NASA хоче додати місце на SpaceX, щоб їх астронавт не повертався із росіянами

Американське космічне агентство NASA хоче збільшити кількість місць на SpaceX Dragon до п'яти, щоб американський астронавт у разі необхідності повертався додому не на російському кораблі.

Про це повідомляє Space.com.

Як зазначає видання, саме таким чином американці хочуть у разі потреби забрати на Землю свого астронавта Френка Рубіо, який прилетів на Міжнародну космічну станцію (МКС) на російському «Союзі».

— NASA планує перенести місце Рубіо на Endurance, космічний корабель Dragon. Ця зміна дозволяє посилити захист екіпажу за рахунок зменшення теплового навантаження всередині космічного корабля MS-22, — написали представники NASA.

Наразі обидва кораблі пристиковані до МКС. Проте російський «Союз МС-22» у грудні минулого року зазнав витоку теплоносія після очевидного зіткнення з мікрометеоритом або уламками, через що корабель визнали непридатним для повернення екіпажу на Землю, за винятком екстрених випадків. Однак «Союз» все ще може бути використаний як рятувальний човен у разі проблем на МКС до прильоту наступного корабля.

У NASA також розглядають варіант, що американець Рубіо, а також росіяни Прокопʼєв і Пєтєлін залишаться на борту МКС до вересня — удвічі довше, ніж планувалося їхньою місією.

Раніше повідомлялося, що космічний корабель NASA Orion у рамках місії Artemis I досяг максимальної відстані від Землі в понеділок вдень, побивши рекорд найбільшої відстані, яку коли-небудь долав космічний корабель, призначений для перевезення людей.

View full version