Бюджетна комісія не змогла дійти згоди у питанні компенсації миколаївцям заміни водомереж у багатоквартирних будинках

Депутати на бюджетній комісії так і не змогли дійти згоди у питанні часткової компенсації за заміну внутрішньобудинкових мереж водопостачання і водовідведення у багатоквартирних будинках Миколаєва.

На засіданні комісії у вівторок, 7 березня, заступник начальника управління господарства департаменту ЖКГ Володимир Ніколайчук розповів, що програма розрахована на два роки та стосується часткового відшкодування  поточних ремонтів мереж водопостачання у багатоквартирних будинках. Він наголосив, що відшкодування проводитиметься за ремонт тільки тих мереж, які знаходяться у підвалах будинках і не стосується розгалуження по квартирах.  Сума відшкодування - 50% від  загальної вартості  робіт та матеріалів, але не більше 150 тисяч гривень.

Участь у програмі можуть приймати, як ОСББ так і управляючі компанії міста. Після ухвалення програми, їм потрібно буде звернутися до департаменту ЖКГ та надати дефектний акт, де вказано об’єми робіт та кошторисна документація.

Він повідомив, що при департаменті буде створена комісія, яка буде перевіряти хід виконання робіт та .

В свою чергу депутат Олександр Береза зазначив, щоб виконання робіт повинен перевіряти додатково залучений технічний нагляд.

— Досвід показує, що технічний нагляд краще залучати на договірних засадах і ви ж вимагаєте надання кошторису зробленого ВВК.  Я сумніваюсь, що голова  ОСББ вміє складати кошторис, він також буде замовляти кошторис і відповідно укладають договір на технічний нагляд і ви ж оплачуєте ту компенсацію тільки якщо є кошторис та технічний нагляд, — додав депутат.

Володимир Ніколайчук  зазначив, що це ляже додатковим навантаженням на бюджет Миколаєва або на ОСББ.

Депутат Дмитро Січко вважає, що відшкодування по програмі повинно бути за ремонт стояків, які ідуть з підвалу до дев’ятого поверху у будинках, де вже відремонтовані лежаки у підвалах.

— Якщо ми говоримо про ОСББ або будинки, які за власний кошт вже зробили ремонти в підвалі та поміняли труби на пластикові. Тому вони фактично на цю програму не попадають, тому що у них уже пластик є. Якщо ми порядок відшкодування направим на доопрацювання, чи не розглядаєте такий варіант, що в будинках, де зроблені труби, їх доєднати фінансування та стояки без квартир?, —  запитав Дмитро Січко.

На це Володимир Ніколайчук зазначив, що буде дуже складно отримати безперешкодний доступ до усіх приміщень, щоб відремонтувати стояки з першого по останній поверх, адже не всі мешканці перебувають вдома.

А ось депутат Сергій Кантор наголосив, що таке безрезультатне обговорення – це просто пусте витрачання часу, та й взагалі ухвалення програми зараз не на часі.

— Я вважаю, що цю програму потрібно з розгляду зняти і йти далі. У нас війна, які програми, які гроші!? Ми просто витрачаємо час, —  сказав він.

Після обговорень питання депутати так і не змогли дійти згоди та підтримати її. Коли справа дійшла до голосування вже не вистачило кворуму.

Раніше повідомлялося, що у Миколаєві розробляють програму часткової компенсації за заміну внутрішньобудинкових мереж водопостачання і водовідведення у багатоквартирних будинках.

Нагадаємо, що відповідно до звернень миколаївців, у близько 1500 багатоквартирних будинків необхідно терміново міняти внутрішні водомережі.

Також нещодавно директор «Миколаївводоканалу» Борис Дуденко, заявив про можливу загрозу руйнації системи каналізації через вплив солоної води.

View full version