 За процесуального керівництва Миколаївської обласної прокуратури здійснюється досудове розслідування у кримінальних провадженнях за фактом порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України).

Про це повідомляє Миколаївська обласна прокуратура.

За даними слідства, 18 жовтня 2022 року, близько 1:30, військовослужбовці країни-агресора, нехтуючи нормами міжнародного гуманітарного права, здійснили масований ракетний обстріл центра міста Миколаєва.

14:39 У вівторок, 18 жовтня, парламент Естонії оголосила Росію державою-спонсором тероризму. Таким чином, місцевий уряд засудив спробу Росії анексувати захоплені території України.

Про це повідомляє ERR.

Як пише видання, «за» проголосувало 88 депутатів. Голосів «проти» чи «утримався» не було.

Відповідно до схваленого проекту резолюції, Рійгікогу (парламент Естонії, — прим.) різко засуджує військові дії Російської Федерації проти України та незаконну анексію захопленої в ході агресії території. Парламент підтверджує, що Естонія ніколи не визнає порушення територіальної цілісності України внаслідок агресії та проведення сфальшованих референдумів.

14:24 РФ системно намагається знищити об'єкти інфраструктури в Україні, тому що хоче створити у Європі зону холоду, голоду, варварства.

Про це повідомив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк у Twitter.

За його словами, Росія, яка століттями сидить у злиднях та руїнах, ненавидить сучасну людську цивілізацію.

— Тому вона хоче створити у Європі зону холоду, голоду, варварства. І тому системно намагається знищити об'єкти інфраструктури в Україні, атакуючи міста та мирних громадян, — написав він.

14:12 Дві теплові електростанції (ТЕС) енергохолдингу «ДТЕК» зазнали суттєвих пошкоджень внаслідок російських обстрілів.

Про це повідомив виконавчий директор Дмитро Сахарук у телемарафоні у вівторок.

— На жаль, сьогодні ворог потрапив у два об'єкти нашої компанії – це дві теплоелектростанції. На жаль, є семеро постраждалих працівників, один загинув, — сказав він.

13:55 Верховна Рада ухвалила проєкт постанови щодо визнання Чеченської Республіки Ічкерія тимчасово окупованою Російською Федерацією і засудження вчинення геноциду чеченського народу.

За відповідний проєкт постанови проголосували 287 народних обранців, повідомляє «Главком».

Як зазначається у заяві, Верховна Рада бере до уваги проголошення 25 листопада 1990 року Загальнонаціональним з’їздом чеченського народу декларації про державний суверенітет Чеченії (Нохчийчоь), на основі реалізації чеченським народом свого права на самовизначення, закріпленого у Статуті ООН, а також проголошення Чеченською Республікою Ічкерія незалежності після розпаду СРСР 12 березня 1992 року.

13:40 Вдень 18 жовтня з-під завалів зруйнованого будинку в Шевченківському районі Києві дістали тіло 5-ї жертви удару ворожого дрона, який стався напередодні.

Про це повідомив мер столиці Віталій Кличко.

«З-під завалів будинку в центрі столиці, в який вчора вранці влучив російський дрон-камікадзе, дістали тіло ще однієї загиблої мешканки — літньої жінки. Це вже п’ята жертва варварської атаки Росії на столицю 17 жовтня», — написав він.

13:26 У Білорусь прилетіли три російські винищувачі Міг-31К, які можуть нести гіперзвукові ракети «Кинжал».

 Про це повідомляє моніторингова група «Беларускі гаюн».

Зазначається, що 16 жовтня в небі над Мінськом було помічено три надзвукові винищувачі-перехоплювачі Міг-31, які приземлилися на аеродром у Мачулищах.

Моніторингова група встановила, що це не стандартні МІГ-31, а спеціальна модифікація МІГ-31К. Саме ці винищувачі можуть нести на собі гіперзвукові аеробалістичні ракети Х-47М2 «Кинжал» і здатні запускати їх на відстані 2000 км.

13:17 З 10 жовтня в Україні зруйновано 30% електростанцій, повідомив президент Володимир Зеленський.

— Це призвело до масових відключень електроенергії по всій країні. Простору для переговорів з путінським режимом не залишилося, – сказав він.

12:51 У Миколаївській області станом на 18 жовтня внаслідок обстрілів російськими військами без електро- та водопостачання залишаються 90 населених пунктів, з них — два частково, у Миколаївському та Баштанському районах. Про це повідомляють у Миколаївській обласній військовій адміністрації.

За інформацією ОВА, робота з відновлення електропостачання у цих населених пунктах триває. Окрім цього, ще у 5 тисяч 611 споживачів по області немає газу.

Загалом від початку повномасштабної війни окупаційні війська пошкодили та знищили 714 об’єктів електропостачання та 30 об’єктів водопостачання на території Миколаївщини.

11:28 Фото наслідків ракетного удару по квітковому ринку в центрі Миколаєва.

11:55 Після ударів по Дніпру без електрики залишилися окремі райони міста, Синельникове та Васильківки, повідомив губернатор Резніченко. Знеструмлено одну з насосних станцій «Дніпроводканалу».

