ISW: Українські війська, імовірно, проводять обмежений тактичний відступ із Бахмута

Українські сили, ймовірно, проводять обмежений тактичний відхід з Бахмута, хоча ще занадто рано оцінювати наміри України щодо повного відходу з міста.

Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

—Українські сили, можливо, відходять зі своїх позицій на східному березі річки Бахмутка, враховуючи нещодавні геолокаційні кадри руйнування залізничного мосту через річку на північному сході Бахмута 3 березня. Російські військові кореспонденти та блогери стверджували, що російські сили захопили східну, північну та південну частини Бахмута 5 березня, і стверджували, що ведуть репортажі з позицій у східному Бахмуті, але на даний момент ISW не може самостійно перевірити ці заяви, — йдеться в аналітичному звіті.

За даними аналітиків, геолокаційні відеозаписи показали, що “вагнерівці” продовжували просуватися в північно-східній частині Бахмута і 5 березня просунулися в районі залізничної станції Ступки.

—Український військовослужбовець повідомив українському виданню, що станом на 4 березня російські війська ще не перетнули річку Бахмутка в центральній частині Бахмута, а російські блогери стверджували, що ПВК «Вагнер» відтіснила українські позиції до центральної частини Бахмута. Незрозуміло, чи планують українські війська утримувати позиції на західному березі річки Бахмутка, — відзначили в ISW.

За даними аналітиків, українська оборона Бахмута залишається стратегічно обґрунтованою, оскільки вона продовжує поглинати російську живу силу і техніку доти, доки українські війська не зазнають надмірних втрат. Українські війська навряд чи вийдуть з Бахмута одразу і можуть продовжувати поступовий відхід з боями, щоб виснажити російські сили шляхом продовження міських бойових дій. Російські війська навряд чи швидко здобудуть значні територіальні здобутки при веденні міської війни, яка зазвичай є вигідною для тих, хто обороняється, і може дозволити українським військам завдати значних втрат наступаючим російським підрозділам — навіть якщо українські війська активно відступатимуть.

—Центр міста Бахмут розташований на західному березі річки Бахмутка, і російським військам доведеться вести бої через цю територію, якщо вони не зможуть просунутися безпосередньо на північ або південь від Бахмута на захід від центру міста. Такі міські умови та особливості річки можуть зіграти на руку українським силам, якщо вони зможуть утримати лінію від Хромового (селище на північно-західній околиці Бахмута) на південь до траси Т0504 Бахмут-Костянтинівка, — йдеться в аналітичному звіті.

Міські бої в Бахмуті можуть ще більше виснажити і без того виснажені російські змішані сили, подібно до того, як це сталося після відходу українських військ з лінії Сєвєродонецьк-Лисичанськ, що фактично поклало край російським наступальним операціям у Луганській і Донецькій областях влітку 2022 року, відзначили аналітики.

Російські провоєнні блогери, за даними ISW, знизили свої очікування щодо здатності російських сил розпочати додаткові наступальні операції, які, ймовірно, стануть кульмінацією незалежно від того, чи захоплять російські війська Бахмут чи ні.

— Якщо російським військам вдасться зайняти Бахмут, вони можуть спробувати відновити наступ на Костянтинівку або Слов'янськ, але їм доведеться зіткнутися з гострою нестачею особового складу та техніки. Ймовірна неминуча кульмінація російського наступу навколо Бахмута до або після його падіння, вже завершений російський наступ навколо Вугледара, а також пробуксовування російського наступу в Луганській області, ймовірно, створюють надійні умови для майбутнього українського контрнаступу, — йдеться в аналітичному звіті.

Нагадаємо, що російські війська минулої доби та сьогодні вранці обстріляли з артилерії та мінометів акваторію Очаківської громади у Миколаївській області.

View full version