В Україні хочуть заборонити продаж алкоголю та сигарет за готівку

В рамках податкової реформи, яку розробляють в Офісі президента, обговорюється переведення розрахунків за підакцизні товари в безготівковий формат. Це потрібно для виведення паливного, алкогольного та тютюнового ринків з тіні.

Про це повідомив заступник керівника Офісу президента Ростислав Шурма.

— Ми плануємо дві фундаментальних зміни. Перше – це електронний акциз. Не допотопні акцизні марки, які клеяться на пачки, а унікальний QR-код. Другий концепт — для того, щоб ця вся система запрацювала, — перевести розрахунки за підакцизні товари виключно в безготівковий формат, тобто в оплату картою, – заявив Шурма.

За його словами, зараз частка нелегального ринку тютюнових виробів оцінюється в 30%. Для лікеро-горілчаної продукції цей показник може бути ще вищим.

— В рамках реформи ми будемо приводити ставки податків до середньоєвропейських рівнів, – сказав Шурма.

Заступник керівника Офісу президента зазначив, що подібний формат було протестовано у травні минулого року, коли більшість постачальників палива перевели клієнтів на оплату карткою або через додаток.

Це, за його словами, дозволило «обілити» оборот палива.

— Це станеться і з тютюном, і з алкоголем, тому що ліквідується можливість несплати акцизу, – впевнений заступник голови ОП.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів підтримав законопроєкт щодо змін до Податкового кодексу України, яким передбачається часткове повернення ставок акцизу на пальне, які діяли до повномасштабного вторгнення.

View full version