У Миколаєві планують увічнити пам’ять Героїв російсько-української війни, – Любаров

У Миколаєві планують зробити меморіальний комплекс та встановити пам’ятні дошки на честь загиблих героїв російсько-української війни.

Про це Юрій Любаров розповів в інтерв’ю телеканалу «МАРТ».

Зазначається, раніше Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич говорив про створення Меморіального комплексу.

– Це окреме питання, де в Миколаєві повинен з’явитися такий меморіальний комплекс. А якщо казати про вулиці – це теж один зі шляхів увічнення пам’яті. Це може бути і меморіальна школа названа ім’ям людини, бібліотека, завод та будь-яка площа, вулиця і т. ін. Але сьогодні ми знаходимося в середині війни. Війна йде, ми навіть не знаємо, коли вона закінчиться. Сьогодні дуже важко вирішувати таке питання. Я знаю, що деяким Героям України, які загинули, в Миколаєві планується відкрити Меморіальні дошки. Вже навчальні заклади виходять з такою пропозицією. Цю пропозицію, я вважаю, міськвиконком підтримає і ці дошки з’являться. Вже є пропозиції назвати вулиці чиїмись іменами. При створенні топонімічної комісії вони будуть розглянуті та винесені на сесію, – відзначив начальник управління культури.

Як відомо, управління культури дотичне до створення меморіальних дошок та допомагає розробити єдиний стандарт для них.

– Ми є ініціаторами, виносимо проєкти й рішення на міськвиконком про встановлення дошок. І такий стандарт був розроблений. Коли почалася війна у 2014 році, то Героям АТО в місті Миколаєві за бюджетний кошт були встановлені дошки. І більшість з них були зроблені за єдиним  дизайном. Вони були встановлені на школах, де вони вчилися, та на будинках, де вони жили. Сьогодні єдиного стандарту немає, і немає такої програми зі встановлення цих дошок. Але, якщо якісь заклади та установи за свій кошт встановлюють, то ми можемо консультувати та давати якусь оцінку творчої частини цієї дошки. Але керувати цим процесом ми не можемо, – сказав Юрій Любаров.

Нагадаємо, раніше в Миколаєві прибрали меморіальну дошку російському поетові Олександру Пушкіну. А також встановили меморіальну дошку заслуженому журналісту України Володимиру Пучкову.

View full version