Орбан хоче продовжити свої надзвичайні повноваження в Угорщині через війну РФ в Україні

Уряд прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана прагне продовжити діючий режим надзвичайного стану, що дає йому вищі повноваження, на шість місяців, мотивуючи це війною в сусідній Україні.

Про це повідомляє Bloomberg.

Законопроект продовжить право Орбана керувати декретами після кінця квітня. Очікується, що його буде прийнято, оскільки партія Віктора Орбана «Фідес» має понад дві третини більшості в палаті.

Прем'єр-міністр змінив конституцію після своєї четвертої поспіль перемоги на виборах минулого року, дозволивши керувати указами, коли в Україні триває війна. Але й раніше лідер націоналістів роками користувався надзвичайними повноваженнями, посилаючись на імміграційну загрозу.

Лише за минулий рік уряд Віктора Орбана прийняв сотні указів, зокрема про перегляд цьогорічного бюджету, питання яке у демократичних країнах зазвичай належить до компетенції парламенту.

Через безпрецедентну консолідацію влади Європейський Союз був змушений розпочати розслідування щодо верховенства закону та призупинити фінансування Угорщини на суму понад 30 мільярдів доларів.

Нагадаємо, Угорщина хоче разом з РФ займатись будівництвом нових блоків на власній АЕС «Пакш» і надалі блокуватиме запровадження всіх можливих санкцій ЄС щодо російської ядерної енергетики.

View full version