Війна, 251-й день: армія РФ обстріляла Миколаїв, ЗСУ вдарили по скупченню окупантів під Снігурівкою

Наслідки обстрілу Миколаєва. Фото: Аркадій Дабяган/Facebook

1 листопада триває 251-а доба від початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну.

Близько опівночі 1 листопада російські війська обстріляли Миколаїв з систем С-300. Влучання зафіксовані у центрі міста по житлових кварталах. Після обстрілу в одній з локацій сталася пожежа.

Інформація про постраждалих уточнюється, але наразі відомо мінімум про одну згиблу жінку. На місці продовжують працювати рятувальники, медики та волонтери.

В свою чергу авіація ЗСУ атакувала скупчення особового складу окупантів на опорному пункті противника в районі Снігурівки на Миколаївщині, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Артилеристи та ракетники Сил оборони, протягом дня завдавали ударів по позиціях ворога та районах зосередження ворожих сил. Виконано близько 180 вогневих завдань. Вороже військо зменшилось на 21 окупанта.

Демілітарізовано одну військову автівку та міномет.

Також надвечір 31 жовтня силами протиповітряної оборони у небі над Бериславським районом Херсонщини знищено 2 ворожих ударних гелікоптера Ка-52 «Алігатор».

Решта втрат ворога дорозвідуються.

Онлайн-репортаж

Оновлюється


23:03 Зеленський говорив з єврокомісаром з питань енергетики про допомогу для Миколаєва

— Сьогодні відбувся візит у Київ єврокомісара з питань енергетики Кадрі Сімсон. Свого часу вона дуже допомогла нам у процесі приєднання України до загальноєвропейської енергомережі. Це те, що значно посилило Україну. І зараз ми почули від пані єврокомісара необхідні сигнали підтримки. Обговорили ініціативу створення такого формату, який, як військовий «Рамштайн», зможе працювати заради нашої спільної безпеки, але саме концентровано в енергетичній площині. Щось на кшталт «енергетичного Рамштайну» – кошти, технічна підтримка, трансформатори, генератори, енергоносії – це те, що життєво необхідно для нашого захисту.

Обговорили допомогу конкретним містам та громадам. Таким як Миколаїв, Нікополь, Харків та інші, які зазнають постійного російського терору. Буквально щодня і щоночі. За підсумками візиту маємо багато домовленостей, - сказав президент у своєму відеозверненні.

22:00 Євросоюз готовий виділити Україні 25,5 млн євро на підтримку енергосистеми та надасть енергообладнання на мільйони євро, - повідомила комісар Європейського Союзу з питань енергетики Кадрі Сімсон.

21:46 Шлях до досягнення миру в Україні лежить через "вигнання Росії" з української території, сказала прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас на пресконференції.

За її словами, Росія намагається використати всі можливі засоби, щоб отримати паузу для перегрупування військ та продовження наступу, а також "розраховує на те, що ми втомимося чи злякаємося".

21:30 Російські солдати розмістили свої системи радіоелектронної боротьби на даху одного з енергоблоків Запорізької атомної електростанції, повідомили УНН у прес-службі ГУР МО України.

Також зазначають, що росіяни мають намір анулювати пропуски українського зразка та змушують українських співробітників станції підписувати контракт із "Росатомом".

У ГУР додають, що до Енергодару прибули "кадировці", вони здійснюють патрулювання.

20:50 Українцям необхідно вже зараз розпочинати підготовку до складної зими та запастися необхідними речами, – заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

"Держава готується та запасається додатковим обладнанням, і українці повинні готуватися до складної зими та мати запаси всього необхідного", - зазначив прем'єр.

За його словами, Україна продовжує домовлятися із союзниками про збільшення постачання обладнання для відновлення інфраструктури, а також мобільних джерел живлення та обігріву.

19:50 Кілька десятків українських військовослужбовців ППО проходять навчання у Німеччині з використання передових національних зенітно-ракетних комплексів, відомих як NASAMS, - The New York Times.

Як повідомляє видання, норвезькі інструктори працювали із менш ніж 100 українськими військовослужбовцями за останні кілька тижнів на американській навчальній базі в Німеччині.

19:19 До початку листопада планується відправка з Ірану до РФ партії понад 200 бойових дронів Shahed-136, Mohajer-6 та Arash-2, - ГУР МОУ.

За інформацією української розвідки, постачання БПЛА здійснюватиметься Каспійським морем до порту Астрахань. Дрони надходитимуть у розібраному стані. Надалі на території РФ їх зберуть, перефарбують і завдадуть російського маркування, зокрема Герань-2.

18:25 40% об'єктів української енергетики пошкоджено ударами, зруйновано ТЕС, ТЕЦ та ГЕС. Про це президент Володимир Зеленський розповів комісару Європейського Союзу з енергетики Кадрі Сімсон, котра сьогодні з візитом у Києві.

