Міська влада Миколаєва сподівається до середини листопада встигнути зашити пошкоджені вікна в будинках

Олександр Сєнкевич, міський голова Миколаєва, фото: Андрій Крепких

Міська влада Миколаєва працює над тим, щоб встигнути до середини листопада зашити усі вибиті внаслідок обстрілів вікна у квартирах містян.

Про це «НикВести» розповів Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич, йдеться у статті «Зима близько: Яким буде опалювальний сезон в Миколаєві?»

Відповідаючи на питання журналіста, мер Миколаєва констатував, що міська влада не встигає виконати всі роботи до початку опалювального сезону через брак людей та велику кількість пошкоджень.

— Трохи не встигаємо. Я думаю, що всі вікна будуть закриті десь на середину листопада. Це пов’язано з тим, що нам не вистачає людей, а кількість обстрілів та кількість розбитих вікон збільшується майже щодня. На момент інтерв’ю за тими темпами тих команд, які ми маємо, у нас є всі матеріали, але ми не встигаємо фізично закрити до 1 листопада, як я ставив задачу. І сьогодні я бачу, що це буде на рівні 10 - 15 листопада, - сказав Олександр Сєнкевич.

Він розповів про те, як місту допомагають уряд, інші міста та іноземні партнери у цьому питанні.

Через обласну військову адміністрацію Миколаїв отримав будівельні матеріали для зашивки вікон та ремонту покрівель з державного бюджету. Міста влада також закупила матеріали за власні кошти через управління з надзвичайних ситуацій. Безпосередньо роботу з закриття вікон виконують працівники комунальних служб.

— З будматеріалами нам допомагає і Червоний Хрест, і наші партнери з . Вони продовжують закупати цю OSB-плиту, якою ми зашиваємо та монтажну піну. Загалом вони хочуть нам доставити близько 100 тисяч м2, - повідомив мер.

Місто використовує всі потужності миколаївських компаній для того, щоб забити вікна. Також Олександр Сєнкевич звернувся по допомогу до Асоціації міст України.

— Сьогодні для того, щоб забити вікна ми використовуємо всі потужності миколаївських компаній, які згодились на це. Я також звернувся до Асоціації міст, і нам надіслали бригади, які відпрацювали, з Одеси та Франківська, зараз працюють з Житомира. Планують ще бути бригади з Рівного та Луцька. Вони працюють безкоштовно, за кошти тих громад. Ми просто їх приймаємо у себе в Миколаєві, годуємо їх та даємо місце для ночівлі. Матеріали ми всі даємо. Не дуже хочуть миколаївські підрядники працювати, бо фактично ми даємо всі матеріали, а розцінки за цими роботами невеликі. Тому, всі, хто зголосився працювати — всі з нами працюють, - розказав Олександр Сєнкевич.

Також Олександр Сєнкевич повідомив, що міська влада допомагає будматеріалами жителям приватного сектору, чиї будинки постраждали від обстрілів.

— Ми роздаємо жителям приватних будинків через районні адміністрації фанеру і будівельні матеріали, навіть іноді видаємо шифер і таке інше, де в цьому є потреба. Також ми видаємо брезент, щоб закривати термінові потреби, - сказав він.

Олександр Сєнкевич додав, що, попередньо, пуск тепла у будинки миколаївців відбудеться на другому тижні листопада.

Зазначимо, що у Миколаєві зашили вікна у понад 73% пошкоджених будинків та відремонтувати майже половину дахів.

View full version