«Через війну в Україні забруднені понад 5 млн гектар сільськогосподарських земель», — Гайду

Голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду зазначив, що загальна площа непридатних земель складає близько 5 мільйонів гектар.

Про це повідомляють в пресслужбі Апарату Верховної Ради України.

Внаслідок бойових дій колосальні площі земель поки непридатні до використання. Вони заміновані, забруднені вибухонебезпечними залишками або ж на них тривають бойові дії.

— За останньою інформацією від ОВА — йдеться про близько 5 мільйонів гектар земель сільськогосподарського призначення, які потребують обстеження, та можуть бути забрудненими, – зазначив Олександр Гайду.

Він також підкреслив, що для швидшого розмінування Україна залучає міжнародні організації. Зокрема, представники Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) планують на 2023 рік виділити близько 50 мільйонів доларів на закупівлю механізованих засобів розмінування та підготовку операторів таких засобів. Їх використовуватимуть для очищення забруднених вибухонебезпечними предметами українських територій.

За його словами, першочерговим завданням на сьогодні є створення умов для розмінування земель малих та середніх аграріїв, які не можуть зробити це самостійно.

— Через замінування або наявність у землях сільгосп призначення небезпечних предметів їх неможливо засіяти. Наприклад, озимих культур засіяли всього на площі  4,5 мільйонів гектар, хоча минулого року ці культури висіяли на 7,7 мільйонах гектар, – підкреслив Олександр Гайду.

Нагадаємо, нещодавно очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім розповів, на яких територіях Миколаївщини сільгоспвиробники в цьому році зможуть розпочати роботу. За його словами, посівна цього року почнеться вчасно, але не на всіх територіях Миколаївської області. В колишніх прифронтових районах виробники сільськогосподарської продукції не зможуть розпочати роботу, через велику кількість замінувань та нерозірваних снарядів.

Раніше повідомлялось, що у 2023 році в Україні буде на 45% скорочено посівні площі під зерновими культурами та на 60% менше отримано врожаю зернових в порівнянні з довоєнним 2021 роком.

View full version