Глава України закликав створити платформу для підтримки української економіки, зокрема енергетичної сфери, за прикладом Контактної групи у форматі «Рамштайн».

16:01 Російські окупанти грабують художній музей імені Шовкуненка у Херсоні – вивозять експонати вантажівками, повідомляє місцеве видання МОСТ, публікуючи відповідні фото.

15:32 «Укрпошта» розпочала голосування за найкращий ескіз різдвяної поштової марки.

До фіналу вийшли п’ять робіт: «Дитячі мрії», «Колядники й український воїн», «Щастя — це бути разом», «Роз’єднані війною» і «Під захистом Святого Миколая».

15:02 Житель Вознесенщини підтримував збройну агресію РФ против України, повідомляє поліція Миколаївської області.  

На своїй сторінці в одній із заборонених соцмереж він поширював дописи на підтримку дій російських окупантів. Правоохоронці вилучили у нього мобільний телефон із доказами злочинної  діяльності.  

Тепер йому загрожує до п’яти років ув’язнення.

14:16 У Миколаєві внаслідок нічних обстрілів пошкоджено більше 10 житлових будинків Про це розповів мер міста Олександр Сєнкевич.

У будинках загалом вибито близько 200 вікон. Два з них - частково зруйновані. У 7 будинках пошкоджений дах.  Частково зруйновані і будівлі двох навчальних закладів.

—Із самого ранку на місцях обстрілів працюють наші комунальники. Бригади КП «ЕЛУ автодоріг» та «Миколаївські парки» розчищають проїжджу частину, тротуари та зелені зони від уламків та сміття, - зазначив він.

14:03 Український безпілотник «нормально полетить» вже до кінця цього року. Перші випробування «важкої машини» з 75 кг бойового заряду вже успішно проведені.

 «Наша важка машина нашої розробки – це не єдина наша машина (БПЛА). Це машина, про яку ми вже сказали. Ми сказали «А» про неї, а саме: тисячі кілометрів та 75 кг бойового навантаження… Така машина нормально полетіть до кінця цього року, –повідомив менеджер «Укроборонпром» Олег Болдирєв.

13:34 Завдяки американській гаубиці М777 підрозділ на півдні за півтора місяці знищив 200 ворожих цілей.

За одну хвилину вона здатна робити пʼять пострілів, а дальність враження цілей складає 40 кілометрів. 

В ОК «Південь» зазначили, що керувати 155-мм гарматою вміють не всі, однак деякі українські військові вчились роботі з нею за кордоном і тепер удосконалюють навички в боях.

12:51 На листопад роійський «Газпром» підтвердив постачання Молдові лише 5,7 млн кубометрів газу на добу, це становить 51% від узгодженого контрактом обсягу.

Міністр інфраструктури та регіонального розвитку Молдови Андрій Спину зазначив, що поставлений обсяг російського газу розподілять так: 3,4 млн кубометрів на день для правого берега і 2,3 млн кубометрів на день для лівого берега. Придністровський регіон отримає на 40% менше, ніж у жовтні, додав він.

12:26 СБУ затримала російського агента, який готував вибухи на одеській залізниці

«Встановлено, що він збирав розвіддані про перевезення військової техніки, озброєння, боєприпасів і паливо-мастильних матеріалів на окремих ділянках Одеської залізниці. Отриману інформацію планував передати воєнній розвідці РФ для підготовки вибухів на основних логістичних шляхах Сил оборони на південному напрямку», — заявили в СБУ.

Для виконання завдання зловмисник встановив поблизу залізничної колії у передмісті Одеси дві дистанційні фотопастки. Ці спеціальні пристрої дозволяли йому відстежувати переміщення рухомого складу в режимі реального часу і отримувати відповідні фото через мобільний додаток.

Для конспірації російський агент постійно змінював зовнішність і канали зв’язку з російським куратором. Також він використовував документи, оформлені на підставних осіб, зокрема паспорт громадянина України.

11:53 За минулий тиждень у Миколаєві будівельні бригади зашили вікна у 146 багатоповерхівках, пошкоджених внаслідок російських обстрілів.

Про це повідомив мер міста Олександр Сєнкевич.

Також у житлових будинках відновили 14 покрівель загальною площею майже 160 кв.м. Понад 900 кв.м покрівлі відремонтували й у двох навчальних закладах міста.

— Нагадаю, що такі роботи виконують міські будівельні бригади, підрядники та колективи з інших міст.  Загалом від початку повномасштабного вторгнення, у Миколаєві було пошкоджено понад 850 багатоповерхівок, з них у 229 будинках пошкоджений дах. На сьогодні нам вдалось зашити у вікна у понад 73% будинків та відремонтувати майже половину дахів. Роботи виконуємо щодня, щоб встигнути підготувати домівки містян до початку опалювального сезону, —  написав він.


