У Миколаєві планують ліквідувати шість бібліотек

У Миколаєві планується оптимізувати роботу бібліотек – шість закладів ліквідують та дві реорганізують.

Про це свідчить лист у відповідь Міністерства культури та інформаційної політики України на звернення виконавчого комітету Миколаївської міської ради щодо оптимізації централізованих бібліотечних систем.

Як зазначається, необхідність реорганізації та ліквідації деяких бібліотек пов'язана з необхідністю оптимізації навчальних закладів та економією бюджетних коштів. У рішенні Міністерства культури та інформаційної політики України зазначено, що мережі бібліотек у містах мають бути організовані з урахуванням чисельності населення.  

Таким чином, у Міністерстві культури та інформаційної політики узгодили:

  • реорганізацію бібліотеки-філії №4 Центральної міської бібліотеки імені Марка Кропивницького (ЦДБ) до бібліотечного пункту бібліотеки-філії №15
  • реорганізацію бібліотеки-філії №16 ЦМЛ імені Марка Кропивницького до бібліотечного пункту бібліотеки-філії №11
  • ліквідацію бібліотеки-філії №7 та бібліотеки-філії №17 ЦМЛ імені Марка Кропивницького
  • ліквідацію бібліотеки-філії №3, бібліотеки-філії №8, бібліотеки-філії №9, бібліотеки-філії №11 Центральної бібліотеки для дітей імені Шури Кобера та Віті Хоменка.

У коментарі виданню Громадське директор Центральної міської бібліотеки імені Марка Кропивницького Інга Хоржевська зазначила, що   це рішення пов'язане з необхідністю оптимізації освітніх установ та ефективного використання бюджетних коштів для їх утримання.

Вона додала, що деякі бібліотеки, які потрапили під ліквідацію, не зможуть працювати через значні пошкодження будівлі або майна.  

— Є бібліотеки, які, на жаль, серйозно постраждали від російської агресії. Наприклад, в одній із бібліотек було пряме влучення ракети і це дуже стара будівля, яка навряд чи підлягає ремонту. Є бібліотека, в якій повністю згорів книжковий фонд, –   розповіла керівниця міської бібліотеки імені Марка Кропивницького.

За словами директора, бібліотеки планують перетворити на сімейні установи, які морально підтримуватимуть родини.

Влітку 2022 року рішенням Миколаївської міської ради було ліквідовано наукову педагогічну бібліотеку. В управлінні освіти наголосили, що бібліотека не виконувала освітніх послуг. Після ліквідації весь бібліотечний фонд було передано управлінню культури Миколаївської міської ради, а всі 16 працівників було скорочено.

View full version