«Просування було дуже швидким», — миколаївський доброволець розповів, як ЗСУ звільняли Херсон

Ілля Зелінський

Миколаївський громадський активіст Ілля Зелінський, який зараз служить у лавах ЗСУ на херсонському напрямі, розповів, як українські захисники звільняли правобережну частину області.

Свій коментар він дав в ефірі «Белсату».

Ілля Зелінський зазначив, що наступ ЗСУ був дуже стрімким, а росіяни почали тікати вже після того, як українські воїни проломили першу лінію оборони окупантів.

Основна проблема в просуванні полягала в тому, що загарбники замінували практично всі дороги.

— З боку місцевого населення ніхто не міг зрозуміти, ніхто не міг повірити, що наступ буде таким швидким. За фактом, активні бої тривали недовго. Достатньо було проламати передню лінію росіян, як вони почали відступати. Але проблематика для нашого переслідування ЗС РФ була в тому, що дуже багато було заміновано. Заміновано ключові дороги, тобто вони готували свій відхід, через що їхнє угруповання, можливо, не було знищено в тому обсязі, як усім хотілося, — зазначив військовий.

Ілля Зелінський додав, що всі окупанти, з якими йому вдалося поспілкуватися, переконані, що військове та політичне керівництво РФ зрадило їх та залишило на забій.

— Зрадило їхнє керівництво. Ті, з ким ми мали змогу поспілкуватися, вважають, що їх усі кинули на забій для незрозумілих амбіцій їхнього президента, вони не розуміють, за що вони воюють, навіщо зараз тут перебувають, навіщо було зроблено цей фінт з типу приєднанням Херсонської області та інших територій, якщо рано чи пізно прийде момент, коли їм доведеться бігти з цих територій. Природно, у нас настрій звільнити всю територію. Чесно кажучи, не очікував, що буде так швидко. Думав, росіяни таки дадуть бій на території міста. З огляду на те, що досить завзята боротьба була весь цей час, ми з підрозділом знаходилися на тій ділянці, для мене це затяжне явище, — сказав він.

Також Ілля Зелінський додав, що тепер очікує на інтенсивний обстріл звільнених територій з боку росіян, оскільки терор населення — це звичайна тактика загарбників.

— Українська сторона не бомбила Херсон, працювала точково по об'єктах. За прикладом Миколаєва, я знаю, як діятиме російська армія. За будь-які успіхи наших хлопців на фронті вони мститимуться цивільному населенню. Тому я дуже переймаюся тими людьми, яких це торкнеться, — додав він.

Нагадаємо, тікаючи з правого берега Херсонщини окупанти підірвали всі мости через Дніпро, котельні, вишки звʼязку і телецентр у Херсоні. Місто росіяни повністю знеструмили. Звʼязок і українське радіо туди вже повернули. Наразі військові зачищають Херсон від окупантів і шукають колаборантів.

Після того, як російські війська змушені були тікати із Херсона, вони оголосили тимчасово окупований Генічеськ «адміністративною столицею» Херсонської області.

Напередодні, 11 листопада, ЗСУ зайшли у Херсон, який був окупований з перших днів повномасштабної війни Росії проти України. У місті замайоріли українські прапори, в тому числі над будівлею ОДА.

Президент України Володимир Зеленський надвечір підтвердив, що ЗСУ звільняють Херсон. Але, зазначив він, місто ще не повністю зачищене від російських окупантів. У Міноборони зазначають, що зачистка міста може тривати кілька тижнів.

Загалом станом на ранок 12 листопада ЗСУ звільнили понад 3 тисячі квадратних кілометрів на півдні. За даними Генштабу, українські сили вже дійшли річки Дніпро в окремих районах Херсонської області.

9 листопада міністр оборони РФ Сергію Шойгу на пропозицію командувача російського вторгнення в Україну генерала Сергія Суровікіна наказав відвести російські війська з окупованого Херсона на лівий берег Дніпра. Це рішення пояснили неможливістю повноцінного забезпечення міста та нібито бажанням зберегти життя російських солдатів.

Вранці 11 листопада Міноборони РФ прозвітувало про відступ із Херсона. У відомстві заявили, що всього на лівий берег Дніпра було виведено нібито понад 30 тисяч російських військовослужбовців та близько 5 тисяч одиниць озброєнь та військової техніки.

View full version