11:38 НЕК «Укренерго» о 06:00 надало обленерго обсяги для застосування графіків аварійного відключення споживачів у Києві та низці областей України.

Для усунення наслідків атак РФ сьогодні, у вівторок 1 листопада, з 06:00 Диспетчерський центр НЕК «Укренерго» надав операторам розподільчих мереж (обленерго) обсяги для обмеження електропостачання всіх категорій споживачів у Центральному (Київ, Київська, Чернігівська, Черкаська та Житомирська області) та Північному (Сумська, Харківська та Полтавська області) регіонах країни.

10:51 Внаслідок ракетних ударів по Миколаєву у Центральному районі міста виникло 2 пожежі та зруйновано приватні житлові будівлі, повідомляє ГУ ДСНС України в Миколаївській області.

Відділенням 2 пожежно-рятувальної частини та черговою зміною оперативно-координаційного центру Головного управління ДСНС України у Миколаївській області ліквідовано пожежу складського приміщення на площі 50 квадратних метрів.

Також вогнеборці 3 ДПРЧ загасили пожежу на першому поверсі п'ятиповерхового житлового будинку на площі 50 квадратних метрів.

З-під завалів одного зі зруйнованих одноповерхових житлових будинків рятувальники вилучили тіло загиблої жінки.

09:53 В ніч на 1 листопада російські війська влучили ракетами С-300 в історичну будівлю Миколаївського ліцею імені Миколи Аркаса (колишня Перша українська гімназія імені Миколи Аркаса, — прим.), повідомляє кореспондент «НикВести».

Відзначимо, що дана будівля включений до державного списку нерухомих пам'яток архітектури місцевого значення, як будинок школи, де навчався Віктор Хоменко, юний розвідник, учасник підпільної організації «Миколаївський центр» часів Другої світової війни, та як будинок Маріїнської гімназії, збудований у 1892 році за проектом архітектора Євгена Штукенберга.

заклад вдруге. Однак на цей раз ракета влучила прямо у будівлю.

09:17 У Миколаївській області внаслідок ворожого обстрілу руйнувань зазнали об’єкт промислової інфраструктури, будинок та лінія електропередачі. Про це повідомили у Миколаївській ОВА.

Вчора, 31 жовтня, орієнтовно о 08:30 ворог завдавав удари по Первомайській громаді. Влучання зафіксовано в об’єкт промислової інфраструктури. Постраждалих немає.

Тривають обстріли території та прилеглих населених пунктів Березнегуватської громади, що знаходяться на лінії розмежування. Інформація щодо постраждалих та пошкоджень уточнюється.

Також вчора, 31 жовтня, о 14:30 обстрілів зазнала Широківська громада. Внаслідок чого зруйновано один будинок, пошкоджено один будинок та лінія електропередачі. Також сьогодні, 1 листопада, орієнтовно о 05:45 знову були обстріли поза межами населеного пункту громади, влучання по відкритій території. Постраждалих немає.

08:42 В Результаті ударів армії РФ по Миколаєву, частково зруйнована будівля навчального закладу, повідомив мер Сєнкевич. 

Повністю зруйнований двоповерховий житловий будинок. Ще в одному будинку через влучення боєприпасів та їх уламків сталась пожежа.

У кількох приватних будинках вибиті вікна, двері, пошкоджений дах.

У медичному закладі вибуховою хвилею та уламками вибило ОСБ плити, якими наші будівельні бригади зашивали вікна після попереднього обстрілу.

Наразі відомо про одну загиблу жінку. На місці працюють всі відповідальні служби.

08:01 Окупанти здійснюють примусове переміщення цивільного населення на Херсонщині, повідомляє Генштаб.

Наприклад, у Каховці громадян, які проживають в помешканнях вздовж берега Дніпра, силоміць виселяють з осель.

Навколо цивільного житла російські загарбники обладнують інженерні укріплення та мінно-вибухові загородження.

В населеному пункті Новочорномор’я Скадовського району російські військовослужбовці психологічно та фізично тиснуть на мирних жителів.

Їх виганяють з власних помешкань. Вивільнені таким чином оселі плануються під заселення окупантами.

07:30 З’явилися фото наслідків нічного обстрілу Миколаєва:

Фото: Аркадій Дабяган/Facebook
Фото: Аркадій Дабяган/Facebook
Фото: Загін швидкого реагування Червоного Хреста/Facebook
Фото: Загін швидкого реагування Червоного Хреста/Facebook
Фото: Загін швидкого реагування Червоного Хреста/Facebook
View full version