У «Миколаївобленерго» пояснили, чому не можуть завчасно попередити про відключення світла

В акціонерному товаристві «Миколаївобленерго» пояснили, чому не можуть завчасно попередити мешканців області про відключення електроенергії.

Це пов’язано з тим, що рішення про відключення приймаються оператором системи у разі аварійного дефіциту потужності, відзначили у «Миколаївобленерго».

«На жаль, нищівні удари, що завдав ворог об’єднаній енергосистемі України, призвели до аварійної ситуації — повсякчас дефіцит потужності загрожує колапсом всієї мережі. АТ «Миколаївобленерго» тримає руку на пульсі — робимо все можливе, аби стабілізувати ситуацію в межах Миколаївської області. Стабілізаційні відключення електропостачання спричиняють незручності, та якщо їх не застосовувати, жителі можуть взагалі лишитися без електроенергії на невизначений строк. Враховуючи, що стабілізаційні відключення необхідно проводити максимально оперативно, протягом 15 хвилин від отримання розпорядження, наразі немає можливості наперед повідомляти про знеструмлення тієї чи іншої групи споживачів», — йдеться у повідомленні.

Таким чином, у разі, якщо в системі виникає аварійний дефіцит потужності, рішення про відключення приймається диспетчером оператору системи передачі (ОСП) або диспетчером Регіонального диспетчерського центру.

Після цього диспетчер АТ «Миколаївобленерго» починає відключати споживачів в області. Ця процедура має займати до 15 хвилин.

Тривалість перерви в електропостачанні погоджується з місцевими органами виконавчою влади, якщо відключення триватиме більше 2 годин.

При цьому, у разі значного дефіциту потужності та загрози розвалу енергосистеми відключення можуть бути багаторазовими та з незначними перервами.

Коли ж систему вдається збалансувати та зменшити навантаження на мережі, диспетчер РДЦ дозволяє «Миколаївобленерго» поновити електропостачання.

«Тим не менш, ми розуміємо, наскільки важлива людям ця інформація для планування свого часу. Просимо поставитися до ситуації з розумінням та набратися терпіння. Ми з вами на одному боці, всі працюємо на Перемогу, всі прагнемо кращого», — додали на миколаївському підприємстві.

Раніше стало відомо, що термінів відновлення нормального електропостачання поки немає, енергетики працюють, щоб подолати наслідки ударів окупантів по енергосистемі України.

НЕК «Укренерго» надала обленерго розпорядження обмежити електропостачання різних категорій споживачів у всіх регіонах України.

Нагадаємо, Миколаївщина наразі споживає у 2,5 рази менше електроенергії, ніж до повномасштабної війни з Росією.

View full version