11:25 18 жовтня, близько 9:20, на Херсонщині збили російський СУ-25, повідомляє повітряне командування «Південь».

10:55 Після ударів по Дніпру без електрики залишилися окремі райони міста, Синельникове та Васильківки, повідомив губернатор Резніченко. Знеструмлено одну з насосних станцій «Дніпроводканалу».

У Житомирі після влучання в об’єкт критичної інфраструктури відсутні світло та вода.

«Ранок почався з прильотів по Житомиру. Зараз у місті немає світла та води. Лікарні - на резервному живленні», - повідомив мер міста Сергій Сухомлин.

10:24 Зеленський прокоментував нічні удари по Миколаєву.

«Україна під обстрілами окупантів. Вони продовжують робити те, що вміють найкраще, — тероризувати і вбивати мирних людей. У Миколаєві ракетами C-300 ворог зруйнував житловий будинок. Загинула людина. Також був удар по квітковому ринку, каштановому скверу. Цікаво, з чим на цих абсолютно мирних об’єктах боролися російські терористи?  Держава-терорист нічого не змінить для себе ось отакими діями. Лише підтвердить свою руйнівну і вбивчу суть, за що неодмінно відповідатиме», — написав він.

09:58 В результаті нічних обстрілів по території Ольшанської громади На Миколаївщині пошкоджено критичну інфраструктуру. Про це повідомили у Миколаївській ОВА.

Обстріл Ольшанської громади зафіксовано сьогодні вночі, 18 жовтня. Постраждалих немає.

Також за інформацією ОК «Південь», вночі з важкої артилерії було обстріляно Куцурубську громаду вздовж узбережжя. Без жертв.

Вчора, 17 жовтня, орієнтовно о 09:42, 11:03 та 18:23 обстрілів зазнали села, що знаходяться на лінії розмежування Березнегуватської громади. Постраждалих немає. Інформація щодо пошкоджень уточнюється.

Крім того, 17 жовтня під обстріл потрапив населений пункт Широківської громади. З 15:30 до 16:30 зафіксовано влучання по сільгосппідприємству. Також вчора, 17 жовтня, о 21:00 та сьогодні, 18 жовтня, орієнтовно о 00:30 обстрілів зазнав ще один населений пункт громади. Внаслідок чого пошкоджень зазнали чотири житлові будинки, будинок культури та дитячий майданчик. Постраждалих немає.

Раніше повідомлялося, що вночі 18 жовтня сили протиповітряної оборони знищили п’ять іранських дронів-камікадзе у Миколаївській області.

09:33 Росіяни атакували Харків, Житомир та Дніпро — знову б’ють по об’єктах енергетики. Вранці 18 жовтня у Дніпрі пролунало кілька вибухів. Над містом здійнявся стовп диму, повідомляють місцеві Telegram-канали.

Спочатку у передмісті Дніпра було чути звуки роботи ППО. Потім у місті пролунав потужний вибух.

Зафіксовано два влучання в об‘єкт енергетичної інфраструктури, пошкодження серйозні, повідомив заступник голови ОП Кирило Тимошенко.

Також вибухи пролунали у Житомирі. Російські окупанти атакували один із об’єктів енергозабезпечення міста, написав Кирило Тимошенко.

«Житомир. Попередньо 2 прильоти в об‘єкт енергозабезпечення. Працює ДСНС», — написав він.

Росіяни атакували і Харків. Жителів міста просять не залишати укриттів до завершення сигналу тривоги.

«Увага, жителі Харкова та району: російські окупанти завдають ударів. Перебувайте в укриттях!» — закликав голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Як розповів мер Харкова Ігор Терехов, за 5 хвилин у місті сталися дві серії вибухів.

«За попередньою інформацією, під ударом район одного з промислових підприємств міста», — уточнив в Telegram він.

У місті у зв’язку із обстрілами тимчасово призупиняється рух потягів лініями метрополітену. Також громадяни можуть використовувати станції у якості укриття.

08:40 Над Миколаївською областю за ніч знищили п’ять дронів-камікадзе, повідомляє Повітряне командування «Південь» у Facebook.

Чотири дрони збиті силами та засобами протиповітряної оборони Повітряного командування «Південь».

Ще один дрон збили воїни Сил територіальної оборони.

07:50 Під завалами знайдено тіло чоловіка, рятувальні роботи продовжуються, повідомив голова ОВА Віталій Кім.

07:22 Українськими авіаторами нанесено 11 авіаударів по скупченню особового складу та озброєння противника, а також по позиціях його протиповітряної оборони, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Ракетно-артилерійськими підрозділами виконано понад 250 вогневих завдань.

Отримано підтвердження про втрати ворога у кількості:

  • 22 окупантів
  • 4 танків
  • 2 мінометів
  • самохідної крупнокаліберної гаубиці «Акація»
  • зенітно-ракетного комплексу «Тор-М2»
  • 3 одиниць авто-бронетехніки.

Крім того знищено 2 склади боєприпасів в Бериславському районі. Пошкоджено ще один танк, самохідну гаубицю «Мста-С» та РСЗВ «Град», 4 одиниці авто-бронетехніки.

View full version