У Миколаєві провели майстер-клас із писанкарства

Суспільне.Миколаїв/ Дар'я Свистуха

13 квітня у Центральній бібліотеці імені Марка Кропивницького відбувся майстер-клас із розписування писанок миколаївської майстрині Тетяни Ульянкіної.

Про це повідомляє «Суспільне. Миколаїв».

Як відомо, у південних регіонах України писанкарство – не найпоширеніше явище. Майстриня Тетяна Ульянкіна займається ним із 1991—1992 років. Вона членкиня Національної спілки майстрів народного мистецтва України, а у 2016 році отримала звання заслуженої майстрині народної творчості. Жінка створює писанки із застосуванням бджолиного воску та анілінових барвників. За її словами, писанкарство — це магічне дійство, що несе певну силу, тому під час майстер-класу Тетяна запропонувала створити вощанки в національній символіці та жовто-синіх кольорах.

– Писанка, як символ пробудження весни та природи, в християнстві — це відродження, воскресіння Ісуса Христа. Я хочу, щоб сьогодні творили цю магію із вірою в перемогу, бо наша сила буде вкладена в писанку, яку ми створили, — зазначила Тетяна Ульянкіна.

Згадується, що відвідувачі на писанках зображували безконечник, тризуб, сонце та інше. Майстриня розповіла: «Безконечник — це воскресіння Христа, тобто життя також нескінченне, тобто тут на землі, а потім на небі. Це всеосяжний символ, тому в нас на писанці повинен бути цей безконечник».

Суспільне.Миколаїв/ Дар'я Свистуха

Процес створення писанок такий, що, на порожніх всередині яйцях, учасники заходу олівцем промалювали два меридіани та екватор. На поверхню накладали візерунки розтопленим воском, працюючи спеціальним інструментом — писачком. Після занурення яйця у фарбу, віск з писанки знімається розтоплюванням.

За словами учасниць, більшість з них вперше розписували писанку.

– Я ніколи не була на майстер-класах з писанкарства, вирішила спробувати. А що вдома сидіти, нікого немає вдома: син служить, онука з правнуком у Німеччині. Я думала раніше: як вони ці писачки роблять. Думала це щось складне. А тут можна й самому зробити, — розказала учасниця майстер-класу Ольга.

Нагадаємо, на Донеччині заборонили масові зібрання людей на Великдень.

View full version