Польща створить комісію через шахрайство з імпортом зерна з України

Польща створить спеціальну слідчу комісію через шахрайство з імпортом українського зерна, яке продавалося за заниженими цінами.

Про це заявив генеральний прокурор Польщі Збігнєв Зебро, повідомляє місцеве радіо RMF24.

За його словами, шахрайство з українським зерном має серйозний характер. Він вважає, що воно «‎ставить під загрозу польський суверенітет та польську безпеку у сфері продовольства»‎.

Польська прокуратура вже проводить перевірки, наголосив генпрокурор.

Він повідомив, що у лютому 2023 року районна прокуратура у місті Замостя порушила кримінальну справу через ввезення до Польщі технічного зерна з України, яке хибно представлялося як зерно іншої категорії та вартості.

— Такі провадження вже ведуться, але я вирішив, що треба призначити велику слідчу групу, яка б співпрацювала з іншими службами: митницею, податковою, МВС та поліцією. Тому це буде велика команда. Ми також хочемо співпрацювати в рамках цієї команди з ветеринарно-санітарною службою, – наголосив Збігнєв Зебро.

Раніше, заступник міністра сільського господарства Польщі Януш Ковальський заявив, що експорт зерна з України буде призупинено щонайменше до липня цього року.

Угорщина, в свою чергу, вирішила посилити контроль за транзитними перевезеннями своєю територією зерна з України, щоб переконатися, що воно дійсно потрапляє до країн призначення, а не залишається на ринках Центральної Європи.

Також, раніше повідомлялося, що румунські фермери влаштували протест проти імпорту українського зерна. Вони блокували рух транспорту і роботу прикордонних контрольно-пропускних пунктів, а також закликали втрутитися Європейську комісію. Люди тримали плакати з написами: «Ми поважали правила ЄС, але ЄС проігнорував нас»«Ви більше не можете тут проходити» та «Стабільність для румунських фермерів».

View full version